Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus

Gepubliceerd: 27 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws

De diensten verhuizen niet naar Kralingse Zoom maar blijven nog drie jaar in het pand Blaak555. Op Kralingse Zoom moet ruimte gemaakt worden voor opleidingen die Museumpark tijdelijk moeten verlaten. Het zijn gevolgen van een ingrijpende renovatie van de hoogbouw van MP, die eerder komt dan gepland.

Die renovatie van Museumpark is naar voren gehaald omdat afgelopen najaar een gevelplaat losliet van de hoogbouw, legt het college van bestuur (cvb) uit in een bericht vandaag, aan de bewoners van Kralingse Zoom en Museumpark. Vanwege deze onverwachte wending komen er verhuisbewegingen op gang die op een groot deel van de hogeschool merkbaar zullen zijn.

Grondige inspectie

Het loslaten van de gevelplaat aan de kant van Rochussenstraat was uiteraard onvoorzien; het was aanleiding voor een grondige inspectie. ‘In overleg met de gemeente en de bouwkundige is besloten om de geplande renovatie van de hoogbouw te vervroegen’, schrijft Wijnand van den Brink, binnen het cvb portefeuillehouder huisvesting. ‘Uit voorzorg zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen aan alle zijden van de hoogbouw. Dit om de veiligheid van iedereen te garanderen.’

De renovatie zal beginnen in 2025 en daarbij wordt het gebouw ook meteen verduurzaamd. Voor de bouwwerkzaamheden moet de hoogbouw helemaal worden ontruimd. In totaal ontstaat er daardoor een tijdelijk ruimtegebrek van 10.000 m2.

Ingrijpend voor de diensten

Het nieuws is ingrijpend voor de diensten, die vanaf de zomer Blaak555 zouden verlaten en hun intrek zouden nemen op Kralingse Zoom. Daarover is de afgelopen maanden al veel nagedacht; de tevredenheid met het werken in Blaak555 houdt niet over en de diensten-medewerkers waren druk bezig hun wensen te formuleren voor hun nieuwe werkplek.

Blaak 555, diensten, AIC, CcS, FIT, OeO

‘We kunnen ons voorstellen dat jullie hierover teleurgesteld zijn’, schrijft Van de Brink in een mail aan de diensten, waarin hij ook laat weten dat het voorbereidende werk niet voor niets is geweest, en de verzamelde informatie meegenomen wordt in verbeteringen op Blaak555. 

‘Impact is groot’

‘De impact is groot, want door de renovatie van Museumpark hoogbouw krijgt de hele hogeschool te maken met verhuisbewegingen’, meldt Van den Brink. ‘Op de huidige vastgoedmarkt zien wij op korte termijn geen gelegenheid om een ander onderwijsgebouw te huren.’ Het aanhouden van Blaak555 is dan nog de minst impactvolle optie.

Naar alle waarschijnlijkheid blijven de diensten tot de zomer van 2027 op Blaak555. ‘Tegelijkertijd zijn we bezig met de huisvestingsvisie en kijken we voor de diensten, maar ook voor een aantal instituten, in 2027 naar een geschikte locatie voor langere tijd’, aldus Van den Brink.

In de komende maanden moet duidelijk worden welke opleidingen tijdelijk naar Kralingse Zoom zullen verkassen. Als de hoogbouw dichtgaat zijn elders 74 onderwijsruimten nodig. Die ruimte moet op KZ gevonden worden en dat heeft uiteraard ook impact op de opleidingen daar.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top