Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschoollocaties krijgen gameplek

Gepubliceerd: 18 October 2012 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de vijf grote locaties van de HR worden komende maanden game-ruimtes ingericht, een ruimte – meestal in de kelder van het gebouw – met een pooltafel, tafelvoetbal en ook met computers waarop je mág gamen.

Op een school krijg je les en is er plek om te studeren en te werken in groepjes. Is dat voldoende? Nee, vindt de Hogeschool Rotterdam die de komende tijd spelcomputers gaat aanschaffen om in de speciale game-ruimtes te plaatsen. Op een aantal hogeschoollocaties zijn inmiddels Atari-logo’s te zien die aangeven waar de ‘game-plek’ gaat komen. Zoals op Wijnhaven 61 waar in de kantine vooralsnog alleen een tafelvoetbalspel staat.

Verpozen
‘Het moeten ruimtes worden waar je je als student even kunt verpozen’, vertelt Anneli van der Reijden, directeur van de facilitaire dienst (fadi). Maar op een hogeschool moet je toch studeren en niet gamen? Van der Reijden: ‘Ik vind zelf dat je iets niet alleen moet verbieden maar dat je ook een oplossing moet bieden. Er wordt nou eenmaal gegamed. Ook in de open leerruimtes waar het niet mag, daar doen mensen het stiekem.’

De gameplekken op Academieplein, Museumpark, Rochussenstraat, Wijnhaven 61 en Kralingse Zoom (in het Grandcafé) zijn te herkennen aan het Atari-logo, wat niet wil zeggen dat ze door de spelfabrikant worden gesponsord. Van der Reijden: ‘We hebben geprobeerd om er gesponsorde Playstations en X-Boxen neer te zetten, maar dat is niet gelukt.

Playstations
De HR gaat nu zelf vijf Wii’s, Xbox’en òf vijf Playstations aanschaffen. Sponsoring is nog steeds gewenst. ‘We moeten nog wel een manier bedenken hoe we ze bijvoorbeeld in kasten gaan zetten zodat  ze heel blijven en er geen onderdelen van de apparatuur worden meegenomen’, vertelt facilitair manager Patrick Prinse. In de ruimtes komen ook een tafelvoetbalspel en een poolbiljart (beiden om niet ter beschikking gesteld) en er worden computers die ergens anders stonden naartoe verhuisd. Tafelvoetballen kan overigens ook op een aantal andere plekken op de HR, zoals op de bovenste verdieping van locatie Wijnhaven 99, in het restaurant op het Academieplein en in het Grandcafé op de Kralingse Zoom.

De facilitaire dienst gaat de game-ruimtes de komende maanden zelf inrichten. ‘Want we hebben er niet veel geld voor’, aldus Van der Reijden. ‘Het gaat overigens om ruimtes waar we nu weinig aan hebben. Zoals een voorraadhok dat niet meer gebruikt wordt en waar geen daglicht is, zodat het ongeschikt is als leslokaal.’

Sport en spel
De facilitaire dienst dacht zelf al langer aan het inrichten van game-ruimtes, en zette haar idee door na een verzoek van de studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad (sgmr). In de juni-vergadering pleitte de sgmr voor zowel meer stilteruimtes om te studeren als meer plekken waar je op de hogeschool kunt ontspannen. De studenten dachten in eerste instantie aan tafeltennistafels en tafelvoetbal. ‘Het is belangrijk om naast het studeren ook aan sport en spel te doen, even weg van de stress’, aldus sgmr’er Havva Seyma Mustu.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Hogeschoollocaties krijgen gameplek

  1. Jammer dat er geld en energie gaat naar dit soort overbodige extra”s die niets van doen hebben met de kerntaak van de HR. Daarnaast ook niet handig of slim omdat er veel studenten hier komen studenten opdat ze niet afgeleid kunnen worden om iets te gaan doen als gamen.

  2. Ik zie het persoonlijk niet als een overbodig extra’tje, volgens mij biedt het aanbieden van dit soort recreatieve ruimtes ook een sociale waarde, omdat studenten elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Volgens mij streeft de HR ook naar meer binding tussen de HR en studenten, iets wat je zo wel bewerkstelligd, denk maar aan het opzetten van een klein toernooitje o.i.d.
    Verder duiken studenten vooral de mediatheek in als zij ongestoord willen studeren en ik kreeg nou niet het idee dat de game-faciliteiten daar worden geplaatst.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top