Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Quincy: Er is één plan A, plan B leidt alleen maar af

Gepubliceerd: 12 February 2016 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Blogs

De tentamenweek zit er weer op. Voor sommige was het makkie, maar voor anderen was het toch even doorzetten. Ik hoop voor jullie dat alle tentamens en projecten goed zijn afgerond en dat jullie lekker studiepuntjes kunnen incasseren.

Quincy Brassers

In dit verhaal wil ik even stil staan waarom het zo belangrijk is om doelen te formuleren. Omdat ik niet alles in een keer goed doe, moet ik doelen formuleren. Herkenbaar?

Wees concreet
Ongetwijfeld heb je vaak van coaches, docenten en andere levensbemoeiers gehoord dat je concreet moet zijn met het formuleren van doelen. Ik moet toegeven dat ze wel gelijk hebben. In een onderzoek, van John Norcoss, wordt aangetoond dat mensen die hun doelen concreet konden maken, inclusief concreet gedrag, gemiddeld tien keer meer kans hebben om hun wensen waar te maken. Een voorbeeld: ‘elke week ga ik drie keer per week minimaal 50 minuten sporten’ of ‘de komende 8 weken ga ik op iedere doordeweekse dag elke avond van minimaal 2 vakken 1 hoofdstuk lezen’.

Waar moet ik op letten?
Formuleer doelen die jij wilt gaan halen. Alleen dingen die jij graag genoeg wilt, kun je verwezenlijken. In boeken en coachsessies lees en hoor ik vaak: ‘Je doelen moeten haalbaar zijn’. Volgens mij haal je hierdoor nooit de volledige potentie uit jezelf. Als je doelen stelt die al haalbaar zijn, heb je ze waarschijnlijk al gehaald. Let er wel op dat je doelen niet te ver van je bed staan. Als dat het geval is, dan werken je doelen eerder verlammend dan stimulerend. Wees hierin dus wel realistisch.

Plan niet te gedetailleerd. Sommige mensen verwarren het woord concreet met supergedetailleerd. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat planningen niet voor de volle 100 procent worden nageleefd. Ze dienen alleen ter ondersteuning bij het realiseren van je doelen. Als je planning te gedetailleerd is, kan dat demotiveren.

Een derde tip is: beschrijf je acties, dus wat je wanneer gaat doen. Ons brein kan geen onderscheid maken tussen wel en niet, onthoud dat! Om te voorkomen dat je terugvalt in je oude patroon, moet je je bezighouden met nieuw gedrag en wees daarbij niet te streng. Na een schooldag is er vast wel ergens tijd om twee hoofdstukken te lezen. Stop pas na het lezen van deze hoofdstukken. Beloon jezelf daarna met iets wat jij fijn vindt. Zeg dus niet: ‘Op woensdagavond ga ik geen tv kijken’, je hersenen snappen het woord ‘niet’ niet. Formuleer voor jezelf: ‘Op woensdag lees ik twee hoofdstukken voor mijn tentamen…(vul maar in).’ Als je dit hebt gedaan, kan je altijd nog tv kijken.

En het laatste en misschien wel belangrijkste dat ik je wil meegeven is: probeer niet, maar doe! Met het woord ‘proberen’ zeg je eigenlijk al: ‘als ik het niet red dan geeft dat niet, ik probeerde het maar’. Begrijp me niet verkeerd, als iets niet lukt, is dat helemaal niet erg. Wat ik wil is dat je er gewoon voor gaat! Er is één plan A, plan B leidt alleen maar af. Stop daarom zo min mogelijk tijd en energie in mogelijke alternatieve scenario’s en B-plannen. Deze tijd kan net het cruciale studie-uurtje zijn geweest waardoor jij het wel had gered.

Ik durf te wedden dat je succes zal hebben als jij je doelen kan visualiseren.

Succes!
Quincy

Je mag je doelen altijd naar me mailen, dan geef ik je feedback: info@zoherkenbaar.com

Quincy is vierdejaars financial services management. De interesse voor psychologie is tijdens zijn opleiding ontstaan, want ‘waar je ook werkt, je bent altijd met mensen bezig. In je carrière kun je er baat bij hebben als je je sociale en psychologische kennis een klein beetje vergroot.’
Meer van Quincy lezen? Dat kan op zoherkenbaar.com.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top