Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Twitter nekt student

Gepubliceerd: 11 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vanwege buikgriep was een student bedrijfseconomie niet in staat om zich op school in te schrijven voor een tentamen, stelde hij tegenover het college van beroep. Maar uit een tweet van de student blijkt heel iets anders.

Gevolg: zijn klacht bij het college van beroep wordt ongegrond verklaard.
Een technische storing, een vakantie tussen de twee inschrijfweken in en een heftige buikgriep. Drie redenen waarom de student bedrijfseconomie zich niet had ingeschreven voor de hertentamens uit blok twee en de tentamens van blok drie. En dat terwijl hij de punten hard nodig had om geen negatief bsa te krijgen. De maandag na  het sluiten van de inschrijvingsperiode ondernam hij dan ook  meteen actie door naar zijn studieloopbaancoach te stappen en de examencommissie in te lichten. Als onderbouwing geeft de student aan dat eerstejaars alleen in week drie kunnen controleren of hun inschrijving goed is verlopen, terwijl hogerejaars dat in week vier nog kunnen doen. De student vindt dat de school ten onrechte onderscheid maakt tussen studenten. Hij kwam immers op maandag in week vier aan om alsnog te worden ingeschreven.

De examencommissie van het Instituut voor Financieel Management houdt voet bij stuk en geeft aan dat studenten een e-mail ontvangen om zich op tijd in te schrijven. Daarnaast worden studenten geïnformeerd via het intranet HiNT, voorlichtingsboekjes en posters. Uit onderzoek van de examencommissie blijkt ook dat er geen technische storing in Osiris is geweest. Het verhaal over de buikgriep komt tenslotte op  losse schroeven te staan als blijkt dat de student op Twitter heeft gemeld dat hij ondanks zijn ziekte wel naar een verplichte les Engels ging. Dan had hij zich toch op school kunnen inschrijven?

Het college van beroep is dan ook niet overtuigd door de argumenten van de student. Hij krijgt geen toestemming om alsnog de herkansingen en toetsen af te leggen en moet het met een summercourse doen.

Jonathan van Noord

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Twitter nekt student

  1. Een terechte afwijzing van de examencommissie dus. Veel interessanter is de vraag: Hoe ver mag een examencommissie gaan in het controleren van onze activiteiten?

  2. Aan de andere kant moet men zich afvragen waarom een student zich zo snel moet inschrijven. Op de EUR kan je je volgens mij nog twee weken voor de tentamens inschrijven. Je hebt wel een erg inefficiënte organisatie als je meer dan twee weken de tijd nodig hebt om klaslokalen te reserveren, toetsen uit te printen en genoeg surveillanten aan te wijzen. En waarom plaatsen jullie dit bericht nu pas? Gezien het om inschrijvingen van blok 2 en 3 gaat, heeft het vorig schooljaar al plaatsgevonden. Bovendien is de summercourse al voorbij.

  3. Het zou me in ieder geval niks verbazen als de examencommissie banden heeft met de Amerikaanse NSA.

  4. De vraag is eerder: Waarom moet je je inschrijven voor een (eerste) tentamen van een verplicht vak? Waarom gebeurd dat niet automatisch?

  5. Reactie namens de redactie: dit artikel is in eerste instantie geschreven voor ons magazine Profielen, voor de rubriek “De uitspraak” om precies te zijn. Dit blad verscheen onlangs en is vóór de zomer gemaakt, kort nadat het college van beroep uitspraak had gedaan over de kwestie.

  6. Klopt, bij de opleiding bedrijfseconomie wordt er in het propedeusejaar inderdaad ingeschreven voor het eerste tentamen van een vak, en als ik het goed heb ook voor de herkansing. Vanaf dit schooljaar zelfs voor de herkansingen als je in je tweede jaar nog P-vakken moet afronden. Hogerejaars moeten zich overigens wél zelf inschrijven.

  7. Het inschrijven voor elk tentamen, schooljaar en toilet-gang is inderdaad compleet uit de klauwen gelopen.

  8. Als reactie op Steven El Kajjal. Een twitteraccount is openbaar voor iedereen wanneer deze niet word afgeschermd. Ik zou dan ook geen argumenten kunnen verzinnen waarom de examencommissie, of wie dan ook, Twitter niet als bron van informatie zou mogen gebruiken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top