Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Maximaal bsa voor eerstejaars COM

Gepubliceerd: 7 July 2015 • Leestijd: 2 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het staat vast: studenten van het instituut COM die in september aan hun studie beginnen moeten in hun eerste jaar alle studiepunten halen. Wel hebben ze recht op een extra herkansing.

Met dit plan stemde een meerderheid van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) gistermiddag in; van de achttien aanwezige cmr-leden gingen er negen akkoord met het collegevoorstel, vijf waren tegen en vier stemden er blanco. COM (het instituut voor Commercieel Management) krijgt van de cmr de ruimte om één jaar te experimenteren met een bsa van zestig punten. De cmr geeft, naast COM, ook toestemming aan de opleiding industrieel product ontwerpen om komend jaar met een iets hogere bsa van 52 punten te experimenteren.

Compromis
Twee weken geleden konden de cmr en het college van bestuur het niet met elkaar eens worden over het verhogen van het bsa van COM. De cmr en het bestuur gingen toen uiteen om een compromis uit te werken dat gisteren werd besproken. Halverwege komend collegejaar wordt – dat maakt deel uit van het compromis – door COM, collegebestuur en cmr bekeken of het nodig is om het experiment bij COM eventueel aan te passen.

Het compromis voorziet ook in een laatste kans voor studenten die het jaar net niet hebben gehaald. Deze studenten hebben nog een vak (of maximaal twee vakken – en bij elkaar maximaal acht studiepunten) openstaan en zouden dus in principe van de opleiding moeten vertrekken. En dus komt er voor hen nog een allerlaatste kans om hun propedeuse te halen, desnoods in de zomervakantie, middels een extra opdracht of een assessment. (Als studenten deze extra kans niet halen is het alsnog einde oefening.)

‘NSE niet optimaal’
Maar een aantal studentleden heeft er weinig vertrouwen in dat het hoge bsa, in combinatie met onder andere intensievere begeleiding in het eerste jaar, zal leiden tot het doel dat COM stelt: minder uitval en meer studenten aan een diploma helpen. Juist de door COM-directeur Fred Feuerstake aangehaalde anderhalf jaar die het instituut nu al uittrekt aan het voorbereiden van de nieuwe onderwijsmethode, stemde studentlid Esmee Paling niet positief. ‘De cijfers van de NSE (Nationale Studenten Enquête) zijn in vergelijking met anderhalf jaar geleden nog steeds niet optimaal.’

Collegevoorzitter Ron Bormans benadrukte herhaaldelijk groot vertrouwen te hebben in de medewerkers van COM die het nieuwe onderwijs volgend studiejaar in de praktijk moeten brengen. ‘Deze mensen zijn zelf met het initiatief gekomen, het is niet iets wat ik of directeur Feuerstake hen hebben opgelegd. Er is dus een bepaalde toegewijdheid.’

Teamsport
Maar wat nou als een of meerdere docenten ziek worden? Feuerstake: ‘De docenten in een docententeam gaan met elkaar voor een paar klassen zorgen. Uitval kunnen we met elkaar opvangen.’ Of, zoals docent Marcel Wigmans vertelde toen de vergadering was geschorst: ‘Het wordt meer een teamsport. Met een klein zelfsturend team dat de verantwoordelijkheid krijgt.’ De verantwoordelijkheid om bij ziekte voor vervanging te zorgen, om tentamens op tijd na te kijken en om studenten nadrukkelijker dan nu het geval is duidelijk te maken hoe, wat en dát ze moeten studeren.

Olmo Linthorst en Jos van Nierop

Bsa van 60 hoort bij nieuwe methode
Een bsa van zestig punten is volstrekt nieuw voor de Hogeschool Rotterdam. Op dit moment moeten alle studenten van deze hogeschool in hun propedeusejaar 48 punten halen om een bindend negatief studieadvies te ontlopen. Het instituut voor Commercieel Management wil komend studiejaar een nieuwe onderwijsmethode uitproberen en vindt dat daarbij een bsa van zestig punten hoort. Zowel de onderwijsmethode als het hoge bsa zijn afgekeken van de Erasmus Universiteit, waar met de leus nominaal is normaal in 2012 het bsa naar zestig ging. Het hoge bsa moet studenten aanzetten om het maximale uit hun eerste jaar te halen, in plaats van precies op de standaard van 48 punten te mikken. Het voordeel zou ook zijn dat studenten geen achterstand uit het eerste jaar met zich meeslepen in het tweede jaar. Het verhoogde bsa geldt vanaf september aanstaande voor alle eerstejaarsstudenten van COM. Dit instituut verzorgt de opleiding commerciële economie en een afspliting daarvan, small business en retail management. Als COM het hoge bsa na dit experiment structureel wil invoeren, moeten het college van bestuur en de cmr zich daar opnieuw over buigen, zegde het bestuur twee weken geleden al toe.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top