Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mart over ‘zero waste’: ‘Dingen die je onderweg koopt zitten bijna altijd in verpakking’

Gepubliceerd: 27 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws

Als je wilt afvallen helpt een voedingsdagboek en als je geld wilt besparen werkt het goed je uitgaven te noteren. Wil je minder afval produceren? Check dan eens wat je allemaal weggooit. Drie studenten onderzochten een week lang hoe ze hun vuilniszak kunnen verkleinen. Mart is er een van.

Mart zittend op zijn bed met een vuilnoszak
Mart Versteeg is vierdejaars ondernemerschap en woont alleen in het centrum van Rotterdam. ‘Ik heb mijn normale patroon aangehouden maar probeerde bij alles wat ik doe te kijken of er een alternatief is zonder afval, door iets meer moeite te doen. Mijn conclusie na deze week is dat het thuis vaak lukt om afval te “voorkomen”, ook omdat ik alleen woon. Vooral bij dingen die je onderweg koopt zit je bijna altijd met een verpakking. Ik heb wel altijd een duurzame koffiebeker bij me, dat drinkt ook gewoon veel fijner.’

Maandag

In de ochtend een croissantverpakking maar de lunch op mijn stage bij de Triodosbank is afval-loos. Het bedrijfsrestaurant heeft geen wegwerpspullen, we hebben niet eens theezakjes. In de avond nog wat hapjes op kantoor van het bedrijfsrestaurant, en thuis twee bapao-verpakkingen en twaalf bierblikjes, maar die zijn recyclebaar.

Dinsdag

Een verpakking van keukenpapier, een leeg red bull blikje (recycle) en koffiedrab. In Rotterdam wordt gft helaas niet afzonderlijk ingezameld. Verder een kartonnen sigarettenpakje (want verslaving), een maaltijdsaladeverpakking (want haast) en de verpakking van een volkorenkoek.

Woensdag

Verpakking van een volkorenkoek, een papieren zakje van een croissant en koffiedrab. Ik lunchte bij Novotel (geen afval). De lege toiletrol in de avond en de statiegeldbon gaan bij het papier. Een leeg pak vanillevla; die kan ik in een fles kopen bij de Groene Passage, maar ik vind het prijsverschil te groot.

Donderdag

Twee eierenschalen; de verpakking van een verspakket teriyaki (plastic en karton) en het bakje van de kipdijfilet. Ik moest wat brood weggooien, dat heb ik in de broodbakken gedaan die daarvoor in de stad staan.

Vrijdag

Eierdoos, post (papier), koffiedrab en de plastic verpakking van kaiserbroodjes. Gisteren heb ik voor meerdere dagen tegelijk gekookt, dus vandaag geen diner-afval!

Zaterdag en zondag

Weinig afval: koffiedrab, de verpakking van een croissant en een lege wc-rol. Veel buiten de deur gegeten, misschien is het valsspelen maar het leverde mij weinig afval op 🙂

Tekst: Mart Versteeg/Edith van Gameren
Foto: Frank Hanswijk
Illustraties: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top