Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Alle diploma’s online

Gepubliceerd: 20 September 2012 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Fraude met diploma’s wordt moeilijker, nu op 1 november het diplomaregister online komt. Daarin staan alle diploma’s die behaald zijn aan Nederlandse onderwijsinstellingen.

Zes jaar geleden doken er verhalen op over vervalste diploma’s waarmee jongeren zich konden aanmelden bij de vervolgopleidingen van hun keuze. De vervalsers boden hun diensten zonder schaamte op Marktplaats.nl aan. De nepdiploma’s waren soms niet van echt te onderscheiden.

Daarom werd het diplomaregister bedacht: een database met alle diploma’s die in Nederland zijn behaald bij bekostigde onderwijsinstellingen. Na enkele kritische vragen over privacy en beveiliging zijn de Tweede en Eerste Kamer uiteindelijk akkoord gegaan.

Eigenlijk zou het register al op 1 januari van dit jaar gelanceerd zijn, maar er trad vertraging op. De gegevens die DUO sinds het begin van de jaren negentig bewaart, waren niet bedoeld voor een register. Daarom waren ze niet altijd duidelijk genoeg. De data moesten eerst bijgewerkt worden.

Eenduidigheid
Omdat de diplomagegevens niet met het oog op een register waren verzameld, was de informatie niet altijd eenduidig, meldt demissionair staatssecretaris Zijlstra aan het parlement. ‘Dit bleek in de afrondende fase van het diplomaregister. Het belang van eenduidigheid prevaleerde boven het snel invoeren van het diplomaregister. De gegevens zijn nu gecorrigeerd.’

Controle en vangnet
Het idee is dat werkgevers en onderwijsinstellingen – met toestemming van een sollicitant of studiekiezer – kunnen controleren of de diploma’s die op het curriculum vitae staan daadwerkelijk zijn behaald. Ook is het register een vangnet voor mensen die hun diploma zijn verloren.

Van hogeronderwijsdiploma’s staat alleen genoteerd waar en wanneer iemand aan een bepaalde opleiding is afgestudeerd. Bij middelbareschooldiploma’s komt een cijferlijst te staan.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Alle diploma’s online

 1. Via “mijn DUO” kan een gecertificeerd uitreksel gemaakt worden (.pdf). Daarnaast kan toegang verstrekt worden aan een derde.
  De diploma’s zullen overigens altijd via de gediplomeerde zelf worden verstrekt. Die kan bijvoorbeeld bij een sollicitatie een verzoek aan DUO sturen, waarna deze een code doorgeeft. Als de toekomstige werkgever die code intikt, kan hij controleren of de sollicitant het diploma inderdaad heeft behaald.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top