Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bart Bijl: Ibn Ghaldoun, houd open, die school!

Gepubliceerd: 12 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Bart Bijl Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Ibn Ghaldoun moet open blijven. Deze column schrijf ik vóór, maar verschijnt ná de zomervakantie dus het kan zijn dat de school inmiddels gesloten is. Dat zou ik oprecht jammer vinden.

Bart BijlOm meerdere redenen, maar de belangrijkste is toch wel die combinatie van mysterie en humor die aan deze onderwijsinstelling kleeft.

Zo las ik in de Volkskrant dat in 2000 al werd geconstateerd dat het lesmateriaal niet overeenkwam met de wettelijke Nederlandse bepalingen. Dat wil heel wat zeggen, want in Nederland mag je kinderen zo ongeveer alles wijsmaken wat je wilt. Wil je ze leren − ondanks overweldigende bewijzen van het tegendeel − dat de aarde nog maar zo’n 5.000 jaar oud is en de mensheid is begonnen met twee naaktlopers ergens tussen de Eufraat en de Tigris? Ga gerust je gang. Wil je ze vertellen dat in die tussentijd de aarde ook nog eens volledig blank is komen te staan en dat alle diersoorten inclusief de kroon der schepping in een gezellige houten schuit een tijdje bleven ronddobberen tot ze ergens op een topje in Turkije weer vaste grond onder de voeten kregen? Geen enkel probleem. Het bestaan van Sinterklaas mag ook tot minstens groep 5 worden volgehouden: allemaal folklore. Daar hebben we grondwettelijk respect voor. Dus als het lesmateriaal niet overeenkwam met wettelijke bepalingen moet er heel wat aan de hand geweest zijn. Wat zou erin hebben gestaan? Ik durf er niet over te speculeren. De NSA kijkt mee en elk woord dat ik hier typ, kan tegen mij gebruikt worden.

Voor mijn achtergrondinformatie probeerde ik op de website van Ibn Ghaldoun te komen. Op Google verscheen nog het hartelijke ‘Welkom allemaal. Deze website is gemaakt door de sectie Aardrijkskunde’. Ik klik door en dan verschijnt meteen een rood scherm van virusscanner McAfee: ‘HO! Weet u zeker dat u daar naartoe wilt gaan?’ Ik denk nog even: hier zit de PVV achter. Ik mompel dat ik alleen maar wil kijken, maar McAfee gaat verder: ‘Een bezoek aan http://www.ibnghaldoun.nl kan riskant zijn. Bij ons bezoek […]  hebben wij riskant gedrag aangetroffen.’ Ook zo nieuwsgierig?

Bart Bijl

Profielen heeft deze jaargang een docenten-wisselcolumn. Onze twee columnisten zijn Bart Bijl en Bart Siebelink.  Bart Bijl is docent Nederlands aan de lerarenopleiding Nederlands. Bart Siebelink is docent tekst aan de afdeling grafisch ontwerp van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bart Bijl: Ibn Ghaldoun, houd open, die school!

  1. Dankuwel Bart. Ik weet echter niet echt wat ik met uw stuk van schrijven aan moet. Het is duidelijk dat een vuilnisbelt zoals deze gesloten moet worden en slecht geschreven stukken zoals deze getuigen van teveel energie en zijn dus overbodig.

    Nogmaals dank voor degenen die nog niet normaal konden nadenken en welterusten voor den normaal denkenden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top