Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bijna 33.000 studenten aan HR

Gepubliceerd: 26 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dit collegejaar studeren 32.885 studenten aan de HR. Het studentenaantal is daarmee 4,5 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar.

Van de 32.885 studenten hebben 11.934 zich dit jaar voor het eerst bij de HR aangemeld. Dat zijn in de meeste gevallen eerstejaars. Daarmee kent het aantal aanmelders een groei van 4,7 procent ten opzichte van vorig collegejaar.

Forse groei associate degrees
De grootste groei is te zien bij de Rotterdam Academy waar de associate degrees (tweejarig opleidingen) zijn ondergebracht. Dit instituut heeft maar liefst 65,9 procent meer aanmelders dan vorig jaar. IVG (gezondheidszorg) stijgt ook flink met 11,3 procent. Reden voor IVG-directeur Van der Moolen om voor volgend collegejaar een numerus fixus in te stellen, zo berichtte Profielen al eerder.

Andere stijgers zijn: IVL (lerarenopleidingen) 9,5 procent, EAS (engineering & applied science) 9,4 procent, COM (commercieel management) 8,9 procent, IGO (gebouwde omgeving) 8,8 procent en RBS (Rotterdam Business School) 4,7 procent. De Willem de Kooning Academie heeft 0,7 procent meer aanmelders dan vorig jaar, en blijft daarmee ongeveer gelijk.

Dalers
Er zijn vijf instituten die minder aanmelders hebben verwelkomd. IFM (financieel management) is de grootste daler met 14,9 procent minder aanmelders. CMI (communicatie, multimedia en informatietechnologie) en IBK (bedrijfskunde) dalen met 4,9 en 5,0 procent en ISO (sociale opleidingen) heeft 3,2 procent minder aanmelders dan vorig jaar. Maar ook RMU (Rotterdam Mainport University) daalt flink met 9,4 procent, al lijkt dat een vertekend beeld geven. Vorig collegejaar ging de opleiding scheepsbouwkunde over van Inholland naar de HR. Dat zorgde voor een aanzienlijke groei in de aanmeldingen, omdat niet alleen eerstejaars maar ook hogerejaars zich inschreven. Dat effect is er dit jaar niet, waardoor het absolute aantal aanmelders bij RMU is gedaald. Toch is er groei. Als scheepsbouwkunde buiten beschouwing wordt gelaten, is bijvoorbeeld zichtbaar dat logistiek en technische vervoerskunde (ltv) van RMU juist in de lift zit met 140 aanmelders in vergelijking tot 68 aanmelders vorig jaar.

Pabo Dordt
Het is nog te vroeg voor een verdere inhoudelijke analyse van de aanmeldcijfers. Zien we in de gestegen instroom bij verpleegkunde bijvoorbeeld een effect van de economische crisis? En kiezen jongeren nu meer arbeidsmarktbewust en is het aantal aanmelders bij techniek-instituut EAS daarom zo gestegen?

Wel lijkt er – in beperkte mate – sprake van een Inholland-effect. Afgelopen april sloten Hogeschool Rotterdam en Inholland een convenant waarin werd afgesproken dat de HR zijn pabo in Dordt over doet aan Inholland en andersom een aantal economische opleidingen en associate degrees overneemt. Pabo Dordt laat een duidelijke afname van het aantal aanmelders zien: de voltijd daalt met 15 procent, deeltijd met 66,7 procent. Bij de Engelse variant van international business and languages steeg het aantal aanmelders van 41 naar 100 studenten (143,9 procent), maar of dit moet worden toegeschreven aan het convenant, is nu nog niet duidelijk.

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bijna 33.000 studenten aan HR

  1. De cijfers van de RMU geven een vertekend beeld. In 2012 zijn alle studenten Scheepsbouwkunde aangemeld in de cohort 2012. Dit omdat de opleiding werd overgenomen van de InHolland en alle hogere jaars studenten gelijktijdig werden ingeschreven, met als eerste jaar van inschrijving: 2012.

    Minus de aantallen hogere jaars SBO komt de RMU op een instroom van 293 eerste jaar studenten in 2012. In 2013 staat de teller nu op 371 eerste jaars aanmeldingen. Ook een stijging in plaats van een daling.

  2. Dit stuk geeft geen uitputtende analyse van de cijfers. Daarvoor is het te vroeg. Dat schrijf ik ook in het artikel. Maar dit zijn de cijfers zoals ze afgelopen dinsdag zijn gepresenteerd aan het cvb.
    Ik kan je nuancering wel in het stuk verwerken, maar voordat ik dat kan doen, hoor ze nog een keer te checken. Dat kan dus even duren.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top