Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cameratoezicht: ‘niet in lokalen’

Gepubliceerd: 16 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ter beveiliging en bewaking hangen er op de verschillende locaties van de hogeschool camera’s: 207 om precies te zijn.

camera-bewaking_kleinIndividuen mogen niet zomaar worden gefilmd. Binnen een instelling als de onze kan dat alleen als er een camerareglement is. En dat is er dan ook. In dit reglement is geregeld wie verantwoordelijk is, wie actuele beelden mag ‘uitlezen’, mag bekijken, hoe lang beelden bewaard mogen worden en wie de beeldopnamen beheert. Alleen als er sprake is van ‘een ernstig vermoeden van een misdrijf’, kan het camerasysteem, in opdracht van het college van bestuur, en ‘zo lang het onderzoek duurt’, worden uitgebreid. Daarvoor wordt ‘gebruik gemaakt van een particulier recherchebureau met vergunning […].’ Na afronding van een dergelijk onderzoek wordt het dagelijks bestuur van de medezeggenschapsraad (cmr) zo spoedig mogelijk geïnformeerd, lezen we in het camerareglement.

Camera’s uit lokalen verwijderd
In dat reglement staan ook de doelen van camerabewaking beschreven: beveiliging, bewaking, vastleggen van incidenten en ‘controle op een productieproces’. De medezeggenschapsraad heeft geen problemen met de eerste drie, maar stelde vragen over de ‘controle op een productieproces’. Lees: onderwijs, stelde de raad. Vooral op het Academieplein hangen er aardig wat camera’s in computer- en theorielokalen. Waarom? Collegebestuurder Jan Roelof legde uit dat deze regel in het leven was geroepen voor verhuizingen en verbouwingen, maar dat het inderdaad niet de bedoeling is dat onderwijssituaties worden gefilmd. Hij zegde toe dat het reglement op dit punt wordt aangepast en eventuele camera’s uit lokalen worden verwijderd.

Op intranet Hint is een lijst gepubliceerd met de locatie van alle camera’s. Volgens die lijst hangen er geen camera’s op Wijnhaven 99, 103 en 107. Dat klopt niet, zeggen de cmr-leden en Roelof zegde toe dit uit te zoeken en de lijst zo nodig aan te passen.

De raad discussieerde vervolgens met het college over de noodzaak om, naast de lijst op Hint, ook borden te plaatsen bij de ingangen van de hogeschoolgebouwen waarin vermeld staat dat er cameratoezicht is. Dit voor de bezoekers die geen toegang hebben tot intranet Hint. Ook dit neemt het college in beraad.

Camerareglement: hint.hro.nl/PageFiles/7530/camerareglement.pdf
Voor de plaatsen van de camera’s, zie Hint, zoek op: overzicht camera’s

Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Cameratoezicht: ‘niet in lokalen’

  1. Naar mijn weten hanger en nagenoeg geen camera’s op locaties van de Wijnhaven. Zeker niet op Wijnhaven 99. Wijnhaven 103 is nog maar net een deel dat door de Hogeschool Rotterdam gebruikt wordt dus het zou kunnen dat er hier ook nagenoeg geen hangen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top