Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Plasterk vergeet studerende moeders’

Gepubliceerd: 12 December 2007 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Plasterk wil de uitval van studenten terugdringen en de deelname van dertigplussers aan het hoger onderwijs vergroten, maar hij vergeet een belangrijke doelgroep: studerende moeders.

Een gemiste kans, vindt Annemiek de Jong van het Steunpunt Studerende Moeders, want zwangere studenten en studerende moeders lopen tegen allerlei problemen aan die voor studievertraging en uitval zorgen. Of ze beginnen er niet eens aan. ‘Plasterk is ook minister van emancipatie. Het was een kleine moeite geweest om het onderwerp in zijn strategische agenda aan te snijden.’

Afgelopen mei overhandigde De Jong een rapport met knelpunten en aanbevelingen aan Plasterk. Ze wees bijvoorbeeld op het gebrek aan toegankelijke informatie voor studerende moeders. Die informatie lag inderdaad niet voor het oprapen, moest Plasterk erkennen. Het duurde enkele maanden voordat zijn ministerie op het rapport kon reageren.

Uiteindelijk stelt de minister dat de situatie van studerende moeders wel meevalt, als ze maar maximaal lenen bij de IB-groep en een beroep doen op alle mogelijke afstudeerfondsen en bijzondere bijstand. En ze kunnen beroepsprocedures aanspannen als ze worden afgewezen.

Plasterk leek niet van plan enige orde in de chaos te scheppen. Ook vraagt hij instellingen niet om beleid te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld voor gehandicapte studenten is gebeurd. De verantwoordelijkheid ligt volgens hem bij de instellingen.

‘Als de instellingen alles op orde hadden, hoefde ik geen stichting op te richten’, aldus De Jong. Ze zou graag zien dat de sociaaldemocraat Plasterk harder met zijn vuist op tafel slaat. Overigens is ze zeer tevreden over haar eigen instelling, de Hogeschool Rotterdam. Die werkt samen met haar stichting en verschaft student-ouders goede informatie. ‘Ging dat maar overal zo.’

Betere voorlichting zou al kunnen helpen om de uitval onder studerende moeders te verlagen of de doorstroom vanuit het mbo naar het hbo te vergroten. Daarmee krijgen ook de kinderen een zonniger toekomst, denkt De Jong: ‘Het opleidingsniveau van de ouders is een goede voorspeller voor de schoolcarrière van kinderen.’

Het Europese parlement heeft in juni een resolutie aangenomen die de lidstaten oproept om jonge vrouwen te helpen gezin en studie met elkaar te combineren. Jonge moeders zouden bijvoorbeeld een geschikte woning moeten kunnen krijgen. In sommige Nederlandse steden kunnen zwangere studenten echter uit hun kamer worden gezet zonder dat ze vervangende woonruimte krijgen aangeboden.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Plasterk vergeet studerende moeders’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top