Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mogelijk selectie bij alle lerarenopleidingen

Gepubliceerd: 27 November 2013 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Over een paar jaar gaan behalve de pabo’s wellicht ook andere lerarenopleidingen hun studenten aan de poort selecteren. Maar minister Bussemaker wil niet te hard van stapel lopen en houdt een slag om de arm.

‘Leraren hebben een belangrijk beroep’, zei Bussemaker vanmiddag in de Tweede Kamer. Zo belangrijk, dat ze onderzoekt of lerarenopleidingen meer moeten gaan selecteren op geschiktheid voor het beroep. De eerstegraads opleidingen – masterstudies voor wie al een bachelordiploma heeft – zullen vooral moeten kijken of aspirant-studenten uit de voeten kunnen met een klas vol pubers. De tweedegraads opleidingen – bachelorstudies – moeten hun aankomende eerstejaars toetsen op de kennis die ze al hebben.

Het zou een uitzonderlijke maatregel zijn, want de meeste opleidingen mogen niet aan de poort selecteren. Bovendien dreigt er een lerarentekort, maar dat weerhoudt Bussemaker niet. In eerste instantie zullen er misschien iets minder mensen leraar willen worden, maar ‘daar moeten we dan maar even doorheen met z’n allen’. Op de lange termijn zal selectie het imago van de leraar goed doen verwacht ze. Dat zou goed nieuws zijn voor de kwaliteit van het onderwijs.

Of alle lerarenopleidingen straks aan de poort mogen selecteren, wordt volgens de minister halverwege 2014 duidelijk. Voor de pabo’s is de kogel al door de kerk. Die mogen vanaf 2015 extra toelatingseisen stellen voor een aantal kernvakken. Dat valt overigens nog lang niet mee, zei de minister. ‘Het zijn heel gecompliceerde kennistoetsen die we gaan afnemen.’ Daarom wil ze ook niet te hard van stapel lopen. ‘We kunnen simpelweg niet alles tegelijk doen. Laten we bovendien even afwachten hoe het gaat lopen bij de pabo’s.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Mogelijk selectie bij alle lerarenopleidingen

  1. We kampen met een leraren tekort maar hé laten we nog meer eisen aan te potentiële studenten leggen die een lerarenopleiding gaan volgen, kijken of dat het probleem oplost…wat dachten ze van de kwaliteit van de lessen voor deze opleidingen te verhogen?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top