Student Andrei Vreeling (‘Bedrijfskunde MER’). Vandaag over de studenten ov-kaart. ‘Van mijn reisproduct blijven ze af…’
“Vaak ben ik blij dat ik in Nederland mag wonen. Vaker ben ik het niet overigens, maar dat heeft weer totaal andere redenen. Nog blijer word ik als ik elke ochtend incheck met die leuke code in de bus; ik reis – indirect betaal ik natuurlijk wel – gratis in het ov. En wat een zegening is dat!
Natuurlijk is het reisproduct bedoeld om zonder financiële obstakels naar school te kunnen, het geeft alleen zoveel andere voordelen. Zo was er in maart een studentenmanifestatie, gratis naar Amsterdam. Op een vrije dag even op en neer naar Groningen. ‘Het kost mij toch niets, alleen tijd’, zoals een vriend van mij het treffend zei.
Het reisproduct is zogezegd een zegening. Diep van binnen betreur ik het ook wel dat ik het soms misbruik, dat ik soms na een dag college ‘even’ naar Den Haag ga en dan in de trein zit, mensen zie die wel een duur abonnement hebben. Dan denk ik even na en moet ik constateren dat we in Nederland als student toch best wat privileges hebben.
Er wordt in de politiek ook al gesproken over het inperken van het reisproduct, de één zegt dat we mee moeten betalen, de ander heeft het over afschaffen en weer een ander over behoud van het product. Nu wil ik als student best mijn steentje bijdragen om de crisis op te lossen, maar van mijn reisproduct blijven ze af. Noem ‘t ‘het not in my backyard’-effect.”
Andrei Vreeling
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Als je na zit te denken is het zogenaamde gratis ov-kaart voor studenten een slimme truc om de baas van NS een grote villa en een Ferrari te bezorgen. Hoe vaker jij naar Den Haag gaat, hoe sneller hij zijn Ferrari krijgt.
Volgens mij wordt er bij de verstrekking van een Studenten-OV nergens specifiek vermeld dat het enkel gebruikt mag worden voor retourtjes Papa/Mama-Hogeschool. Zie je gratis ritjes naar Amsterdam en Den Haag als een steuntje in de rug voor de persoonlijke ontwikkeling van de student. (Nevenactiviteiten, praktijkkennis opdoen, enz.)