Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zestien miljard voor nieuw Erasmusprogramma

Gepubliceerd: 27 June 2013 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een deal gesloten over een nieuw onderwijs-, sport- en jeugdprogramma. De komende zeven jaar is er zestien miljard beschikbaar voor Erasmus+, waar ook de populaire Erasmusbeurzen onder vallen.

Bart van der Helm (commerciële economie, op de foto reachtsboven) verbleef de afgelopen maanden via het Erasmusprogramma in San Sebastian.
Bart van der Helm (commerciële economie, op de foto rechtsboven) verbleef de afgelopen maanden via het Erasmusprogramma in San Sebastian.

Erasmus+ harkt zeven verschillende Europese programma’s op het gebied van onderwijs, jeugdbeleid en sport bij elkaar, waaronder Leven Lang Leren en Erasmus Mundus. Het totale budget van alle programma’s is de komende jaren fors hoger dan de afgelopen zeven jaar. Grofweg was er in de vorige begroting (2007-2013) tien miljard euro beschikbaar, daar komt nu dus zes miljard bovenop.

‘Meer studenten naar het buitenland’
Hoeveel geld Europa uittrekt voor de Erasmusbeurzen is nog niet duidelijk, maar volgens Neth-ER, de ‘ambassade’ van de Nederlandse kennissector in Brussel, zal ook dit budget stijgen. ‘De komende zeven jaar kunnen veel meer studenten tijdelijk naar het buitenland’, aldus beleidsmedewerker Sebastiaan den Bak.

Nieuw in Erasmus+ is dat Europa vanaf 2014 garant staat voor leningen die masterstudenten afsluiten om in het buitenland een opleiding te volgen. Daardoor kunnen ze makkelijker en goedkoper lenen, is de gedachte. Voor deze ‘Europese garantiefaciliteit’ wordt ongeveer 56 miljoen euro uitgetrokken.

‘Buitenlands talent aantrekken’
Nederlandse studenten zullen daar volgens Den Bak weinig aan hebben omdat ze hun studiefinanciering de grens over mogen nemen. Toch is het volgens hem een goed idee: ‘We kunnen hiermee als Nederland meer buitenlands talent aantrekken.’ Minister Bussemaker is dat met Neth-ER eens, liet ze eerder al aan de Tweede Kamer weten.

De European Students Union is, net als Nederlandse studentenorganisaties, niet enthousiast over de leengarantie. De studenten vinden dat Europa de miljoenen beter kan besteden aan de Erasmusbeurzen. Het is volgens hen bovendien niet goed om jongeren aan te moedigen om te lenen.

Verhitte onderhandelingen
Officieel moet het Europees Parlement het compromis nog goedkeuren, maar dat kan pas als de lidstaten en het parlement een deal hebben gesloten over de hele Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Daar wordt nog steeds verhit over onderhandeld. Maar aan het budget voor Erasmus+ zal volgens Den Bak niet veel meer veranderen.

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top