Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans tegen de sgmr: ‘Gooi er peper in, wees brutaler’

Gepubliceerd: 15 December 2014 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De studenten van de medezeggenschapsraad (smgr) zijn wat te gezapig. Zouden wat brutaler moeten zijn. Dat vindt collegevoorzitter Ron Bormans die vanmiddag samen met de sgrm terugblikte op de afgelopen raadsperiode.

‘Ik wens jullie opvolgers een iets grotere mond. En ik bedoel dat positief.’ Aldus Bormans die tijdens de sgmr-vergadering door de studenten werd uitgedaagd voor een terugblik. De collegebestuurder vindt dat de studenten zich niet moeten inhouden als ze ergens wat van vinden. ‘Met name ook in de algemene raad (waar het collegebestuur met zowel medewerkers als studenten vergadert, red.). Het is ontzettend belangrijk dat het studentengeluid gehoord wordt. Je krijgt niet altijd gelijk, en je moet er ook tegen kunnen als ik het ergens niet mee eens ben, maar als studentlid doet je mening ertoe!’

Leerproces
‘Dat is een leerproces’, reageerde sgmr-lid Selcuk Durak. ‘Het is ook een cultuur en dat is lastig te veranderen’, voegde Esmée Paling daaraan toe.
Bormans: ‘Dat is zo, cultuur is iets groots, maar het begint bij jezelf. En als studenten zien dat je mening ertoe doet, hebben we volgend jaar misschien wel 250 kandidaten voor de verkiezingen.’ Dit jaar zijn dat er 170.

Kwaliteit van het onderwijs
In de vergaderingen met de studenten gaat het in de ogen van de collegevoorzitter ook nog te vaak over allerlei ‘randvoorwaarden’ als beleid, geld en gebouwen. Bormans: ‘Dat is ook belangrijk maar in de medezeggenschapsraad moet het gesprek vooral gaan over de inhoud en de kwaliteit van het onderwijs. Wat gebeurt er in de klas? Juist vraagstukken over studiesucces en rendement worden opgelost in de klas, waarbij ik met “de klas”ook doel op bijvoorbeeld de stage en het werken aan projecten.’

Complimenten had Bormans voor de onderwijsvisie waar de sgmr dit jaar mee kwam en wat onder andere resulteerde in een advies over studieloopbaanbegeleiding. In die visie gaan de studentleden ervan uit dat studeren meer is, en moet zijn, dan het halen van je vakken.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Bormans tegen de sgmr: ‘Gooi er peper in, wees brutaler’

 1. Goede zaak dat meneer Bormans zich hierover uitspreekt!

 2. Precies wat ik mijn studenten probeer bij te brengen : “Wees wat brutaler en zeg wat je te zeggen hebt!” Helaas durft men dit niet altijd, omdat men bang is hierop te worden afgerekend….. Had ik geweten dat het gewaardeerd wordt dat je wat brutaler mag zijn…. Dan had ik mezelf weer kandidaat gesteld…..

 3. Ik begrijp de reactie. Toch moet ik zeggen dat ik ook pas heb geleerd op het moment toen ik tijdens mijn stage mijn stukken aan de directie moest voorleggen. Ik denk dat hier zeker meer aandacht voor moet komen binnen de persoonlijke ontwikkeling van de raadsleden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top