Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten

Gepubliceerd: 2 April 2024 • Leestijd: 3 minuten en 2 seconden • Nieuws

Menstruatiearmoede en het gratis beschikbaar maken van producten als maandverband en tampons is al een tijdje een hot topic. Op de Hogeschool Rotterdam start vandaag een pilot met de menstruatieproductenautomaat van Joyce van ‘t Veer, student van de Ad ondernemen.

Foto van Joyce een roze naast Yoni automaat

De roze automaat met gratis te verkrijgen producten is vanochtend in gebruik genomen, hij hangt in het damestoilet op de begane grond van het paviljoen van Museumpark, de locatie waar Joyce haar opleiding volgt.

‘Ik werd zelf met het probleem geconfronteerd’, antwoordt Joyce op de vraag hoe ze op het idee kwam. ‘Ik werd plotseling ongesteld en had niks bij me, en kon op school ook niks vinden. Toen ben ik snel naar de supermarkt gegaan, maar vervolgens was ik te laat terug op school en mocht ik de les niet meer in.’ Later kwam ze erachter dat ze bij de receptie iets had kunnen vragen. ‘Maar dat kan ook ongemakkelijk voelen, en bovendien zit er niet altijd iemand achter de balie. Sta je daar door te lekken …’, lacht ze.

De belangrijkste cyclus

Dat was, in combinatie met haar Ad-opleiding ondernemen, de aanleiding om een bedrijf te starten op dit gebied: Aphrodite flow. ‘Genoemd naar de godin van de vruchtbaarheid’, zegt Joyce, ‘zodra je ongesteld wordt ben je immers ook vruchtbaar. Onze slogan is dan ook “Wij zijn ervoor je in de belangrijkste cyclus van je leven”.’

‘Liefst wil ik ook een podcast maken over menstruatie.’

Ondernemen was ze sowieso al van plan: ‘Ik kom uit een ondernemersfamilie en het leek me altijd al gaaf. Ik hou van de vrijheid en dat elke dag anders is.’ Tegelijkertijd heeft ze een andere drive: ‘Ik wil dat menstruatie bespreekbaar wordt. Het is een heel normaal onderwerp, maar lang niet iedereen durft bijvoorbeeld op het werk te zeggen dat ze er last van hebben. Ik wil maatschappelijk ondernemen, dat Aphrodite’s Flow ook een platform wordt voor informatie, bijvoorbeeld voor meiden die voor het eerst ongesteld worden. Liefst wil ik ook een podcast maken over menstruatie.’

Vending machines ontdekt

Het is heel snel gegaan, tussen haar eyeopener op school en het bestellen van de eerste vending machine zaten misschien maar drie maanden. ‘Naar aanleiding van mijn eigen ervaring ging ik onderzoek doen en stuitte op het onderwerp menstruatiearmoede (als iemand niet genoeg geld heeft om maandverband, tampons etc. aan te schaffen, red.)’, vertelt ze. ‘Ik ontdekte vending machines voor menstruatieproducten in de VS en China en heb er in China een besteld.’ In de korte periode leerde ze veel, en niet alleen van het marktonderzoek dat ze voor haar opleiding moest doen. ‘Ik moest veel regelen om de machine hier te krijgen: vervoer, import. En ik deed direct zaken met Chinezen, en dat is toch echt een heel andere cultuur.’

Foto van studente die het atomaat gebruik

Het geld dat ze nodig had voor de eerste vending machine schoot haar vader voor, als investeerder. Als ze winst maakt betaalt ze hem terug. Bovenop de aanschaf van de machine kwamen nog importkosten en de kosten van allerlei aanpassingen. ‘Hij is heel high tech en heeft een touch screen voor informatie. Daarop delen we ook de enquête waarmee de hogeschool onderzoekt of de pilot een succes is. Je kunt ook op afstand monitoren wat er in zit en wat eruit gaat. Maar daarvoor moest de machine van 4G worden voorzien.’

Zonder stress naar college

De vending machine van Joyce wordt tot 2 juni bij wijze van proef opgehangen op de HR; de school is al langere tijd op zoek naar een goede vorm om het probleem van menstruatiearmoede tegen te gaan. Tot nu toe was de oplossing: producten beschikbaar maken bij de balies. ‘Ik kwam in contact met Claudia de Rijk van facilitair, en die vond het heel leuk dat de oplossing voor dit probleem van een van de eigen opleidingen kwam’, zegt Joyce. We hebben vervolgens goede gesprekken gevoerd over wat de HR wil en wanneer de pilot geslaagd is.’ De proef is geslaagd als de HR terugkrijgt uit de enquête dat studenten zonder stress naar colleges en toetsen kunnen, vat Joyce kernachtig samen.

De machine staat weliswaar bij de RAC, maar iedereen mag er gebruik van maken. In de machine zijn producten te vinden van Yoni, een merk dat duurzame en niet-giftige tampons en maandverband levert. ‘Dat vond de HR heel belangrijk, en ik vind het ook mooi dat het een merk is dat ergens voor staat.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Darice de Cuba

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten

  1. @stella

    Het is een pilot test en er staat ook duidelijk “De machine staat weliswaar bij de RAC, maar iedereen mag er gebruik van maken.”

  2. En als alternatief gratis viagra pillen voor mannen 😛

    Inderdaad goed initiatief, want het kan je zomaar overkomen zonder enige aankondiging…

  3. Misschien dat ik het niet goed begrijp hoor, maar waarom is er een pas-scanner nodig voor deze automaat als het gratis is?

    Verder, hulde! Ik ben een man maar wat mij betreft worden deze producten op alle plekken zoals scholen, ziekenhuizen, kantoren, gemeentehuizen, gratis aangeboden.

  4. Super goed initiatief! Hopelijk snel binnen de hele school en op alle toiletten 🙂

  5. @Stella, dat is nieuw voor mij.. kunnen mannen tegenwoordig ook menstrueren?

  6. Ik woon in Tanzania en hier denk ik eraan op welke wijze herbruikbaar maandverband kan worden ingezet. Dat is beter voor het milieu en ook voor de volgende keren dat iemand menstrueert. Want hier blijven sommige studenten elke maand een paar dagen weg van school.

    Mooi project in ieder geval. Ik heb nog niet helemaal begrepen hoe de winst er moet komen om je vader terug te betalen trouwens…..

  7. @Jasper

    Nee, maar het is misschien handig als je een bloedneus hebt?

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top