Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Beter hbo? Roept u maar!

Gepubliceerd: 22 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Steeds meer afgestudeerde hbo’ers klagen dat hun opleiding onvoldoende aansloot op hun baan. Ook werkgevers zijn niet altijd tevreden. Wat kan er beter, was gisteren de centrale vraag bij het HBO-discours.

Gastheer Doekle Terpstra van de Hogeschool Inholland, waar het debat van de Vereniging Hogescholen dit keer plaatsvond, gooide graag wat ‘knuppeltjes’ in het hoenderhok. Hij riep de werkgevers op om duidelijk te maken wat ze van het hbo verwachten. Anders wordt het volgens hem moeilijk om de onderwijsprogramma’s up to date te houden. Veel bedrijven zouden te weinig nadenken over de toekomst. Wat dat betreft lijken ze op de fietsenmaker op de hoek: ‘Als de fietsen vandaag maar gerepareerd worden, dan zien we morgen wel verder.’

Niet weten wat werken is
John Tuit van verzekeraar Aegon, bleek aardig te voldoen aan dat beeld. Veel verder dan de oproep om studenten beter klaar te stomen voor de arbeidsmarkt kwam hij niet in zijn bijdrage. Zijn ervaringen zijn weinig positief: afgestudeerden weten volgens hem niet wat werken is en ze kleden zich niet goed. Het jeugdige enthousiasme waarmee ze bij Aegon binnenkwamen zijn vaak na drie maanden alweer kwijt.

Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen vroeg zich af of dat verwijt niet elke nieuwe lichting jonge afgestudeerden treft en of een goede on-the-job-training wellicht kan helpen. Uit gesprekken blijkt dat de werkgeversorganisaties behoefte hebben aan breed opgeleide, flexibel ingestelde afgestudeerden, terwijl afzonderlijke werkgevers afgestudeerden willen die functiegericht zijn opgeleid en meteen inzetbaar zijn. De vraag is kortom niet erg duidelijk.

Verdiepen in trends
Maar ook de hogescholen valt wel wat te verwijten. Zo vindt Terpstra dat docenten zich beter zouden moeten verdiepen in de laatste trends in het werkveld en dat ze dat in functioneringsgesprekken moeten kunnen aantonen. Volgens Lisa Versteeg, een afgestudeerde van Terpstra’s eigen hogeschool die nu bij omroep Wakker Nederland werkt, had de meerderheid van haar docenten onvoldoende feeling met het werkveld.

Een docent in het publiek reageerde teleurgesteld op dit verwijt en somde op welke congressen en cursussen hij de afgelopen tijd bezocht had. Een ander wees erop dat er ook al van docenten wordt verlangd dat ze zich theoretisch bijscholen en meer onderzoek doen. Een derde docent pleitte er voor om de goede relatie met het werkveld vooral als een opdracht aan docententeams te zien, die de taken onderling kunnen verdelen. Maar dat er meer docenten uit hun comfort zone moeten komen, daarover was iedereen het eens.

Verwachtingen duidelijk maken
Thom de Graaf ten slotte riep de werkgevers op om beter duidelijk te maken wat ze van het hbo verwachten, de hogescholen om het overleg met werkveld en afgestudeerden te intensiveren en de docenten om hun kennis en vaardigheden up to date te houden.

 

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Beter hbo? Roept u maar!

  1. “terwijl afzonderlijke werkgevers afgestudeerden willen die functiegericht zijn opgeleid en meteen inzetbaar zijn.”

    Ik ben inmiddels zelf werkgever, maar toen ik destijds nog stage liep merkte ik dit ook. Een stagiair kan voor een werkgever in sommige branches veel geld opleveren. Wanneer je iemand tijdens z’n afstudeerstage 4 maanden loopt te begeleiden en hij daarna maar 1 maand enigszins werk kan opleveren, is dat bijzonder mager.

    Ik vind dat we tijdens de opleiding meer stage moeten lopen en de school meer contact moet hebben met de werkgevers uit de relevante sectoren, om zo klaargestoomde professionals af te leveren.

    Als ik persoonlijk terugdenk aan mn tijd op het HBO waren de gastcolleges en workshops van professionals uit het bedrijfsleven met afstand met meest boeiend en ook nog eens datgene wat na die jaren is blijven hangen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top