Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stage bij Fokker

Gepubliceerd: 13 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Marc Bloem (20), derdejaars werktuigbouw, loopt stage bij Fokker. Om precies te zijn op de afdeling ‘testen’ van Fokker.

Stage bij Fokker - foto Frank Hanswijk‘De laatste  tijd waren we bezig met het testen van een stuk  vleugel in het staartstuk. Om te bepalen of dat onderdeel sterk genoeg is, wordt daar een gans  op afgeschoten. Die heeft dan wel eerst een spuitje gehad hoor.’

Een andere test van het staartstuk heeft  te maken met blikseminslag. ‘Daar is koper  ingebouwd. We testen wat de schade is van een  inslag en of het materiaal goed geleidt.’ Oude toestellen werden gemaakt van  aluminium, maar de moderne vliegtuigen  worden grotendeels gemaakt van composiet.  Dat is lichter dan aluminium en ook sterker.  ‘Binnenkort gaan we de sterkte van dit materiaal  testen, zoals dat in bepaalde onderdelen wordt  gebruikt. We duwen het samen of trekken het juist uit elkaar.’

‘Het bevalt me heel goed bij Fokker. Ik maak  van alles mee en zie veel. We gaan de JSF  (gevechtstoestel van de 21e eeuw, red.) hier  bouwen, en delen van de Apache-helikopter, een  gevechtshelikopter. en we gaan de motorhouder  maken van de Ariane-raket van de Europese  ruimtevaartorganisatie EAS, dus ik kom ook in  aanraking met ruimtevaarttechnologie. ‘Bij werktuigbouwkunde gebruiken we het  softwareprogramma Autocad om te ontwerpen, hier CATIA. Dat is een ander programma dan ik gewend ben. En lichtgewichtmaterialen hebben bij werktuigbouwkunde ook niet zoveel aandacht. Toch kan ik goed meekomen, misschien omdat ik eerder een jaartje luchtvaarttechniek heb gestudeerd. In die sector hoop ik later ook aan de slag te gaan.’

Dorine van Namen
Foto: Frank Hanswijk

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Stage bij Fokker

  1. fvsvs, ik wil je erop wijzen dat jij met je reactie regel 1, 2, 4, 6 en 7 breekt van de Profielen-spelregels.

  2. Klopt Mark; maar Fokker is een belangrijke partner in de ontwikkeling van de JSF en levert nu al verschillende onderdelen. Fokker ELMO in Woensdrecht is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de bekabeling. Aron Groen, student Logistiek en Economie loopt daar momenteel stage. De Nederlandse luchtvaartindustrie denkt dat met de JSF duizenden banen worden geschapen en voor miljarden euro’s aan productieopdrachten worden binnengehaald. Dus Mark; inderdaad lachen dat wij als Nederlandse industrie het hier zo goed doen!!

  3. Mark, Fokker Aerostructures maakt onderdelen voor de JSF en Fokker Elmo maakt iedere kabel die in de JSF zit. Dus niet de hele JSF wordt door Fokker gemaakt, maar er zit dus wel een behoorlijk aandeel in! Nog een weetje: Fokker toestellen worden niet meer gemaakt, maar bij Fokker Elmo wordt bekabeling gemaakt voor Airbus en Boeing, Bombardier, vliegtuigmotoren(Rollce Royce, Pratt & Withney etc.) en verschillende militaire toestellen, zoals JSF.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top