Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stilteruimtes worden netter en neutraler

Gepubliceerd: 9 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de stilteruimtes op de locaties Museumpark en Academieplein mogen in de nabije toekomst geen bidkleedjes meer blijven liggen. Het collegebestuur wil dat de stilteruimtes een neutraal karakter krijgen en ook behouden.

DSC_0173 (2)

In de stilteruimte op locatie Museumpark liggen er op dit moment kleedjes (zie foto) en op de deur hangt een poster die duidelijk is bedoeld voor islamitische studenten.

Collegebestuurder Gerard van Drielen spreekt komende weken met studenten, onder andere met zowel het Turkse als het Marokkaanse mentoraat, om hen over het besluit te informeren. ‘Na die gesprekken wordt het besluit over een week of drie definitief’, vertelt Van Drielen. In het verleden is er al eens besloten tot het gebruik van een kast waarin de kleedjes opgeborgen moesten worden. Of deze maatregel weer nieuw leven wordt ingeblazen, weet Van Drielen nog niet.

Netjes regelen
De collegebestuurder weet wel dat de ruimtes neutraal worden ingericht en ook dat ze niet moeten worden weggemoffeld in achteraflokaaltjes. Van Drielen: ‘Als we stilteruimtes willen, moeten we het ook netjes regelen. En moeten ze op een goed zichtbare plek komen.’ De ruimtes zijn bedoeld voor studenten en medewerkers die bijvoorbeeld willen bidden, mediteren of die gewoon even behoefte hebben aan stilte.

Stilteruimte op Kralingse Zoom
Gekeken wordt naar nieuwe locaties voor de stilteruimtes op de locaties Museumpark en Academieplein en er komt ook, na een verzoek van islamitische studenten, een stilteruimte op Kralingse Zoom. De realisatie van de (nieuwe) ruimtes op Museumpark en Kralingse Zoom wordt ingepast in de verbouwingswerkzaamheden op beide locaties.

‘Goede optie’
Muhammed Genc, voorzitter van het Turkse mentoraat Lale, vindt het plaatsen van een kast waarin onder andere kleedjes kunnen worden opgeborgen ‘een goede optie’ die het neutrale karakter van de ruimte niet verstoort. Genc: ‘Ik maak zelf gebruik van de stilteruimte op de locatie Museumpark en deel de mening van Gerard van Drielen dat de ruimte een neutraal karakter moet hebben. Dit houdt in dat er ook geen posters opgehangen mogen worden die specifiek bedoeld zijn voor één doelgroep. Ik vind het ook niet netjes tegenover medegebruikers als bidkleedjes op de grond blijven liggen.’

Dat het collegebestuur het onderwerp stilteruimtes serieus neemt, vindt Genc een compliment waard. ‘Het is ook mooi als deze ruimtes een meer centrale plek krijgen op de locaties waardoor ze zichtbaarder worden voor de studenten. Nu weten hoogstwaarschijnlijk alleen moslims van het bestaan van de ruimtes; dat is jammer voor mensen die zo’n ruimte missen maar niet weten dat-ie er is.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Stilteruimtes worden netter en neutraler

  1. Bij een stilteruimte denk ik aan een ruimte om in te studeren.

    Waarom moeten er speciale gebedsruimtes komen? Met alle respect voor de moslims, maar dat doe je maar thuis. Een hogeschool is een openbaar gebouw en dat hoort vrij te zijn van religies en andere privézaken.

    Maak dus inderdaad stilteruimtes, maar dan voor studenten die een tentamen willen leren of opdrachten willen maken. Daar is momenteel een groot tekort aan. Stop met deze belachelijke onzin.

  2. “Bij een stilteruimte denk ik aan een ruimte om in te studeren.”
    Bij de term stilteruimte komen er bij elke persoon weer andere definities omhoog. Men kan niet alleen vanuit zijn eigen visie een label plakken op een bepaalde benaming. De school heeft de ruimte opengesteld om gebruikt te worden voor verschillende activiteiten die in rust uitgevoerd dienen te worden. Dus hierdoor kan men de ruimte niet labelen als “studieruimte” noch als “gebedsruimte” aangezien de benaming stilteruimte breed is.

