Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Dozen sjouwen tijdens je hbo-stage

Gepubliceerd: 24 October 2011 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Blogs

Kevin Huizer is 19 jaar en derdejaars student commerciële economie. Hij loopt dit najaar stage in New Jersey, net aan de overkant van New York City. Op deze site doet hij verslag van zijn belevenissen. Wie denkt dat je als hbo-stagiair alleen maar achter een computer zit, heeft het mis, weet Kevin nu, na een paar uur dozen sjouwen.

'Alles gaat nu wel zo'n beetje z'n gangetje. Op m'n werk krijg ik de volledige ontgroening, want om mijn stageopdracht goed uit te kunnen voeren, moet ik weten waar het hele proces om draait. En dat betekent (volgens het hele management) dat ik mee moet werken in de distributiecentra. Voor degene die het nog niet weten: mijn bedrijf doet alle logistiek voor grote retailbedrijven in de VS. Dit zijn vooral grote (Amerikaanse) department stores; de vergelijking met de V&D en de Bijenkorf komt denk ik het dichtst in de buurt.

Mollige Mexiaan
Het distributiecentrum is een wereld op zich. Een grote, grijze hal met dakramen, waarvan het zonlicht wordt verstoord door de wieken (??) van de ventilatoren die aan het plafond vastzitten. Een ietwat mollige Mexicaanse man en een mondige Amerikaanse man zijn de managers van deze shift, die van 3 uur 's middags tot 11 uur 's avonds duurt. Doel is om in één shift vijf trucks te lossen, de dozen te sorteren en gesorteerd op pallets in vrachtwagens te laden.

'Pallitizer'
Er werken ongeveer twintig man aan één rolband. Dit is een soort lopende band, maar dan met stalen rollers die het mogelijk maken de dozen makkelijk te verplaatsen. Vandaag ben ik een van de 'palletizers'. Alle dozen hebben een label met daarop een nummer en een letter. Mijn letter is B en ik moet de nummers lezen en dan op de bijbehorende pallet plaatsen. Moeilijk werk? Nee, totaal niet. Zwaar werk? Zeker weten!

Complete catastrofe
Met iedere doos die ik van de band afpak moet ik zoeken naar de juiste pallet. Omdat de pallet gecontroleerd wordt, moet ik de dozen met de labels naar buiten plaatsen. De dozen zijn log en zwaar en allemaal van verschillende formaten. Ik weet nu ook weer waarom ik geen technische of bouwkundige opleiding heb gekozen: het stapelen van de dozen resulteert meer dan eens in een complete catastrofe. Dozen vallen van mijn pallets, ik zet de dozen op de verkeerde pallets of ik vergis me in de zwaarte van een doos en ga bijna door mijn rug.

Hulp van Speedy
Ik krijg al snel hulp van een man die ze 'Speedy' noemen. Een Latijns-Amerikaanse, magere vent die lijkt alsof hij uit het gesticht is weggelopen. Al snel zie ik waarom Speedy zo heet. Alsof het allemaal niks is, pakt hij de dozen, zet ze op de juiste pallet, pakt een pompwagen en verplaatst de pallet naar de controlezone. De lijn is nu op volle snelheid en hij houdt het met gemak bij. En dat terwijl ik met een houding van 'ik-stond-er-bij-en-keek-er-naar' door de manager op m'n vingers wordt getikt met de vraag waarom ik niet meehelp.

Data in plaats van dozen
Al deze mensen krijgen minder betaald dan ik en werken veel langer, zelfs in het weekend. Ik heb nu drie uur lang meegewerkt en ik vind het wel best. Met mijn vieze handen, kleding en zweet op m'n voorhoofd wacht ik buiten op mijn rit terug naar huis.
Wat ben ik blij dat de volgende keer als ik daar ben, ik alleen maar data ga verzamelen voor mijn onderzoek.'

groeten,

Kevin Huizer

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top