Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Werkloosheid HR-afgestudeerden maar iets omhoog

Gepubliceerd: 3 July 2013 • Leestijd: 1 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zelfs afgestudeerden van hbo-gezondheidszorg en hbo-techniek zijn steeds vaker werkloos. Dat blijkt uit de HBO-monitor waaruit ook duidelijk wordt dat HR-afgestudeerden makkelijker aan werk komen dan Amsterdamse hbo’ers.

Onder de afgestudeerden van hbo-voltijdsopleidingen liep de werkloosheid op van ruim zes procent in 2011 naar negen procent in 2012, blijkt uit de jaarlijkse HBO-monitor. De werkloosheid onder afgestudeerden van hbo-deeltijdsopleidingen is 4,5 procent; voor alle hbo-afgestudeerden bij elkaar opgeteld komt de werkloosheid op 7,9 procent. Dat is nog altijd iets lager dan de werkloosheid onder mbo’ers, die ruim boven de tien procent uitkomt.

Hogeschool Rotterdam
Vergeleken met afgestudeerden van andere hogescholen doen die van de HR het goed. ‘Slechts’ zes procent (dat was vijf)  is na anderhalf jaar werkloos. Afgestudeerden in Amsterdam hebben het een stuk lastiger gekregen om werk te vinden.

Werkloosheid afgestudeerden grote Randstad-hogescholen

 HBO-monitor 2012

HBO-monitor 2011

InHolland

10%

8%

Hogeschool van Amsterdam

9%

4%

Haagse Hogeschool

7%

7%

Hogeschool Rotterdam

6%

5%

Hogeschool Utrecht

6%

4%

Elk jaar vragen hogescholen hbo’ers zo’n anderhalf jaar na afstuderen hoe het met hen gaat: hebben ze een baan, zijn ze achteraf tevreden over hun opleiding, hoeveel verdienen ze? Eind 2012 vulden bijna 20.000 studenten de enquête in.

Ook technici zoeken werk
Opvallend genoeg zagen ook de afgestudeerden van techniek de werkloosheid oplopen, na twee jaren waarin ze juist steeds makkelijker aan een baan kwamen. De werkloosheid is nog altijd verreweg het laagst in de gezondheidszorg, waar slechts 4,5 procent anderhalf jaar na afstuderen werkloos is. De kunstopleidingen leveren de meeste werklozen af: meer dan één op de negen ondervraagde kunstenaars (twaalf procent) was werkloos.

Maar het scheelt nogal per vakgebied. Van de afgestudeerde verloskundigen zit helemaal niemand werkloos thuis. Logopedisten komen ook eenvoudig aan de bak: slechts 2,5 procent zit zonder baan. Maar van degenen met een hbo-diploma sport, gezondheid & management is zestien procent werkloos.

Technische informatica
Ook in de techniek zijn de verschillen groot. In sommige vakgebieden lijkt het wel alsof er geen economische crisis is. Onder werktuigbouwkundigen is de werkloosheid slechts twee procent. Afgestudeerden van technische informatica doen het nog beter met een werkloosheid van één procent. Maar van de milieukundigen had één op de vier geen baan en onder verkeerskundigen was dat zelfs dertig procent. Afgestudeerden van technische commerciële textielkunde  hadden het al even moeilijk (29 procent werkloos).

De recent afgestudeerde hbo’ers uit de gezondheidszorg hebben het hoogste uurloon (15,10 euro), tegen bijvoorbeeld 14,13 euro per uur voor hbo-technici en 13,15 voor sociaal-agogen. Kunstenaars moeten rondkomen van 9,65 euro per uur.

Maandsalaris
Maar technici maken langere werkweken dan de rest, waardoor ze gemiddeld 2.382 euro bruto per maand verdienen. Afgestudeerden in hbo-gezondheidszorg krijgen maandelijks 2.094 euro en leraren en pedagogen 1.853 euro. Sociaal-agogen en kunstenaars moeten het met minder doen: zij verdienen respectievelijk 1.709 en 1.418 euro bruto per maand.

Wie werk heeft gevonden, had daar meestal (84 procent) minder dan drie maanden voor nodig. De helft heeft na anderhalf jaar een vaste aanstelling.

HOP, Bas Belleman/Jos van Nierop (Profielen)

In de HBO-monitor is de volgende definitie van werkloos aangehouden: werkloos zijn afgestudeerden zonder werk (of met werk van minder dan 12 uur per week) die op zoek zijn naar betaald werk. Daarbij zijn afgestudeerden buiten beschouwing gelaten die een vervolgopleiding zijn gestart.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Werkloosheid HR-afgestudeerden maar iets omhoog

 1. Hmm… lekkere bevestiging van dat tekort aan technici dat dreigt te ontstaan.

  Is een dergelijke statusmonitor ook per sector beschikbaar ? Per opleiding zal lastig zijn.
  Binnen de HR is het qua techniek in ieder geval wel ineens omhooggeschoten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top