    “Waarom moeten er speciale gebedsruimtes komen? Met alle respect voor de moslims, maar dat doe je maar thuis. Een hogeschool is een openbaar gebouw en dat hoort vrij te zijn van religies en andere privézaken.”
    De Hogeschool heeft gemerkt dat er onder de religieuze studenten een behoefte bestaat aan een ruimte waarin hun verplichte gebedsactiviteiten verricht kunnen worden. Door de school is hierop gereageerd door het vrijstellen van de stilteruimte voor deze activiteiten. Als er geen behoefte aan een bepaalde ruimte is, is deze onnodig. Kennelijk is dit momenteel niet het geval en dient de school dus een ruimte aan te bieden waarin de gelovige studenten aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

    In bepaalde religies is het verrichten van het gebed een verplichting. Als men de stilteruimte niet open zal stellen voor gebedsactiviteiten, zal men verspreid over het schoolgebouw biddende studenten aantreffen die aan hun verplichtingen proberen te voldoen. Dit zal tot overlast leiden voor anderen.

    “Maak dus inderdaad stilteruimtes, maar dan voor studenten die een tentamen willen leren of opdrachten willen maken. Daar is momenteel een groot tekort aan.”
    Door de stilteruimte niet open te stellen voor gebedsactiviteiten bereikt men vrij weinig. Het zal hierdoor nog steeds niet in gebruik genomen kunnen worden voor leerdoeleinden aangezien hiervoor aparte ruimten aangewezen zijn.

    Om de stilteruimte om te bouwen tot een projectruimte zal slecht een 1 ruimte(2mx2m) opleveren per locatie. Dit zal ook niet voldoen aan de grote tekorten aan projectruimten. Hierdoor heeft het weinig zin om toch over te gaan op het nemen van deze maatregel.

    Hiermee concluderend is het geen oplossing om de gebedsruimte op te heffen, aangezien dit juist voor overlast zal zorgen terwijl dit momenteel niet het geval is.

  3. Beste ANONIEM,

    “Bij de term stilteruimte komen er bij elke persoon weer andere definities omhoog. Men kan niet alleen vanuit zijn eigen visie een label plakken op een bepaalde benaming. De school heeft de ruimte opengesteld om gebruikt te worden voor verschillende activiteiten die in rust uitgevoerd dienen te worden. Dus hierdoor kan men de ruimte niet labelen als “studieruimte” noch als “gebedsruimte” aangezien de benaming stilteruimte breed is.”

    Dank voor uw informatie.

    “De Hogeschool heeft gemerkt dat er onder de religieuze studenten een behoefte bestaat aan een ruimte waarin hun verplichte gebedsactiviteiten verricht kunnen worden. Door de school is hierop gereageerd door het vrijstellen van de stilteruimte voor deze activiteiten. Als er geen behoefte aan een bepaalde ruimte is, is deze onnodig. Kennelijk is dit momenteel niet het geval en dient de school dus een ruimte aan te bieden waarin de gelovige studenten aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

    In bepaalde religies is het verrichten van het gebed een verplichting. Als men de stilteruimte niet open zal stellen voor gebedsactiviteiten, zal men verspreid over het schoolgebouw biddende studenten aantreffen die aan hun verplichtingen proberen te voldoen. Dit zal tot overlast leiden voor anderen.”

    Er zal ongetwijfeld behoefte zijn aan een gebedsruimte onder religieuze en in dit geval islamitische studenten. Dit is logisch en begrijpelijk. De stad Rotterdam voorziet echter al ruimschoots in een dergelijke behoefte door de aanwezigheid van ruim 30 moskeeën. Met behulp van metrostations en bus- en tramverbindingen in de directe nabijheid van alle vestigingen van de Hogeschool en een gratis studenten OV-recht kan iedere islamitische student in zijn/haar behoefte worden voorzien.

