Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe columnist: Bart Bijl, over Ibn Ghaldoun

Gepubliceerd: 27 June 2013 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bart Bijl is met ingang van het nieuwe studiejaar één van de nieuwe columnisten van het magazine Profielen. Ter introductie een interviewtje en een eerste column van zijn hand.

Pen - columnist Bart Bijl - MShades FlickrBart Bijl (58) noemt zichzelf een ‘hardcore docent’. Hij werkt sinds 2008 bij de Hogeschool Rotterdam, als docent Nederlands bij het Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL). Hij geeft onder andere de vakken jeugdliteratuur, schrijven en lezen. Hij kent het onderwijs als zijn broekzak. Deed de PA (nu de pabo), MO-A (nu lerarenopleiding) en studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werkte in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs, het voortgezet onderwijs en het hbo.

Favoriete schrijvers
‘Tegenwoordig heb ik geen favoriete schrijvers meer. Wel schrijvers die ik goed vind: Grunberg, Tommy Wieringa, Hermans om de inhoud van zijn werk, Reve en Komrij om hun stijl. Dimitri Verhulst. Ik lees ook graag jeugdliteratuur:  J.K Rowling en Horowitz, Ted van Lieshout en nog wel een paar op wier namen ik nu weer niet kan komen…’

Favoriete columnisten
‘Ik hou van Youp van ’t Hek, Komrij – met name zijn tv-kritieken –  en Marcel van Roosmalen. Op dit moment is Christiaan Weijts mijn favoriet. Hij schrijft voor NRC Next en De Groene Amsterdammer.’

En waarom wil je nu zelf columnist worden?
‘Ik vind het leuk om in 300 woorden een observatie neer te schrijven. Soms een ergernis, soms ‘gewoon’ een observatie. Hopelijk iets wat niemand eerder is opgevallen, maar wel herkent.’

 

Examenfraude

Vervelend voor al die leerlingen van Ibn Ghaldoun die hun examens over hebben moeten doen. De nieuwe, eerlijke, resultaten zullen wel tegenvallen.

Ook vervelend voor de leiding van Ibn Ghaldoun. Het ging net zo lekker al die jaren. Natuurlijk hadden ze al lang door dat er iets niet deugde. Het lesgeven was echt niet beter geworden, maar ineens waren hun eindexamenleerlingen van gemiddeld zeer zwak naar bovengemiddeld sterk gestegen. Dat klopte natuurlijk wel met de verbeterplannen, dus het bestuur klopte zich al flink op de borst. Eigen-borstklopperij is de core business van veel bestuursleden. Maar dat er met examens gerotzooid werd, wisten zelfs de schoonmakers. En niemand zei wat. Waarom zou je ook? Als de resultaten goed zijn, dan ga je daar toch geen vragen over stellen? Er is eens één leraar geweest die dat wel deed, zo’n nieuwe. Die hebben ze maar meteen aan het eind van het jaar weggestuurd. Op bedevaart. Het bestuur maakte daar graag nog wat middelen voor vrij.

Vervelend ook voor de Onderwijsinspectie. Wat waren ze blij toen Ibn Ghaldoun ineens van een zeer zwakke school uitgroeide tot een school met uitnemende eindexamenresultaten. Ook ten burele van de inspectie werd er zo heftig geborstklopt dat het stof alle kanten opvloog. Het bekijken van toetsresultaten, het lezen van beleids- en verbeterplannen, nog even uitgebreid lunchen en borrelen met het bestuur en een rapportje schrijven hadden nog nooit een misstand aan het licht gebracht behalve dan die ene die zo duidelijk was dat zelfs de spreekwoordelijke tramconducteur het al jaren in de gaten had. Met de hele school zes weken op overheidskosten naar Mekka, die orde van grootte ongeveer. Pas als de pers of een klokkenluider de bagger laat zien, deelt de inspectie mee ‘dat ze met belangstelling het politieonderzoek afwachten’.

Net als ik.

Bart Bijl

Docent Nederlands aan de lerarenopleiding

Foto: MShades / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Nieuwe columnist: Bart Bijl, over Ibn Ghaldoun

  1. Oke dat Ibn Ghaldoun fouten heeft gemaakt weten we allemaal, maar om dat op het geloof af te schuiven? Rare column.

  2. Beste manier om achter te halen of er in de voorgaande jaren ook is gefraudeerd, is door te kijken naar de resultaten van de scholieren die daar afgestudeerd zijn. Hoe doen ze het op hun vervolgopleidingen? Om aan te geven dat de succes in de voorgaande jaren samenhangt met de fraude is nu nog niet te zeggen dat zal de onderzoek wel aanwijzen. Verder succes met uw column.

  3. Ik zie nergens terug waar dat afgeschoven zou worden op geloof ?

    Even los van het feit dat het een Islamitische scholengemeenschap betreft, de vinger wordt gewoon op de zere plek gelegd, namelijk dat deze misstand (zoals wel meerderen) eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

  4. Lastig, deze digitale omgeving. Mijn aansporing voor beter lezen betrof de eerste reactie (diegen die dacht dat het op geloof werd afgeschoven. Nu komt mijn reactie per ongeluk bij een ander terecht. Excuses.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top