Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe stilteruimtes op Kralingse Zoom en Museumpark

Gepubliceerd: 15 June 2015 • Leestijd: 2 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wil je even rust, mediteren of bidden? Dan ga je naar de stilteruimte. Op zowel locatie Kralingse Zoom als Museumpark komt er in september een nieuwe ruimte.

stilteruimtes-op-Kralingse-Zoom-Demian

Hoewel de huidige ruimtes vooral door islamitische studenten worden gebruikt, benadrukt het collegebestuur dat het een neutrale stilteruimte gaat worden.

Netjes regelen
De stilteruimte, op de eerste verdieping van de hoogbouw op Museumpark, is oud en een beetje weggestopt, vindt het collegebestuur van de Hogeschool Rotterdam. Daar wil de school van af. En als er dan voor zo’n ruimte wordt gekozen (niet alle onderwijsinstellingen kiezen daar voor), moeten we het ook netjes regelen en moet zo’n ruimte zichtbaar zijn, stelde het bestuur al eerder.

Op de nieuwe ruimtes (op de begane grond op Museumpark en op de tweede verdieping van Kralingse Zoom) komt met grote letters ‘Sssst’ te staan. Stil zijn is er de norm. Dat waarschijnlijk vooral moslims van de ruimte gebruik zullen maken, is voor de HR geen reden om er een gebedsruimte van te maken. ‘Een dergelijke eenzijdige voorziening zou niet in overeenstemming zijn met het neutrale karakter van de hogeschool’, aldus het bestuur in zijn besluit.

Gebedskleedjes
In het zogenoemde beheersreglement stelt het collegebestuur onder andere dat er geen materialen, anders dan door de hogeschool verstrekt, in de ruimte achtergelaten mogen worden. Nu blijven er soms gebedskleedjes liggen. In een voorlopig ontwerp komt wel een kast waar je bijvoorbeeld je schoenen kunt opbergen.

Een wasbak komt er niet, reageert collegebestuurder Jan Roelof desgevraagd. ‘Om je klaar te maken voor het gebed moeten wij’, schreef Profielenblogger Rachid onlangs, ‘handen, gezicht en voeten wassen’. Nu gebeurt dat in toiletruimtes, soms zelfs in toiletpotten. Een (voeten)wasbak zou daarom geen overbodige luxe zijn maar komt er niet.

Roelof: ‘Het gaat nadrukkelijk om stilteruimtes die voor meerdere groepen en doelen te gebruiken zijn. Er is dus geen wasgelegenheid in een stilteruimte en er zijn ook geen plannen om wasgelegenheden te maken.’

Wassen in de wc
Die hoeft er ook niet per se te komen, reageert mwd-studente Soumaya die samen met Houda (sph) bij de stilteruimte op Museumpark staat. ‘Maar een aparte ruimte om je te wassen zou wel fijn zijn. Jongens doen het wel in de wc. Zelf doe ik op school geen wassing.’ Dát er op de hogeschool een stilteruimte is vindt Soumaya geen noodzaak, maar wel prettig. ‘Ik ben bezig met m’n scriptie en zit van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds op school. Op een aantal momenten moet ik bidden; als ik dan op school ben, doe ik het hier.’ In de ruimte liggen opgevouwen gebedskleedjes, maar hij is neutraal en dat vinden Soumaya en Houda prima. Volgens de studentes is het er ook in de meeste gevallen echt stil. Houda: ‘Het is geen chillclubje: je gaat er bidden en gaat weer weg.’

Of de (nieuwe) stilteruimtes er altijd zullen blijven, is de vraag. Na een jaar gaat het bestuur bekijken hoe en hoe vaak de ruimte gebruikt is. Ook wordt gekeken of er sprake was van overlastsituaties. Dat is ook voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr) een punt van aandacht. ‘Wat doe je als mensen gaan reciteren? Dat is immers niet stil. Grijp je dan in? En hoe doe je dat?’, luidt de vraag van cmr-voorzitter Fons van Maldeghem die hij bij de volgende vergadering aan het collegebestuur gaat stellen.

