Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuw kabinet: ov-kaart wordt kortingskaart

Gepubliceerd: 29 October 2012 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De basisbeurs wordt inderdaad afgeschaft, de aanvullende beurs blijft bestaan en de ov-kaart voor studenten wordt in 2015 omgezet in een kortingskaart. Wie zijn reiskosten niet kan betalen mag van het kabinet een extra lening afsluiten bij DUO.

Het staat te lezen in het regeerakkoord dat VVD en PvdA zojuist hebben gepubliceerd. Veel zaken die op het gebied van hoger onderwijs worden aangekondigd, waren al bekend of uitgelekt. Nieuw is dat de ov-kaart voor studenten in 2015 wordt omgezet in een kortingkaart, die ook beschikbaar komt voor scholieren in het mbo. ‘Vervoerskosten vallen (tot een zeker maximum) onder het sociaal leenstelsel’, staat in het akkoord te lezen. Vrij vertaald zal dit betekenen dat studenten met hoge reiskosten straks extra geld mogen lenen bij DUO, maar niet te veel.

Kunsten
Selectie aan de poort wordt niet uitgebreid door het nieuwe kabinet. Net als nu blijft die alleen toegestaan voor university colleges, studies waar het aantal aanmeldingen het aantal opleidingsplaatsen overstijgt en voor opleidingen met bijzondere toelatingseisen, zoals in de kunsten.

‘Kaalslag’
In een eerste reactie op het regeerakkoord waarschuwt studentorganisatie ISO voor ‘kaalslag’. Behalve de basisbeurs verdwijnt ook de ov-kaart in zijn huidige vorm en de zorgtoeslag. Dat leidt volgens ISO tot een jaarlijkse kostenstijging van vijfduizend euro. ‘De student lijkt de melkkoe van de bezuinigingen te worden’, aldus ISO-voorzitter Thijs van Reekum.
De LSVb stelt dat het nieuwe kabinet het hoger onderwijs keihard laat vallen. ‘Studenten verliezen niet alleen de basisbeurs en de ov-kaart, van dit geld zien zij daarnaast ook niets terug in de kwaliteit en de toegankelijkheid van hun onderwijs.’ Het afschaffen van de ov-jaarkaart noemt de bond kortzichtig. Studeren in een andere stad wordt voor veel studenten zo onbetaalbaar.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nieuw kabinet: ov-kaart wordt kortingskaart

 1. Ik vraag me af of de vraag naar studentenkamers nu gaat toenemen of juist zal afnemen. Enerzijds zal de student dicht bij een opleidingsinstituut willen wonen ivm de reiskosten, zeker de studenten die nu al langer dan een uur reizen voor hun studie. Anderzijds zal de student de studie niet willen afsluiten met een torenhoge studieschuld (uitwonende beurs + aanvullende beurs).
  Verder vraag ik mij af hoe de investering van 750 miljoen euro in het onderwijs vorm zal krijgen. Het lijkt mij logisch dat hier extra docenten en lesuren voor worden aangekocht en de vrij besteedbare (studie)tijd dus wordt beperkt. In hoeverre gaan onderwijsinstituten rekening houden met het feit dat er wordt verwacht dat studenten zelf gaan bijdragen in de studiekosten in de vorm van een bijbaan (16 uur p/w).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top