Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Engeland worstelt met hoge studieschuld

Gepubliceerd: 29 November 2013 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een Engelse toezichthouder maakt zich zorgen over de groeiende berg studieschulden in het land. De helft van de studenten die nu leent, lukt het waarschijnlijk niet om het hele bedrag af te betalen en dat kan de overheid veel geld kosten.

Engelse ponden - Images_of_money FlickrDe Britse regering is te optimistisch geweest over het percentage studenten dat in staat is zijn gehele studielening binnen dertig jaar af te betalen, concludeert de National Audit Office, dat onderzoek doet voor het parlement. Omdat de collegegeldtarieven in 2012 flink omhoog zijn gegaan, moeten studenten grotere bedragen lenen.

Kwijtgescholden
Het risico voor de overheidsfinanciën neemt daardoor toe: als het afgestudeerden niet lukt om binnen dertig jaar hun schuld af te lossen, wordt die kwijtgescholden en blijft de overheid met een gat zitten. Op dit moment staan er voor 46 miljard pond aan studieleningen uit en dat zal de komende dertig jaar oplopen tot 200 miljard pond, is de verwachting.

‘Als we niet oppassen, moeten we in de toekomst zo veel leningen afschrijven dat het nieuwe systeem van hoge collegegeldtarieven de overheid uiteindelijk meer geld kost dan het oude systeem’, reageert parlementslid Liam Byrne (Labour) tegenover BBC News. Het collegegeld is vorig jaar verhoogd naar maximaal negenduizend pond, een bedrag dat veel universiteiten ook daadwerkelijk vragen.

Schulden verkopen
Engeland zit al langer met zijn uitstaande studieschulden in de maag. Vorige week werd bekend dat het land een deel van de oudere studieleningen heeft verkocht aan een consortium van bedrijven. Voor 160 miljoen pond heeft het consortium een portefeuille van 890 miljoen pond overgenomen. Volgens het NOA-rapport zijn er plannen om meer studieschulden te verkopen aan de private sector.

HOP, Petra Vissers
Foto:  Images_of_money / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Engeland worstelt met hoge studieschuld

 1. ‘Als we niet oppassen, moeten we in de toekomst zo veel leningen afschrijven dat het nieuwe systeem van hoge collegegeldtarieven de overheid uiteindelijk meer geld kost dan het oude systeem’

  Ongeloofelijk als blijkt dat ze dit niet mee genomen hebben in hun berekeningen om te kijken of het uberhaupt een goed idee was de collegegeld kosten op te krikken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top