Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Drinken tijdens tentamens? Alleen uit hogeschoolbidon

Gepubliceerd: 25 June 2013 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van de instituten IFM en RBS mogen vanaf deze week drinken meenemen naar het tentamen. Onder één voorwaarde: de cola, energydrank of karnemelk moet in een transparante hogeschoolbidon zitten die de student voor 1,65 euro kan aanschaffen.

Hogeschoolbidon‘In een klaslokaal en in een tentamenruimte mag er nooit gedronken en gegeten worden’, vertelt Petra van Lange, directeur van het instituut voor financieel management (IFM). Een snoepje? Van Lange: ‘Tja, de ene surveillant is soepeler dan de ander maar in principe is dat dus niet toegestaan.’ Maar met de introductie van de ‘tentamenbidon’ willen de twee genoemde instituten studenten tegemoet komen.

Waterflesjes van 37 cent…
Het verzoek om tijdens de tentamens, die in de meeste gevallen anderhalf uur duren, wel iets te mogen drinken komt van de studenten van de instituutsmedezeggenschapsraad van de Rotterdam Business School (RBS). Studentlid Christina Cathalina ‘Wij wilden eigenlijk dat de school met waterflesjes zou komen, flesjes van 37 cent.’ Dat is het niet geworden maar met de vraag van de studenten is dus wel iets gedaan. Van Lange: ‘Gezien de aankomende hete periode leek het ons wel een goede maatregel.’

Studenten zijn vorige week over de nieuwe maatregel geïnformeerd. Sommigen reageerden, onder andere op Twitter, verbaasd, anderen instemmend. Op de site Fok! klaagt iemand omdat hij verplicht wordt om ‘een huismerk-bidon te kopen in plaats van een willekeurige fles’. ‘Gedwongen winkelnering’ noemt iemand anders het.

Voor iedereen hetzelfde
Waarom geen eigen flesje zonder etiket? Van Lange: ‘De bidon, die bij iedereen hetzelfde is, schept duidelijkheid voor de surveillant.’ Met de voorgeschreven, transparante bidon hopen de instituten fraude dus zoveel mogelijk te voorkomen. ‘Tegenwoordig is het zelfs mogelijk een flesje om te bouwen tot een geavanceerd spiekattribuut’, schrijft de examencommissie in een e-mail aan de studenten. Een passage die koren op de molen is voor iemand op Fok!: ‘De volgende uitdaging: Maak van een HR-bidon een “geavanceerd spiekattribuut”…’

Jos van Nierop

De bidons zijn te koop in de postkamer (C0.367) van locatie Kralingse Zoom. Er zijn er inmiddels (maandagmiddag 16.30 uur) zo’n 125 verkocht.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Drinken tijdens tentamens? Alleen uit hogeschoolbidon

 1. Enerzijds vind ik dit goed. Nu mag er tenminste gedronken worden, beter iets dan niets. Anderzijds; hoever moet het gaan? Nog even en we zijn verplicht om een HR pen te gebruiken, omdat je voor een prikkie in de speelgoedwinkel een spiek-pen kan kope, haha!

 2. ik heb nooit problemen gehad met het ‘niet drinken’ tijdens tentamens. Als het goed is ben je gewoon constant aan het schrijven. Je kunt toch wat drinken als je klaar bent.

 3. Mag ik ook mijn eigen bidon kopen? Met logo en promotieachtige look mag deze bidon op z”n minst gratis zijn.

 4. Natuurlijk is een bidon, en eventueel een HR-pen ook nog niet genoeg om fraude tegen te gaan. Kleding en schoeisel is ook een uitsluitende plek om spiekbriefjes in te stoppen, dus de volgende stap wordt een verplicht HR-tenue. Ook zal de HR in zee moeten gaan met een opticien voor HR-approved brillen. En contactlenzen, want ja daarop kan je natuurlijk ook een hoop tekst laten laseren.

  En what about hersenimplantaten? Die zijn allang niet uitsluitend voor de CIA, iedereen kan die zo kopen. Verplichte MRI-scan?

 5. Benepen spruitjes mentaliteit van een HR waarvan je eigenlijk een niet lullen maar poetsen houding zou verwachten. Zelden zulke angsthazen gezien. Die scheiterigheid loopt zo langzamerhand echt de spuigaten uit. “Maar ja de accreditatie he? Dan kunnen we laten zien dat…….” We hebben ook wel eensgratis rode bidons uitgereikt gekregen. die waren zo lek als een mandje. Voor deze bidons moet worden betaald, dus dan mogen we er van uit gaan dat ze oke zijn. Zettum op HR! Je bent helemaal op de goede weg hoor!

 6. Sorry maar dit is zo belachelijk dat ik bijna denk dat het een grapje is.

 7. Ik begrijp het principe hierachter wel. Men wil stoppen dat er wordt gefraudeerd en dit is de meest voor de hand liggende oplossing. Aan de andere kant, studenten vinden het blijkbaar belachelijk dat er 1,65 euro voor moet worden betaald. Er zal waarschijnlijk geen perfecte oplossing zijn voor dit probleem, maar dit komt toch wel aardig in de buurt. Ik denk dat studenten onterecht hierover aan het klagen zijn, want twee uur zonder een slokje water is prima te doen.

 8. Dat hier aandacht aan wordt geschonken……GÜTEMORGEN! besteedt je tijd is wat nuttiger en ga vergaderen over de kwaliteit van het onderwijs ipv bidons. Misschien een keer vergaderen over hoe je je tijd beter kan benutten

 9. Ik vind het stuk nogal gekleurd, daar er gesproken wordt over tentamens van meestal anderhalf uur. Er worden op instituut IFM namelijk ook tentamens afgenomen van drie uur en als je verlengde tentamentijd hebt kun je zelfs drieëneenhalf uur achter elkaar in een lokaal zitten. Ik weet niet of je weleens van 8:30 tot 12:00 met dertig personen in een lokaal gepropt hebt gezeten zonder iets te drinken. Ik ben in ieder geval nog nooit een surveillant tegengekomen die bij zo’n tentamen iets te drinken verbood. Je krijgt de garantie dat je mag drinken tegen 1,65 euro. Daar ben ik blij mee. Maar iemand die wil spieken krijgt dit toch wel voor elkaar.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top