    “Om de stilteruimte om te bouwen tot een projectruimte zal slecht een 1 ruimte(2mx2m) opleveren per locatie. Dit zal ook niet voldoen aan de grote tekorten aan projectruimten. Hierdoor heeft het weinig zin om toch over te gaan op het nemen van deze maatregel.

    Hiermee concluderend is het geen oplossing om de gebedsruimte op te heffen, aangezien dit juist voor overlast zal zorgen terwijl dit momenteel niet het geval is.”

    Eén extra ruimte per locatie is inderdaad niet veel. Ik ben blij dat de grote tekorten aan projectruimten die ik constateer worden erkent. Hopelijk gaat de Hogeschool mij en mijn lotgenoten in mijn behoefte voorzien.

  4. “In bepaalde religies is het verrichten van het gebed een verplichting. Als men de stilteruimte niet open zal stellen voor gebedsactiviteiten, zal men verspreid over het schoolgebouw biddende studenten aantreffen die aan hun verplichtingen proberen te voldoen. Dit zal tot overlast leiden voor anderen.”

    Met andere woorden die ruimtes gaan er komen anders bezetten we de rest van het gebouw? Hier is een andere propositie, Óf mensen voldoen aan hun religieuze verplichtingen, óf mensen zijn in een Hogeschool gebouw, maar nooit tegelijkertijd.

    Laten we religie lekker buiten de deur houden van hogescholen.

  5. Waarom moeten sommige bidden op school? Op de scholen moet men juist neutraal zijn.
    Ik vind dat er stilteruimtes moeten komen, maar dat deze gebruikt moeten worden om te studeren, dus niet voor religie. Buiten school om heeft men genoeg tijd voor religie en overige dingen.

    Op loactie KZ is het bijna onmogelijk om te studeren door de herrie van anderen. Als je achter de pc zit wordt je ook geconfontreerd met grof taalgebruik achter de pc’s.
    Beter maken ze een neutrale stilteruimte met voldoende plekken waar je alleen terecht kan om te STUDEREN.

  6. De mediatheek op KZ is een stille studieruimte. Daarnaast: 84% van de wereldbevolking hangt een of ander geloof aan. Die paar m² die daaraan wordt besteed door de HR maakt de HR nog geen kerk of moskee en creëert ook geen situatie waarbij de seculiere student zwaar wordt benadeeld. Laten we dus de zaak niet op de spits drijven.

    Tenslotte: het is een stilteruimte. Stilte op zichzelf heeft ook waarde: door even je hoofd leeg te maken en “niets” te doen, ben je denk ik productiever dan wanneer je jezelf de hele dag opjaagt met college’s, studeren, socializen, etc. De beste ideeën ontstaan vaak onder de douche. Ja, inderdaad: dat doe je thuis, maar dat geldt voor zoveel dingen.

  7. ” Ja, inderdaad: dat doe je thuis, maar dat geldt voor zoveel dingen.”

    Dus daar kunnen we net zo goed religie bij doen. Stilteruimte prima, maar laten we er geen identiteit aan verbinden.

  8. Op mijn vorige school werd een stilteruimte kenbaar gemaakt zoals René vermeldt, je hoofd leeg te maken en niets te doen. Sommige studenten hebben even rust nodig, een plaats waar ze dan even alleen kunnen zijn en tot zichzelf kunnen komen. Voor sommigen is dit slechts een stilte om bij na te denken, en anderen bidden graag en vinden zo voldoening. En ben het ook met réne eens, er is al een stille studie ruimte. Zo´n stilte ruimte kan voor vele studenten van grote waarde zijn en zou meer kenbaar moeten worden gemaakt (inderdaad zonder identiteit zodat meer mensen zich gemakkelijk kunnen voelen om er te komen, maar bidden moet niet uitgesloten worden).

