Nieuwe koffie? Lekker!
Gepubliceerd: 3 June 2013 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De koffieautomaten op de hogeschoollocaties schenken sinds kort geen ‘gewone’ automatenkoffie meer maar Italiaanse Lavazza-koffie. ‘Lekker’, is kort samengevat de eerste reactie van koffiedrinkers.
‘Een hele verbetering’, vindt een docent op de Willem de Kooning Academie. ‘Maar ja, de vorige was helemaal niks dus dat is niet zo moeilijk’, aldus de docent die voor een uitgebreid oordeel geen tijd heeft; hij haalt z’n koffie tijdens het college dat hij geeft.
‘Meestal erg slap’
Op de eerste verdieping van locatie Wijnhaven 107 heeft een aantal communicatiestudenten meer tijd. ‘Lekker’, stelt Bente. ‘Maar de koffie in de kantine vind ik geloof ik lekkerder. Het is wél beter dan de koffie die eerder in de automaten zat.’ Saskia neemt een zwarte koffie met suiker maar is duidelijk niet gewend aan de langere bereidingstijd van Lavazza: ze haalt het bekertje te snel uit het koffieautomaat. Niet alle koffie haalt het bekertje maar ze is desondanks te spreken over de kwaliteit. ‘Automatenkoffie is meestal erg slap, deze niet.’ Saskia ruikt en proeft ook nog even van de Wiener Melange die een studiegenote uit het automaat haalt. ‘Ik proef dat er niet te veel chocola in zit, zodat het nog naar koffie smaakt. Goed!’
‘Een hoop klachten’
Net als bij de ‘oude koffie’ krijgen personeelsleden van de hogeschool vier (of meer) bekertjes Lavazza per dag gratis met hun medewerkerspas. Studenten en anderen moeten 60 cent betalen. Maar dan heb je ook wat, stelt Frank Somers van de facilitaire dienst. ‘We kregen een hoop klachten over de koffie. Ook omdat er een groot kwaliteitsverschil was tussen de koffie uit de kantine en die uit de automaten; op momenten dat de kantine dicht is, kon je nergens goeie koffie krijgen.’
De inkoopprijs van Lavazza-koffie ligt hoger dan de koffie uit oude machines, vertelt Somers. ‘Ook de kwaliteit van Lavazza is beter, je zou het kunnen vergelijken met de koffie die bij de Illy-bar te krijgen is, maar die is nog wat duurder. Alles valt en staat met de kwaliteit van de bonen; we hebben gekozen voor een betere kwaliteit bonen in combinatie met een andere, langer durende zetmethode.’
Duurzaam
Lavazza vervangt Fairtrade-koffie, maar dat wil volgens Somers niet zeggen dat de koffie nu minder duurzaam en minder eerlijk is. ‘Bijna iedere koffie is tegenwoordig duurzaam gemaakt en bovendien is Fairtrade een merk, en geen keurmerk. En Lavazza is UTZ gecertificeerd. Dit betekent dat de boer geholpen wordt, en dus niet alleen de organisatie die de koffie verkoopt.’ In de ogen van de site Rankabrand behoort de Italiaanse koffiebrander overigens niet tot de meest duurzame merken.
Automatenbedrijf Maas is nog steeds de exploitant van de automaten en blijft dat in elk geval komend jaar. Voor de periode erna komen eventueel de nieuwe horecazaken die op de hogeschoollocaties komen in aanmerking.
Jos van Nierop
Goede koffie inderdaad. Ik mis alleen m’n espresso met melk en suiker. Nieuwe automaatmenu heeft alleen espresso met/zonder suiker in 3 sterktes.
de koffie in de kantine is toch nog steeds lekkerder en je krijgt er voor minder geld een grotere beker!!!
De smaak van de koffie is zeker verbeterd. Ik vind het alleen jammer dat de koffie wel een stuk minder warm is, met name de (nieuwe mogelijkheid) Ristretto is eerder lauw te noemen
Espresso met melk??? Een echte espresso heeft hoogstens toevoeging van suiker! Mijn advies: cafe creme sterker instellen en dan melk al naar gelang toevoegen.
Succes ermee!
Redelijke koffie, jammer dat koffie verkeerd er niet meer is en vaak mis ik de optie om sterker of zwakker te maken.
Dan noemen ze het Caffè macchiato, als het dat meer acceptabel maakt voor de koffie-aficionado’s. Café creme sterker instellen kan juist niet meer: je kunt nergens meer de sterkte instellen. Hoogstens meer/minder melk of suiker.
Los daarvan kan zo’n automaat helemaal geen 9 bar druk leveren, dus een echte espresso komt er sowieso al niet uit.