Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bijna geen banen voor jonge onderwijzers

Gepubliceerd: 20 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zullen steeds minder banen zijn voor leraren in het basisonderwijs. Oudere leerkrachten werken langer door en er komen minder leerlingen, aldus een nieuwe analyse.

Lange tijd was de opleiding tot leraar in het basisonderwijs met afstand de grootste hbo-studie van Nederland. In 2003 mochten de hogescholen bijna tienduizend nieuwe pabo-studenten verwelkomen. De pabo is nog altijd de grootste hbo-opleiding, maar de belangstelling is intussen bijna gehalveerd.

Werkgelegenheid daalt hard
Dat heeft vast te maken met de strengere eisen aan eerstejaars, maar waarschijnlijk ook met de sombere vooruitzichten. De werkgelegenheid in het primair onderwijs daalt hard. In 2012 waren er alweer elfduizend banen minder dan in 2008 en het einde is nog niet in zicht, voorspelt het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs in een nieuwe analyse.

In 2012 kregen maar liefst 4.294 mensen uit het primair onderwijs een ww-uitkering. Voor leraren waren er dat jaar 102 openstaande vacatures, waarvan er slechts achttien ‘moeilijk te vervullen’ waren. Vier jaar eerder hadden de basisscholen nog 666 vacatures, waarvan driekwart moeilijk te vervullen was.

Baan buiten onderwijs
De onderwijsarbeidsmarkt is gevoelig voor de economische ontwikkelingen, aldus de analyse. ‘Ten tijde van hoogconjunctuur zijn pas afgestudeerde en zittende leraren eerder geneigd om een baan buiten het onderwijs te accepteren. Bij laagconjunctuur, zoals nu, is dit minder het geval.’

Er zijn relatief veel oudere leraren in het basisonderwijs. Die vinden ook niet zo snel meer een andere baan en blijven op hun post, waardoor maar weinig nieuwe afgestudeerden een baan vinden. ‘De jongeren die instromen in het primair onderwijs, hebben vaak te maken met tijdelijke contracten en/of vervangingsbanen’, aldus het rapport.

Hoog ziekteverzuim
Binnen scholen leidt dit ook tot problemen. Het ziekteverzuim is in het primair onderwijs relatief hoog. Ouderen melden zich weliswaar minder vaak ziek, maar als ze ziek zijn betreft het vaker een langdurig verzuim.

De onderzoekers adviseren de scholen om de gevolgen van krimp samen op te vangen. Een school kan er immers niet in zijn eentje voor zorgen dat er meer jongere leraren de sector instromen ‘en behouden blijven voor het onderwijs’, aldus het rapport.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Bijna geen banen voor jonge onderwijzers

  1. Het wordt steeds moeilijker om een pabo-studie succesvol af te ronden met alle nieuwe eisen de afgelopen jaren. Daar komt nog eens bij dat er steeds minder banen zijn en als die er zijn dan gaat het meestal om invalbeurten. Ben benieuwd waar dit eindigt!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top