Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe horeca op de hogeschool. Wat vinden de klanten?

Gepubliceerd: 17 September 2013 • Leestijd: 3 minuten en 44 seconden • Nieuws

Lekker. Erg duur. Meer keus. Waar zijn de goedkope broodjes? De horeca op de Hogeschool Rotterdam onderging afgelopen zomer een flinke metamorfose. Profielen ging op zoek naar reacties.

De cateraar is niet meer. Op elke locatie van de HR zetelt nu een andere horecaondernemer die in grote lijnen zelf mag bepalen wat hij aanbiedt, en tegen welke prijs. En dus zijn prijzen van sommige producten gestegen en van anderen in prijs gezakt. En dus worden er op Wijnhaven/Blaak ineens shakes aangeboden, zijn er op Museumpark zowel goedkope als dure gezonde broodjes en ontbreken de goedkopere broodjes op Kralingse Zoom.

Horeca - Kralingse ZoomKralingse Zoom
‘Het karige gezonde broodje voor één euro is er niet meer’, beaamt een docent op genoemde locatie. ‘Veel van mijn collega’s zijn echt geschrokken dat het allemaal zoveel duurder is geworden. Soep is nu bijvoorbeeld 1,95, dat was een paar dubbeltjes. Dan krijg je meer, maar je kan ook geen kleinere hoeveelheid krijgen. Het is wel heel erg goed’, aldus de docent die van collega’s hoort dat ze vaker brood van huis mee gaan nemen en maar één keer in de week iets uit de kantine halen. Eerstejaars Melissa (international business management studies) mijdt de dure boterhammen (95 cent per stuk), vertelt ze. ‘Ik neem crackers van huis mee en koop hier alleen een plakje kaas.’ Ook Yannick (ibms) vindt de prijzen best hoog. ‘Maar het stoort me nog niet. En het verse eten is erg lekker. Een flesje water voor 1,30 vind ik wel heel prijzig’. Dat laatste vinden ook zijn studiegenoten Diar en Amed, beiden vierdejaars. Zij zagen de prijzen van diverse producten de laatste jaren flink omhoog gaan. ‘De kipcorn was een paar jaar geleden 50 cent en nu 1,50. Het is nog acceptabel, maar ze moeten niet om de twee maanden de prijzen verhogen’, aldus Diar die overigens ook z’n eigen brood meeneemt.

Horeca - WH Blaak - smoothiesWijnhaven/Blaak
‘De broodjes zijn lekkerder en betaalbaarder en het avondeten is ook prima’, is op de eerste verdieping van Wijnhaven 61 de ervaring van derdejaars advertising Niels. ‘En er zijn shakes, vers en ook betaalbaar. Het ziet er allemaal een stuk aantrekkelijker uit.’ Studiegenoot Chris ziet in het ontbreken van losse plakjes beleg een grote verandering. ‘Ik zag dat veel mensen dat kochten.’

Zelf een broodje gezond samenstellen kan wel, weet Zared (vierdejaars mode). ‘En die zijn helemaal niet zo duur. Ik mis wel wat dingen waar ik aan gewend ben geraakt, bijvoorbeeld de fruitdrankjes van Capri-Sonne van 50 cent.’ Studiegenote Lisa mist haar broodje kroket dat er nog wel is, maar duurder en naar haar smaak minder lekker. Lola, ook vierdejaars mode, heeft gemerkt dat de gezonde producten goedkoper zijn geworden. ‘Dat is goed. Ik hou wel van gezond.’

Horeca - Academieplein - HapAcademieplein
De grootste klacht van Finney (eerstejaars bouwkunde) is dat er in de kantine met een chipknip betaald moet worden. ‘Irritant, want die gebruikte ik nooit meer en je moet er steeds minimaal 5 euro opzetten.’ De producten vindt hij net als studiegenote Manisha best duur. Manisha: ‘Sommige broodjes zijn bijna 5 euro! En voor muffins moet je 1,50 betalen. Maar ze zijn wel erg lekker. Jammer dat je hier minder variatie hebt dan op Museumpark, waar je kunt wokken.’

Horeca - MuseumparkMuseumpark
‘Erg lekker’, vindt een docent op Museumpark de gewokte maaltijd (groente in gele currysaus met rijst en een gekookt ei) die hij bijna op heeft. De docent: ‘De kwaliteit van het avondeten is echt een stuk beter dan vorig jaar. De eerste indruk van de nieuwe horeca is erg goed.’ Ook Gerance en Thirza, beiden eerstejaars lerarenopleiding Nederlands, zijn positief. ‘Goed dat je kunt kiezen tussen een goedkoop en een duur gezond broodje. Ik heb een broodje met kaas en komkommer van 2,75’, vertelt Gerance, terwijl Thirza een wat eenvoudiger broodje kipfilet van 80 cent heeft gekocht. Thirza: ‘Ik vind het ook grappig dat je op school patat van Bram Ladage kunt halen. Een leuk idee!’
Klachten zijn er op Museumpark onder andere wel over de flink duurder geworden salade, nu 2,20. Ook zijn er geen halal-producten meer te koop. ‘Dat viel mij inderdaad meteen op, maar ik at het al niet zo vaak’, zegt Lydia. Hetzelfde geldt voor Imane: ‘Ik zoek er niet per se naar.’ De twee studentes van de lerarenopleiding zijn zeer te spreken over de ‘sap-hoek’ en zouden wellicht nog een wat grotere variatie aan broodjes willen zien.

