Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamerbrede steun voor academische leraren VVD

Gepubliceerd: 31 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een ruime Kamermeerderheid wil dat in de hoogste vwo-klassen alleen nog academisch geschoolde docenten mogen lesgeven. In principe, want voor sommige vakken bestaat helemaal geen universitaire opleiding.

Ik kan een heel eind meegaan met het streven van de VVD naar honderd procent academici in de bovenbouw van het vwo’, zei staatssecretaris Dekker vandaag tijdens het Kamerdebat over de onderwijsbegroting. Maar: ‘honderd procent in 2020 kan natuurlijk niet, al is het maar omdat er geen universitaire opleidingen zijn tot gymdocent of muziekleraar.’

Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) stelde gisteren voor dat er over zeven jaar alleen nog docenten met een lerarendiploma van een universiteit les mogen geven in de bovenbouw van het vwo. Alleen zij kunnen jongeren goed voorbereiden op universitair onderwijs, vindt hij.

Dat bleek een ruime meerderheid van CDA, SP, D66, PVV en PvdA met hem eens. Allemaal steunden ze een motie van de VVD om in de bovenbouw van het vwo een academisch opleidingsniveau voor alle leraren als ‘uitgangspunt’ te nemen. Een verplichting van honderd procent liet hij na de opmerking van staatssecretaris Dekker varen.

De Graaf: ‘fundamenteel onjuist’
Wat dit betekent voor docenten die een eerstegraads lerarenopleiding in het hbo hebben gevolgd is onduidelijk. ‘Het lijkt me niet wenselijk om te vragen of zij hun hele opleiding opnieuw willen doen’, zei Dekker daarover. Volgens Duisenberg zijn dat allemaal uitvoeringskwesties. Hij wilde vandaag simpelweg ‘een ambitie uitspreken’.

De OCW-bewindslieden beschouwen de motie als ondersteuning van hun beleid, maar waarschuwen wel dat eerstegraadsdocenten uit het hbo de komende jaren onmogelijk gemist kunnen worden.

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, liet eerder weten het plan ‘fundamenteel onjuist’ te vinden. ‘Goede leraren hebben kennis van zaken en zijn didactisch bekwaam. Die mensen vind je niet exclusief op universiteiten. Dat alleen academisch geschoolde docenten goed Duits zouden kunnen geven vind ik persoonlijk totale flauwekul.’

Overigens heeft het kabinet eerder al de ambitie uitgesproken dat in de toekomst meer leraren academisch geschoold moeten zijn. Niet alleen in het vwo, maar in alle onderwijssectoren.

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Kamerbrede steun voor academische leraren VVD

 1. Te idioot voor woorden. Betekent dat dat wij als HBO docenten dadelijk niet aan een baan kunnen komen omdat er geen banen zijn in de onderbouw en oftewel dus verplicht zijn om een universitaire studie te gaan doen?

 2. Ik voel een massale staking opkomen in het middelbaar onderwijs…

 3. te gek voor woorden, alsof een academische titel automatisch betekend dat je ook goed les kan geven.

 4. Voor de meerderheid van de vakken is dit al het geval in de bovenbouw. Als tweedegraads docent talen of exacte vakken ben je alleen geschikt voor de onderbouw, bovenbouw VMBO of een mbo-opleiding. Dit is al jaren zo.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top