Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inspectie bezorgd over studietempo

Gepubliceerd: 24 April 2013 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Onderwijsinspectie maakt zich onverminderd zorgen over het trage tempo van Nederlandse studenten. Meer dan de helft doet een jaar te lang over zijn opleiding en het aantal eerstejaars dat uitvalt stijgt weer.

Studievertraging

De toegenomen aandacht voor intakegesprekken, zorgvuldige studiekeuzevoorlichting en goede begeleiding heeft nog weinig effect gehad. In 2010 stopten meer eerstejaars met hun studie dan in eerdere jaren, schrijft de inspectie in het Onderwijsverslag 2011/2012. In het hbo gooide zeventien procent van de eerstejaars het bijltje er al snel bij neer, in het wo was dat 8,3 procent.

Percentage uitval onder eerstejaars bij voltijd bacheloropleidingen, naar startjaar

 

Hoger beroepsonderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

2006

16,8

8,1

2007

17,2

8,0

2008

14,9

7,2

2009

15,8

7,2

2010

17,2

8,3

Bron: Inspectie voor het Onderwijs, 2012

‘De groeiende aandacht voor een zorgvuldige intake en begeleiding compenseert blijkbaar niet de effecten van de selecterende maatregelen’, schrijft de inspectie. Het eerste jaar wordt steeds vaker als selectiejaar gebruikt. Studenten moeten steeds meer punten halen, anders wordt hun met een negatief bindend studieadvies gevraagd de opleiding te verlaten. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker geeft vanaf volgend collegejaar een aantal opleidingen de mogelijkheid om ook in het tweede jaar met een bsa te experimenteren.

Niet alleen de uitval onder eerstejaars is zorgelijk, schrijft de inspectie. Het lukt opleidingen maar niet om hun studenten binnen vier jaar (hbo) of drie jaar (wo) een diploma te laten halen. Ruim een derde van de hbo’ers en een kwart van de wo’ers haalt binnen de vastgestelde tijd zijn bachelor. ‘Nominaal is nog steeds niet normaal’, constateren de auteurs. Wo-studenten gaan steeds iets sneller studeren, terwijl hbo’ers langzamer worden, bleek eerder al uit CBS-cijfers.

Percentage gediplomeerden bij voltijd bacheloropleidingen na nominaal en nominaal plus een jaar, naar startjaar

 

Hoger beroepsonderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

 

Diploma na 4 jaar

Diploma na 5 jaar

Diploma na 3 jaar

Diploma na 4 jaar

2002

41,7

55,4

21,5

40,8

2003

40,9

54,7

23,6

42,8

2004

38,9

53,3

25,3

44,2

2005

38,0

52,2

25,3

45,4

2006

35,6

49,7

25,5

45,9

2007

34,4

26,4

48,6

2008

28,1

Bron: Inspectie voor het Onderwijs, 2012

De onderwijsinspectie vindt het grote verschil tussen instellingen opvallend. Bij de minst renderende hogeschool – de inspectie noemt geen namen – haalt slechts 1 op de 3 studenten op tijd een diploma, terwijl de ‘snelste’ hogeschool driekwart van de studenten binnen vier jaar door de opleiding loodst. In het wetenschappelijk onderwijs loopt het rendement uiteen van 18 tot 55 procent. De inspectie maakt daaruit op dat er op veel instellingen nog ruimte voor verbetering is.

Ondanks aanhoudende zorg over de hoge uitval, deelt de inspectie ook complimenten uit: de onderwijskwaliteit is over het algemeen goed, hogescholen en universiteiten zijn ook voor lagere inkomensgroepen toegankelijk, de studenttevredenheid blijft stijgen en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek is ‘onverminderd hoog’.

HOP, Petra Vissers
Foto: Flickr @_martijn

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Inspectie bezorgd over studietempo

  1. Amper de helft van de klas waar ik in het eerste jaar mee zat, is afgestudeerd terwijl we afgelopen februari allemaal klaar hadden moeten zijn. Soms vraag ik mezelf wel eens af of het puur aan de student ligt, of dat er meer achter zit. Natuurlijk ligt het voor een (groot?) deel aan de student zelf, maar sommige tweedejaarstentamens zitten vol met vierdejaarsstudenten, vooral de hoofdvakken.

    Ik denk ook dat het deels te maken heeft met de eisen steeds strenger worden. Stagenormen, afstudeernormen, eisen om een bepaalde minor te mogen doen, vakken die niet meer gespiegeld worden aangeboden omdat de mbo klas niet meer bestaat.. Alles is in de afgelopen jaren strenger geworden. Heb je tijdens een tentamenweek een dip, dan loop je daar in principe de rest van je studie tegenaan en begint die vertraging op den duur wel te lopen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top