Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

TLC:  The Learning Channel of Totally Ludicrous Content?

Gepubliceerd: 8 April 2024 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Afke

Na een drukke dag lag ik uitgeteld op de bank een beetje te zappen, toen ik de zender TLC tegenkwam. Ik dacht eerst dat het Tender Love and Care betekende, maar nee, het is The Learning Channel. Maar wat ik daar zag was verre van educatief. Ik werd meegezogen in een wereld van freaky realityshows en programma’s uit een parallel universum: bestaat dit echt?!

Van My Strange Addiction tot Extreme Couponing, TLC is aan de ene kant een schatkist en aan de andere kant een rariteitenkabinet van absurde verhalen en excentrieke personages. Waar anders zie je een man die verliefd is op zijn auto, of een vrouw die verslaafd is aan het eten van wc-papier? Het is als de enorme wrat met haren op de wang van de vrouw voor je in de tram: je kunt niet stoppen met kijken, het is griezelig en absurd, maar toch fascinerend.

Voordat je het weet, zit je urenlang te kijken naar mensen die hun bizarre leven tentoonstellen in wereldwijd bekeken tv-programma’s, terwijl jij je afvraagt hoe ze in vredesnaam in deze situatie terecht zijn gekomen en waarom ze er niets aan doen, of niet eerder, of niet anders. En dat brengt me op de vraag of het wel ethisch is om andermans leed als vermaak te zien. Want is het niet de combinatie van verbazing, nieuwsgierigheid en soms zelfs walging, waarom je keer op keer terug zapt voor meer TLC?

Want waarom is het zo boeiend om te kijken naar de stress van aanstaande bruiden over hun perfecte jurk? Naar hoe mensen hun leven totaal verknallen door als hoarders te leven in een stinkend vervuild huis, of naar jonge mensen met psychische problemen die tobben met morbide obesitas en zichzelf bijna dood eten? Omdat we ontspannen door naar de shit van anderen te kijken, naar knallende ruzies, hoe dingen vreselijk uit de hand lopen? Verstand op nul en hangen in onze primaire emoties?

Op TLC zie je dus veel ellendige levens die rock bottom raken. Maar er is ook veel grappigs en onschuldigs te zien, zoals de extatische huismensen die met hun klappers vol kortingsbonnetjes, juichend aan de kassa staan, als ze voor zeven dollarcent met drie volle winkelwagens naar hun walhalla van overdreven volle voorraadkelders kunnen terugkeren. Of de tachtigjarige chirurg Dr. Now, die met een stethoscoop van duizenden euro’s om zijn nek, met een mompelend accent ‘How y’all doing?’ vraagt aan zijn patiënten.

TLC mag dan niet educatief zijn in de traditionele zin van het woord, het kijken naar TLC heeft met zijn aanbod van absurd entertainment mijn blik op de wereld een bijzondere twist gegeven.

Want ja, soms hebben we nu eenmaal, naast chocola, pizza en flink glas van het een of ander, allemaal wat Totally Ludicrous Content nodig in ons leven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top