Toegankelijkheid
Voor Roelof is het belangrijk dat de stilte in, en toegankelijkheid van de ruimte voor alle groeperingen moet worden gegarandeerd. De collegebestuurder: ‘Nu is er nog weleens overlast op de gang, maar dat komt voornamelijk omdat de voorziening niet goed is.’

In het eerder genoemde gebruiksreglement staat dat hogeschoolmedewerkers van de dienst FIT bij overlast het recht hebben om medewerkers of studenten de toegang tot de stilteruimte te ontzeggen.

Jos van Nierop

Waar zijn stilteruimtes?
De HR heeft op dit moment vijf ruimtes waar je als student of medewerker naartoe kan om te mediteren, bidden of om gewoon even stil te zijn: op de locaties Museumpark, Kralingse Zoom, Rochussenstraat, Academieplein en Pieter de Hoochweg. Er zijn géén stilteruimtes op de Wijnhavenlocaties en RDM Campus. Als je gebruik wilt maken van de stilteruimte, kun je de sleutel ervan afhalen bij de receptie. In ruil daarvoor moet je je studenten- of medewerkerspas afgeven.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Nieuwe stilteruimtes op Kralingse Zoom en Museumpark

  1. Leuk, maar zijn er ook stilte ruimtes waar ik in echte stilte kan studeren?
    In de mediatheek waar het volgens mij stil hoort te zijn, is het namelijk nooit stil…

  2. @ Jos
    Ik vind het geweldig dat de hogeschool rekening houd met de belangen van de studenten en daarop ook inspeelt, mijn complimenten daarvoor.
    In je blog heb je het volgende aangegeven.

    ‘Om je klaar te maken voor het gebed moeten wij’, schreef Profielenblogger Rachid onlangs, ‘handen, gezicht en voeten wassen’. Nu gebeurt dat in toiletruimtes, soms zelfs in toiletpotten.

    Het klopt dat moslims hun handen, gezicht en voeten moeten wassen, dit gebeurt inderdaad in toiletruimtes. De toiletpotten worden echter nooit gebruikt om deze onderdelen te wassen.

    Ik vraag mij nu wel af hoe je op dat idee bent gekomen. (voor de rest vond ik het wel een goede blog).

  3. @Sheraz Dank voor je reactie. Over voeten wassen in toiletpotten: of het niet gebeurt, weet ik niet. We hebben echter gehoord dat het wél zou gebeuren, maar absoluut zeker weten doe ik dat niet. Die passage heb ik daarom verwijderd.

  4. @1 inderdaad. Dit lijkt me een hogere prioriteit voor een onderwijsinstelling dan gebedsruimtes, met alle respect.

  5. Beste mensen, moslims mogen niet in een wc-pot een wassing doen, dat is volkomen onrein!!! Wie hier opgekomen is hoor ik graag van!

  6. Vind het bestuur van de hro een beetje bang en terughoudend overkomen in dit stuk. Als 90% van de gebruikers een islamitische achtergrond heeft, laat het kamertje dan gewoon een islamitische karakter hebben. Een islamitische gebedsruimte is er niet alleen voor moslims maar voor iedereen. Ik denk ook niet dat de gemiddelde niet-moslim kan raden dat een kleedje per definitie hoort bij moslims. Dus ik zou zeggen schuif lekker aan als niet-moslim en mediteer er lekker op los zoveel je wilt.
    Het stuk over overlast bij reciteren vind ik oneerlijk. Een gebed duurt circa 5 min en alleen de avond gebeden worden hard op gereciteerd. Dan zijn de meeste studenten al weg inclusief de moslims. Zij verrichten het gebed dan gewoon in de moskee of thuis.
    Ten slotte vind ik het jammer dat er geen was kamer komt of iets in die trend. De hro kan veel leren van het Erasmus MC. Hier hebben studenten hun eigen wasruimte die de studenten altijd na gebruik weer netjes opruimen en schoonhouden.

  7. Wassing in de wc pot???

    Reinheid van kleding, lichaam en gebedsplaats behoren tot de vereisten voor de geldigheid van het gebed.

  8. Kunnen jullie ook stilteruimtes maken die vrij zijn van religie?
    Ik dacht dat het onderwijs neutraal hoorde te zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top