Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Bijbaantjes studenten moeten naar werkloze laagopgeleiden’

Gepubliceerd: 20 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten zouden helemaal geen bijbaan moeten hebben, betoogt hoogleraar arbeidsrecht Mijke Houwerzijl. Laat hen plaatsmaken voor lager opgeleiden die nu werkloos zijn. Als je bespaart op uitkeringen, kun je studeren goedkoper maken.

Vouw jij broeken op in een kledingwinkel of ben je verantwoordelijk voor de zuivelafdeling van de supermarkt? Je bent de enige niet, maar je zorgt er wel voor dat lager opgeleiden niet aan het werk komen, en dat kost de staat handenvol geld.

‘Er is veel rumoer over Polen en Roemenen die hier banen zouden komen inpikken. In dat licht vind ik het frappant dat er voor binnenlandse verdringing weinig aandacht is’, zegt Houwerzijl, die recent haar oratie uitsprak aan Tilburg University.

U waarschuwt voor hoogopgeleiden met baantjes onder hun niveau. Wat is het probleem?
‘Inmiddels wordt zo’n tachtig procent van de banen voor lager opgeleiden bezet door vwo’ers, studenten en hoogopgeleiden met een diploma. ‘Doctorandus bordenwasser’ is sinds de crisis een steeds vaker voorkomend fenomeen. Lager opgeleiden komen daardoor in een heel lastige positie. In de bouw hebben ze nu te maken met concurrentie van buitenlanders, terwijl serveersters of callcentermedewerkers steeds vaker student zijn. Lager opgeleiden hebben weinig opties over. Zij zijn degenen die uiteindelijk werkloos blijven.’

Hebben studenten en scholieren niet altijd al veel gewerkt?
‘Nee, dat is echt iets van de laatste jaren. Een mooi voorbeeld is de verruiming van de winkeltijdenwet. Omdat winkels steeds vaker na schooltijd en in het weekend open zijn, ontstonden er in de detailhandel veel deeltijdbaantjes die bij uitstek geschikt zijn voor jongeren. Of neem bijvoorbeeld de fulltime postbode: die is verdwenen ten gunste van huismoeders en studenten die maar een paar uur per week willen werken. Dat is voor de post goedkoper.’

Studenten nemen dus banen in die niet voor hen bedoeld zijn. Is er ook een oplossing?
‘Ik heb geen pasklare oplossing. Maar de overheid zou bijvoorbeeld kunnen regelen dat jonge werknemers niet per definitie goedkoper zijn dan oudere. In andere landen mogen studenten vaak maar een beperkt aantal uren werken, of alleen in de zomer. Ook dat zou een oplossing kunnen zijn. Maar dan zou de overheid studeren goedkoper moeten maken.’

Het ministerie van Onderwijs heeft nou niet bepaald geld over.
‘Dat zou ook wat beter kunnen samenwerken met het ministerie van Sociale Zaken. Als meer lager opgeleiden aan het werk gaan, scheelt dat uitkeringen en kun je dat geld investeren in studiefinanciering voor studenten en beter onderwijs.’

Dan is studeren goedkoper, maar willen veel studenten waarschijnlijk nog steeds een nieuwe telefoon, of een iPad.
‘Dat snap ik heel erg goed, het is hun goed recht om een baantje te zoeken. De overheid zou daarentegen meer oog moeten hebben voor het algemeen belang. We hebben lang gedacht dat we iedereen op de arbeidsmarkt nodig hadden, maar dat is niet meer zo. Als banen schaars zijn, moet je de belangen bij werk van verschillende groepen tegen elkaar afwegen. Dan zou je scholieren en studenten best deels kunnen uitsluiten.’

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to ‘Bijbaantjes studenten moeten naar werkloze laagopgeleiden’

  1. misschien kan die doctorandus bordenwasser ook wel geen baan vinden..
    Hallo wij willen toch ook centen verdienen.

