Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Bart Bijl: Leraar

Gepubliceerd: 11 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Bart Bijl Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De dag van de leraar, de leraar van het jaar, een column van een vrolijke meester in de Spits: je zou bijna gaan denken dat het leraarschap een gewaardeerd beroep is geworden.

Bart BijlIn zekere zin doet zo’n circus mij vooral denken aan  de manier waarop vroeger de schoonmaakster van het bedrijf in  het zonnetje werd gezet: één keer per jaar een toespraakje van de directeur, een bloemetje en een nieuwe dweil. En dan verder niet  meer zeuren over de plasjes naast het toilet.

Mijn manager, inmiddels gewend aan mijn misantropische kijk  op de wereld en op de onderwijswereld in het bijzonder, vroeg me onlangs of ik dan toch niet blij was met de nieuwe koers van het bestuur: focus op het onderwijs! Dat is toch de corebusiness van de hogeschool! Moest mij wel deugd doen.

Was ik blij? Zeker, uitzinnig van plezier kan ik wel zeggen. Ik  heb  lopen  kraaien  van  pret,  kon  dagenlang geen vast voedsel meer binnenhouden van de lachkrampen. Waar het bestuur zich  dan vroeger mee bezighield, mag Joost weten maar kennelijk was dat niet de kwaliteit van het onderwijs. Want dat is nú het beleid en dat was het vroeger dus níet. Hoe verzinnen ze het en vooral: hoe pakken ze het aan?

Dat lees ik in de vorige editie van Profielen: minder overhead en meer docenten.Ik heb diepe bewondering voor de visie en daadkracht van dit bestuur. De aanpak is verrassend eenvoudig.  Allereerst is er budget omdat de cao-loonstijging voor docenten niet doorgaat. Dat is toch maar een gelukkig toeval, anders was de focus al meteen wat onscherp geworden. Verder: ‘overbodig  ondersteunend  personeel  moet  […]  een  overstap naar het docentschap kunnen maken’. Tuurlijk,  directeur  Van  Lange  doet dat zo: ‘Mensen in de ondersteuning […] zitten […] in lagere salarisschalen. Als ze meer willen verdienen, kunnen ze het beste naar een onderwijsfunctie.’ Lijkt me ook een prima motivatie voor het leraarschap: meer verdienen. En wat wordt zo iemand dan? Studieloopbaancoach. Dat is eigenlijk nog  beter dan leraar en je hebt er ook geen onderwijsbevoegdheid voor nodig. Focus  op  onderwijs  is  kennelijk  nog  iets  anders  dan  focus  op lesgeven.

Bart Bijl is docent Nederlands aan de lerarenopleiding Nederlands. Met Bart Siebelink (links op de foto) heeft hij dit jaargang een docenten-wisselcolumn in Profielen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Column Bart Bijl: Leraar

  1. Dope!
    Hoe kan je voor deze website scrhijven?
    (ik ben een studente IBL 1ste jaar)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top