Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Twee keer hetzelfde tentamen

Gepubliceerd: 20 March 2013 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Derdejaars studenten mwd (maatschappelijk werk en dienstverlening) hebben onlangs bij een tweede herkansing een al bekend tentamen voorgeschoteld gekregen. Gevolg: hoge cijfers. Dit mag nooit meer gebeuren, vinden collegebestuur en instituutsdirectie.

Inmiddels wordt het voorval onderzocht door de examencommissie, en stemden collegebestuur en centrale medezeggenschapsraad (cmr) in met een verscherping van het examenreglement.

Responsiecollege
Wat was het geval? De bewuste derdejaars hadden het vak ‘individuele hulpverlening’ uit het tweede jaar nog niet gehaald. Afgelopen tentamenperiode volgde er een herkansing maar het tentamen kwam de meeste van de studenten wel erg bekend voor; het bleek het tentamen te zijn dat bij een responsiecollege uitgebreid was besproken.

Het grote aantal hoge cijfers voor het tentamen was voor de examencommissie reden tot nader onderzoek. ‘Daarover hebben we een e-mail gekregen waarin ook staat dat de cijfers niet definitief zijn, maar een concept’, reageert een student. De studentengeleding van de medezeggenschapsraad heeft het onderwerp inmiddels ook aangekaart en openbaar gemaakt.

‘Heldere afspraken’
Vooralsnog ligt de zaak bij de examencommissie, vertelt instituutsdirecteur Eric Bezemer. ‘Ik vind het een ernstige zaak, juist ook omdat we hier heldere afspraken over hebben.’ Afgelopen najaar constateerde de directie dat er in het eerste kwartaal bij twee toetsen een bekend tentamen is gebruikt. Bezemer: ‘Op basis daarvan hebben we de docenten een brief gestuurd en daarin nadrukkelijk gesteld dat er bij hertoetsing altijd een nieuwe toets moet worden gebruikt.’

Dat er nu weer iets mis is gegaan, vindt Bezemer ‘zeer kwalijk’. ‘Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan heeft dat consequenties voor die collega’s die zich er schuldig aan hebben gemaakt.’ Wat voor consequenties dat kunnen zijn, wil de directeur niet zeggen. Bezemer: ‘Ik wil niet op de zaken vooruitlopen; de zaak ligt nog bij de examencommissie.’

Recidivisten
In de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) sprak collegevoorzitter Ron Bormans zijn onvrede uit over het meerdere keren aanbieden van eenzelfde tentamen. ‘Het is goed om na te denken wat we doen met hardnekkige recidivisten als het gaat om het veelvuldig aanbieden van tentamens.’

In de cmr werd ingestemd met het voorstel om  examencommissies als extra taak te geven te ‘voorkomen dat toetsen en/of hertoetsen identieke en/of nagenoeg identieke vraagstelling bevatten’. Bormans: ‘Dan onderstrepen we dat we dit nu hebben afgesproken. Dit is de norm die nageleefd moet worden.’ Een van de voorwaarden is dat docenten voldoende tijd krijgen om zo nodig nieuwe toetsen te maken.

‘Dol van’
Een verklaring voor het meerdere malen gebruiken van een tentamen bij mwd heeft instituutsdirecteur Bezemer overigens wel. ‘We voeren momenteel een curriculumverandering door waardoor er zowel tentamens op basis van de oude modules (voor de herkansers van het vorige jaar, red.) als op basis van de nieuwe modules gemaakt moeten worden. Daar worden docenten misschien weleens dol van, hoewel ze daar wel de tijd voor krijgen.’ Het nieuwe curriculum gaat overigens bestaan uit grotere onderwijseenheden. ‘Omdat je nu bij kleine eenheden niet eindeloos kan putten en variëren om steeds weer unieke toetsen aan te leveren’, verklaart Bezemer.

Jos van Nierop

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Twee keer hetzelfde tentamen

  1. Dit gebeurt vaker en dus bij verschillende opleidingen. Zelf ook eens mee moeten maken. Op andere scholen is het zelfs erger..

  2. Dit gebeurt inderdaad vaker. Heb het nooit meegemaakt dat een eerste herkansing het zelfde was, maar wanneer ik een jaar later het tentamen nog een keer deed herkende ik de opgaven van het voorgaande jaar. Een keer een tentamen gekregen dat letterlijk het proeftentamen was dat we de dag ervoor behandeld hadden tijdens de summercourse voor de propedeusefase. Computertentamen, meerkeuze, 85% was binnen een het half uur klaar met een tentamen inkomstenbelasting. Geen wettenbundel opengeslagen.

  3. Heb zelfs bij het CBR in eenzelfde week twee keer precies hetzelfde examen gehad.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top