‘Aanpassingen zijn mogelijk’    
Anneli van der Reijden, directeur van de facilitaire dienst en verantwoordelijk voor de contracten van de nieuwe horecazaken, is blij met de positieve reacties. Daarnaast houdt de facilitaire dienst, vertelt ze, de vinger aan de pols wat betreft de prijzen. ‘Aanpassingen zijn zeker mogelijk. De goedkope producten zijn er wel, maar zullen niet altijd prominent in beeld liggen’, aldus Van der Reijden. ‘En de dure boterhammen op de Kralingse Zoom? Die zullen van betere kwaliteit zijn dan de fabrieksboterhammen die Eurest verkocht. En ook huisgemaakte producten zoals de soep zijn inderdaad duurder dan voorheen. Vroeger kwam het uit een zak, nu is het zelfgemaakt met minder zout en conserveringsmiddelen. Het neemt niet weg dat we kritisch moeten kijken naar de prijzen, aan de andere kant kiest een ondernemer voor een kwaliteitsniveau waar hij niet van wil  afwijken.’

En halal-producten? Van der Reijden: ‘Het was geen eis om dat in het assortiment op te nemen maar bij veel vraag zal Ladage dat vast doen.’

Op locatie Academieplein wordt het binnenkort overigens mogelijk om niet alleen te chippen maar ook te pinnen. Hoe er volgend jaar moet worden betaald, als de banken zijn gestopt met het aanbieden van de chip-optie, is nog onduidelijk.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Nieuwe horeca op de hogeschool. Wat vinden de klanten?

 1. Op de KZ inderdaad geen goedkopere broodjes meer, wat jammer genoeg niet betekent dat de dure broodjes veel beter zijn dan eerst. (Gisteren een oud broodje kaas (i.p.v. een broodje oude kaas), wat dan toch extra tegenvalt voor de prijs.) De gewone melk is inmiddels beter geprijst dan een paar weken geleden, maar de bekertjes Optimel zijn nog steeds €1,40, terwijl er in de automaat beneden in de hal grotere flesjes Optimel te krijgen zijn voor een dubbeltje meer… Die meer keus hebben wij overigens nog niet gemerkt, maar we wachten in spanning af.

  Gelukkig zit de EUR vlakbij. De prijzen zijn daar iets minder extreem. 😛

 2. Als je eigen brood meeneemt heb je niks te maken met deze abnormale verhogingen.
  Ik heb al 2 jaar geen cent uitgegeven in de kantine. Want het is van de gekke om 30 minuten te werken voor een broodje wat als klap op de vuurpijl ook nog tegenvalt!

 3. Prijzen is belachelijk duur! dit kan echt niet!! lijkt een cafeetje en geen kantine voor studenten! :@:@:@

 4. Ik vind kantine van KZ best wel prijzig, terwijl vorige jaar goedkoper was. Wel jammer, dit betekend ook dat ik niet zo vaak meer een aankoop doe bij onze kantine.

 5. Ik ben echt kwaad om die kantine, ik wil gewoon een broodje van een euro omdat ik thuis geen tijd meer had om brood te smeren. Niet een broodje biologische halal brie van €3,00 die ook nog eens half belegd is met 1 plak brie. Waar is de cheapas kantine van de Wijnhaven, weg met die biologische supermarkt!!

 6. Die dure boterhammen op de Kralingse Zoom zijn gewoon van fabriekskwaliteit hoor. Niks geen lekker ambachtelijk brood.. Dat is jammer!

 7. I really don’t get why the products at KZ have to be so expensive.. I guess the catering would get more profit if they would sell their kinda crappy products at a lower price.

 8. Op Wijnhaven 107 staan er niet eens prijzen bij de producten! Dat is pas schandalig! Voelt een beetje alsof je als een toerist behandelt wordt!

 9. De prijzen op de Kralingse Zoom zijn echt schandalig. Niet omdat er duur geprijsde producten zijn, maar omdat er helemaal geen goedkope producten meer te krijgen zijn. Er loopt ook een berg personeel rond, gewoon niet normaal. Maar de pinapparaten zijn wel zo langzaam dat ze met drie kassa’s de halve dag rijen hebben, terwijl er vroeger alleen tijdens de lunch rijen stonden. Ok, dat was dan alleen met chip, maar we hebben hier gewoon 100mbit internet, dan moet een pinapparaat dat gewoon werkt ook niet te moeilijk zijn, maar het lijkt wel een inbelverbinding die dingen.

 10. Het eten is gewoon smerig en duur. Ik snap niet dat mensen hier nog wat kopen. BOYCOT DEZE UITBUITERS!!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: