Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

TU Delft maakt excuses voor inperken persvrijheid

Gepubliceerd: 18 April 2024 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws

Maandag sommeerde de TU Delft de redactie van Delta om een kritisch artikel over de werkcultuur bij de afdeling I&IC in te trekken. Dinsdag betuigde het bestuur spijt. Of het gewraakte artikel weer online komt is nog niet duidelijk.

Collegevoorzitter Tim van der Hagen laat via de website van de TU Delft weten dat de redactie van Delta in een veilige werkomgeving onafhankelijke journalistiek moet kunnen bedrijven.

‘Dit had niet zo moeten gebeuren en daarvoor bied ik namens het cvb welgemeende excuses aan, in het bijzonder aan de collega’s van Delta. Delta is een onafhankelijk journalistiek medium. Dat ze ons kritisch volgen, is niet altijd leuk maar wel goed en nodig. En dat moet zo blijven.’

Door het stof

TU Delft werkt aan een plan om de sociale veiligheid binnen de instelling te verbeteren. Ze doet dat na een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie. ‘Het cvb beseft dat de gebeurtenissen van gisteren dit proces niet helpen’, schrijft Van der Hagen. ‘Daarom maken we nu deze excuses.’

De TU Delft ging al eerder door het stof. Het bestuur dreigde aanvankelijk met een rechtszaak tegen de Onderwijsinspectie, maar het trok dat plan na veel protest – en met uitvoerige excuses – weer in.

Kring van hoofdredacteuren vraagt TU Delft artikel weer online te zetten

Vanuit de andere onafhankelijke universiteits- en hogeschoolbladen in Nederland, waaronder Profielen, krijgt Delta veel bijval. De gezamenlijke hoofdredacteuren, georganiseerd in ‘De Kring’ hebben het bestuur van de TU Delft een brief gestuurd met het verzoek de journalistieke onafhankelijkheid van Delta te garanderen en het offline gehaalde artikel weer terug online te plaatsen.

Ook vragen de hoofdredacteuren het bestuur van de TU Delft de garantie te geven dat de hoofdredacteur gevrijwaard blijft van persoonlijke financiële claims. De TU Delft dreigde Delta en de hoofdredacteur persoonlijk aansprakelijk te stellen voor eventuele schade die de TU zou lijden, als het gewraakte stuk online zou blijven.

Het artikel is overigens nog niet teruggeplaatst, de redactie van Delta is in gesprek met het bestuur van de TU Delft over voorwaarden en garanties rond het terugplaatsen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Profielen
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top