  9. Ik vind dat een ruimte om een gebed te kunnen doen zelf geregeld moet woorden door de studenten die hier behoefte aan hebben. Ik vind niet dat de HRO zich hiermee moet bemoeien en zich onafhankelijk moet opstellen.

    Als er voor studenten die een zgn. ”stilteruimte” willen om te bidden wel faciliteiten zijn en voor de studenten die een ”stilteruimte” willen om goed en rustig een tentamen willen leren niet dan ben ik sterk van mening dat de prioriteiten die gesteld worden grondig fout zijn!

    hiernaast slaat de hogeschool ook de plank mis in de voorbeeldrol die zij hebben als ”academische” instelling. Godsdienstbeoefening vind ik principieel niet thuishoren in deze omgeving. Niet weglatend dat het goed is om mensen in hun vrijheid te laten en, als zij daar behoefte aan hebben, gewoon hun gebed kunnen doen! vrijheid blijheid.

  10. Als student met Autisme en ADD ben ik wel gebaat bij een stilteruimte, en dan niet per sé als plek om in te studeren maar om gewoon even in rust een boek te lezen of even wat te tekenen zonder alle prikkels die in het gehele gebouw aanwezig zijn, (ook binnen stiltewerkplekken met mede-studenten). Een matje, Budha of andere religieuze voorwerpen heb ik daar niet bij nodig en bij voorbaat zijn deze dan ook niet standaard aanwezig.

    Een kast (gewoon een grijze prikkeloze kast) om religieuze voorwerpen in op te bergen zou naar mijn idee al een hele mooie stap zijn.

    Als het een zelfstandige werkruimte zou worden, zijn deze ruimtes straks standaard bezet. Waar kan ik dan in alle rust een Time-Out nemen? Dus nee, alsjeblieft geen computer of groot bureau erin. Stop maar een fatboy/zitzak in die kast, dan heb ik wel wat om lekker op te gaan zitten.

  11. Er zijn studenten vinden dat godsdienstige activiteiten niet mogen plaatsvinden op school. Daarnaast zijn er studenten die wel willen bidden of mediteren of wat dan. Iedereen zou dat voor zichzelf mogen bepalen. Iedereen heeft een mening. Maar waarom wil voor anderen bepalen wat wel of niet mag op school. Iedereen is onderdeel van de school.

  12. Beste allemaal,

    Zelf ben ik een erg grote fan van stilte ruimtes op de Hogeschool Rotterdam. Als ADD’er heb ik vaak de behoefte om eventjes in een prikkel loze omgeving te zitten om weer rustig te worden in mijn hoofd. Ik kan me ook goed voorstellen dat er meerdere mensen zijn die los van religie gebruik willen maken van deze ruimtes.

    Laten we gewoon als volwassenen met dit onderwerp omgaan. Of je er nou eventjes wil zitten om te mediteren, te bidden en/of tot rust te komen, je moet altijd gebruik kunnen maken van dit soort ruimtes. Naast dat dit wettelijk verplicht is om te hebben volgens de cao, is het ook gewoon een teken dat de Hogeschool Rotterdam serieus omgaat met de verschillende wensen van studenten en medewerkers. Het getuigd dan ook van visie dat de Hogeschool hier zo mee omgaat.

    Zelf ben ik atheïst en ben ik tegen religie in welke vorm dan ook. Daarentegen respecteer ik de keuze en behoefte van andere mensen. Laten we er nou geen strijd van maken of er een Boeddha beeldje, een kruisje of een matje moet liggen. Laten we het gewoon neutraal houden en elkaar respecteren zodat iedereen er gebruik van kan maken. Het idee van Muhammed Genc, voor de kasten en een betere en zichtbaardere plek vind ik dan ook een erg goed idee.

  13. We leven al te veel met lawaai en er zijn ook stilteruimtes in het ziekenhuis om daar alleen te zijn met je gedachten en kunt mediteren en iets in een boek opschrijven zoals een belevenis of een gedicht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top