  2. Degene die het voorstel heeft gedaan, heeft een baan. Dat zegt al veel. Laat dan een werkloze student ook met een voorstel naar voren komen.

  3. Zonder bijbaan kan toch niemand zijn studie en andere noodzakelijke goederen betalen.

    Wat een onzin.

  4. Dat is maar net wat je noodzakelijk vind. Ik heb geen bijbaan en ik kom prima rond

  5. Alsof een student alleen de studie hoeft te betalen. Moeten alle studenten dan maar stoppen met werken en massaal een studentenlening nemen of studiebeurs verhogen waar nu zo mee gerommeld wordt door de overheid?! Als je nog studifi krijgt tenminste. Moeten langstudeerders dan maar helemaal stoppen met hun opleiding en niets afronden? De kosten van het OV alleen al zijn misselijkmakend en wat te denken van nieuwe lesboeken ieder kwartaal?

    Wat een slecht idee zeg, hoe jagen we studenten in de schulden of van school!

  6. Dus mevrouw denkt dat elke student alleen voor zijn studie werkt? Of dat papa en mama maar alles betalen voor hun kind. Nou mevrouw zo werkt het dus niet meer, ik betaal namelijk alles zelf. Studie, zorgverzekering, abbo, kleding. Daarnaast wil elke student ook nog uitgaan. €1000,- netto in de maand naast school is voor mij een streven, en gelukkig voor mij haalbaar met 2 bijbaantjes.

  7. Ik vind het verder ook wel leuk dat er gezegd wordt dat vakkenvullers geen jongeren moeten zijn terwijl je er na 18 jaar al moeilijk meer binnen komt. Het is een ondoordachte statement; studenten moeten niet plaats maken voor lager opgeleiden maar er moet meer werk voor lager opgeleiden komen.

  8. Nee niks papa en mama, gewoon niet zo’n idioot duur abbo en meer van dat soort.
    Een beetje zuinigheid, daar bereik je veel meer

  9. leer omgaan met je geld. dan stap je een dag niet, scheelt je weer 50 euro. daar kan je weer 2 boeken van kopen of 2 weken eten.

    het is allemaal zo moeilijk niet. ik doe het al 3 jaar zonder bijbaan/zonder bijdrage van papa en mama. en het gaat prima. kan zelfs me sigaretten kopen/nieuwe kleding. alleen niet elke dag een duur broodje van de broodzaak enzo.

  10. Marktwerking van dit frapante idee:

    Stel, er zou een wetsvoorstel komen die deze gang van zaken zou laten bewerkstellen, zou ik als hardwerkende student die in de tussentijd een bijbaan, bestuursjaar en zich bezig houd met internationale projecten, aardig wat geld moeten bijlenen van de overheid.

    Oftewel, ik leen geld van de staat (die toch al overvloed heeft in haar financiele assetten) en ik een schuld creeer. Daarnaast krijg ik geen kernwaardes mee die je meestal verrijkt door het uitvoeren van een bijbaan (of andere dingen naast college).

    Hierdoor kom ik als een net-afgestudeerde, zonder ervaring en met een enorme schuld van (1.000,00 x 12 maanden x 4 jaar =) 48.000,00 in de arbeitsmarkt.

    Echt iets wat een elke hoogleraar arbeitsrecht zou moeten aanraden!

    Echter, nog een belangrijker standpunt: iedereen in nederland krijgt een kans aangeboden om wat van zijn leven te maken door verschillende instanties van de overheid. Ik ben momenteel enorm druk bezig om het beste van alles eruit te halen en omdat sommige die “Drive” niet hadden, moet ik nu mijn bijbaan opzeggen voor iemand die het blijkbaar niet belangrijk genoeg vonden om er wel wat van te maken.

    Persoonlijk vind ik dit artikel een totaal non-realistisch beeld van de marktwerking en de samenleving waarin we vandaag de dag leven.

    Heel veel succes met het doorvoeren van uw voorstel!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top