Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker herhaalt: studiepunten afpakken mag

Gepubliceerd: 25 September 2014 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen mogen de geldigheid van studiepunten naar eigen inzicht beperken. Het maakt niet uit of de kennis is verouderd of niet, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Bussemaker portret 3

Ze had het al een aantal malen gezegd en ze herhaalt het opnieuw in antwoord op Kamervragen van de Socialistische Partij: als de medezeggenschap ermee akkoord gaat, mogen opleidingen gerust de geldigheidsduur van tentamens beperken. Wie te lang over zijn studie doet, moet soms weer van voren af aan beginnen.

Waarom?
De oppositie heeft daar moeite mee en zelfs partijleider Diederik Samsom van regeringspartij PvdA plaatste er vorige week vraagtekens bij. Hij vroeg tijdens de algemene beschouwingen: ‘Waarom vervallen studiepunten als je er op je twintigste voor kiest om vijf jaar in het buitenland te gaan werken?’

Maar volgens minister Bussemaker staat nu eenmaal in de wet dat opleidingen die beslissing mogen nemen. En daarvoor hoeft ze zich ook niet in bochten te wringen, zegt ze. ‘Er is geen sprake van een vrijere interpretatie. De wettekst is helder.’

Stok achter de deur
Opleidingen mogen dus de geldigheidsduur van tentamens beperken, ook als de kennis van de trage studenten helemaal niet verouderd is. De beperking mag worden gebruikt als stok achter de deur om studenten tot een hoger studietempo te manen. Ook de rechter stelde ‘dat argumenten als marginale studievoortgang en onvoldoende studieperspectief acceptabel zijn’ voor het beperken van de geldigheid.

Maar het studietempo is niet zaligmakend, meent Bussemaker. ‘Ik ben van mening dat studievoortgang geen doel op zichzelf moet zijn. De maatregelen die instellingen treffen om studenten sneller te laten studeren moeten leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.’

Trage studenten
De kwestie rond het beperken van de geldigheidsduur van tentamens kwam aan het rollen toen bleek dat de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden de studiepunten van trage studenten liet vervallen en vervolgens geen mogelijkheid bood om de punten opnieuw te behalen. Daarmee stuurde ze de studenten dus eigenlijk weg en dat is in latere studiejaren niet toegestaan.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bussemaker herhaalt: studiepunten afpakken mag

  1. Studeren wordt ook lekker aangemoedigd. Eerst dat sociale leenstelsel, nu dit weer. Het is duidelijk dat Nederland nog niet klaar is voor een professionele economie.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top