Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Actie tegen leenstelsel trekt 100 demonstranten

Gepubliceerd: 11 July 2014 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Onderwijs verneuk je zo, hé hé, ho ho’. Ongeveer honderd studenten liepen vanmiddag scanderend door Rotterdam om te protesteren tegen de leenstelselplannen van de regering.

svs protest

De actie trok,  afgaand op onder andere de SP-uitingen, vooral studenten die politiek actief zijn. Zoals Tom Roozen, die lid is van Rood, de jongerenclub van de SP. Hij is een van de organisatoren vanStudenten voor Stufi’  (S.V.S), een initiatief van de jongerenafdelingen van SP, CDA, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.
S.V.S. organiseerde eerder demonstraties in Groningen, Utrecht en Amsterdam. Volgens Tom komen er steeds meer studenten op de protesten af.

‘Drempel voor mijn broertje’
Tom: ‘Door de plannen neemt de toegankelijkheid van het onderwijs af. Dat is niet goed als je een kenniseconomie wilt zijn. Studenten worden opgescheept met forse schulden, dat is geen goeie start van je carrière’, aldus Tom die in september begint met zijn studie sociologie aan de Erasmus Universiteit. ‘Ik kan nog wel gaan studeren maar voor mijn broertje die naar 5 vwo gaat, is er een hoge drempel. Dat is hartstikke vervelend.’

De demonstratie begon vanmiddag bij het Centraal Station, waarna de stoet via Schouwburgplein en Coolsingel naar het Plein 1940-1945 trok. Enkele ‘voormannen’ met megafoons scandeerden leuzen die door de anderen werden meegeschreeuwd. De ene persoon deed dat wat harder dan de ander. ‘Voor stufi, tegen schuld’, werd er bijvoorbeeld geroepen, en ‘Samsom mag ik afstuderen, ja of nee’.

svs demonstratieHogeschool Rotterdam-student
Eliz (eerstejaars lerarenopleiding maatschappijleer) is een van de weinige studenten van de Hogeschool Rotterdam die mee demonstreert. Ze loopt achteraan, en scandeert zo te zien nauwelijks mee. ‘Nee, dat doe ik alleen als ik hoor wat er geroepen wordt’, reageert de student die zegt lid te zijn van de Internationale Socialisten. Ze doet mee aan de actie omdat ze vindt dat studeren voor iedereen toegankelijk moet zijn. Zelf heeft ze niet te maken met het leenstelsel. Eliz: ‘Maar degenen die na ons komen wel. Daar doen we het voor.’

Daar denkt niet iedereen zo over, blijkt als de stoet over het Stadhuisplein loopt en onder andere wordt gadegeslagen door een lachende jonge man. ‘Haha, je zal toch maar afgestudeerd zijn…’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Actie tegen leenstelsel trekt 100 demonstranten

 1. Heel triest……..Jongeren durven straks niet meer te gaan leren, bang voor de toren hoge schulden!!!!

 2. Die ‘lachende jonge man’ zal wel anders piepen als zijn kinderen later willen gaan studeren.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top