Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Controle belastingdienst op freelance docent

Gepubliceerd: 12 February 2014 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sommige hogescholen huren docenten onterecht in als freelancer. De Belastingdienst gaat strenger controleren, en dat kan tot forse naheffingen leiden.

Een freelancer die langdurig lesgeeft aan een hogeschool is geen zelfstandige, maar eigenlijk in loondienst. Die regel bestaat al langer, maar sinds kort speurt de Belastingdienst actiever naar overtredingen, beaamt een woordvoerder. Hogescholen die hun docenten of studieadviseurs niet in dienst nemen maar via een zzp-constructie inhuren, maken zich wat de overheid betreft schuldig aan ontduiking van belastingen en premies.

Saxion stopt inhuur
Saxion Hogescholen is de eerste onderwijsinstelling die actie onderneemt, meldde de AOb-website hogeronderwijs.nu gisteren. Uit vrees voor flinke naheffingen, stopt de hogeschool met het inhuren van freelancedocenten. ‘We hebben van de inspectie in Enschede begrepen dat ze de regels strenger gaan toepassen’, bevestigt Ingrid Lammerse, directeur human resource management.

Bij Saxion werken in het onderwijs 120 zzp’ers. De meesten krijgt nu een tijdelijk contract of worden via het uitzendbureau ingehuurd, maar een aantal wil dat volgens Lammerse niet. ‘Van hen moeten we binnenkort afscheid nemen. Gelukkig hebben we met de Belastingdienst kunnen afspreken dat de docenten die hun papieren voor 2014 al op orde hadden tot september mogen blijven.’

De regels gelden in principe landelijk, maar volgens Lammerse is er nog veel onduidelijkheid bij hogescholen. In sommige regio’s worden ze strenger toegepast dan in andere. Ze waarschuwt bovendien dat ‘we het kind niet met het badwater moeten weggooien. Een zzp’er mag nu nog maar acht uur per jaar in het onderwijs werken. Dat is jammer, want beroepsopleidingen willen graag mensen voor de klas zetten die verstand hebben van het werkveld. Dat wordt op deze manier wel moeilijker.’

Niet duidelijk wie al boetes kregen
Een woordvoerder laat weten dat de Vereniging Hogescholen met de Belastingdienst overlegt over de gevolgen van de strengere controles. De vereniging waarschuwde eerder al voor forse naheffingen, nadat een aantal hogescholen met terugwerkende kracht de belastingen en premies van de afgelopen vijf jaar moest betalen. Welke hogescholen dat geweest zijn, kan de woordvoerder niet zeggen.

Ook weet hij niet of er meer hogescholen zijn die hebben besloten geen freelancers meer in te huren. ‘Maar veel opleidingen maken zich zorgen over de consequenties van het nieuwe beleid.’

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Controle belastingdienst op freelance docent

  1. Klopt. De Belastingdienst heeft sinds december 2012 een speciaal ZZP-team opgezet. Zij controleren specifieker op de naleving van wet- en regelgeving die betrekking hebben op ZZP’ers.

    Hoewel ZZP fiscaal mogelijk moet zijn, is mijn indruk dat het opzetten van een freelance-structuur (m.n. eenmanszaak) soms met te weinig of geen fiscale voorbereiding plaats vindt.

    Een van de grootste risico’s: dienstbetrekkingsrisico

    Mogelijke oplossing:
    – aanvragen VAR-WUO-verklaring voor een bepaalde jaar en KVK-registratie, waarmee je voor desbetreffende jaar veilig kan zijn en voldoen aan voorwaarden.
    – Eenmanszaak omzetten in een BV en voldoen aan voorwaarden.

  2. De overheid moet eens stoppen met dat gelul van alles naar loondienst proberen te trekken aan de ene kant, en alles proberen zo ‘flex’ en makkelijker ontslagen te krijgen aan de andere kant.

    Die loondienstconstructies waar zij zo graag belasting voor zien, zijn meer en meer een restant van een 20e eeuw constructie aan het worden die gewoonweg gaandeweg verdwijnt.

  3. Ja, enerzijds de freelancers tegenhouden en tegelijkertijd aanmoedigen om ‘voor je zelf’ te beginnen, al jarenlang een tegenstrijdig politiek beleid van overheid en belastingdienst.
    Het gaat erom dat er te weinig sociale premies binnenkomen bij de fiscus.
    Als die zzp-ers als personeel aangesteld worden, zal er meer premie binnenkomen, maar ook meer aanspraak op worden gemaakt.
    In totaal is het probleem dus dat de fiscus te weinig geld binnenkrijgt om alle aanspraken op uitkeringen en verzekeringen te kunnen dekken.
    Dit probleem verandert niet door zzp-ers (die ook geen aanspraak maken op dergelijke voorzieningen) in loondienst te krijgen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top