Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

God danken in proefschrift moet kunnen, vindt SGP

Gepubliceerd: 28 February 2014 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er is niets mis met een verwijzing naar God in het dankwoord van een proefschrift, vindt SGP-leider Kees van der Staaij. Hij roept promovendi op om ‘niet te berusten in Wageningse dwingelandij’.

In Wageningen moest promovendus Jerke de Vries zijn dankwoord uit zijn proefschrift halen, schreef universiteitsblad Resource. Want daarin dankte hij God, en dat mocht niet. Ook het citaat van kerkvader Augustinus waarmee hij zijn proefschrift wilde openen, was taboe. In proefschriften van Wageningen Universiteit mogen geen religieuze of politieke uitingen staan.

‘Vergaand’
‘Ik vind dat vergaand’, zegt Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer. ‘Het is een aantasting van de vrijheid om voor je geloof uit te komen. Je kunt wel eisen stellen aan een wetenschappelijke publicatie, maar een persoonlijk dankwoord is van andere aard. Het is nodeloos om daar zulke eisen aan te stellen.’

Daar denkt Wageningen Universiteit anders over. ‘We willen religie en wetenschap niet vermengen’, zegt een woordvoerder. ‘Als je een artikel in Nature wilt openen met een dankwoord aan God, dan mag dat ook niet. We willen bovendien geen discussie over wat nog wel en niet is toegestaan. We doen het gewoon helemaal niet.’

‘Onzinnig’
Maar die neutraliteit vindt Van der Staaij onzinnig. ‘Is het bedanken van vrouw en kind dan ook het schenden van neutraliteit? Iedereen weet dat wetenschappers mensen van vlees en bloed zijn, die jaren aan hun proefschrift hebben gewerkt. Het is heel normaal om een persoonlijk dankwoord te schrijven.’

Er zijn genoeg andere momenten om je geloof te belijden, stelt de woordvoerder. Bij de receptie, bij uitnodigingen voor de promotie, bij het diner enzovoorts. ‘Je kunt ook voor de plechtigheid naar de kerk gaan om God te danken.’

‘God en huisdieren’
Dat je ook op een andere manier je geloof kunt uiten, is nog geen reden om het te verbieden in een dankwoord, antwoordt Van der Staaij daarop. Hij hoopt dat Wageningse promovendi zich er niet bij neerleggen.

Eerder speelde zo’n zaak in Leiden, waar een promovendus met een religieus citaat zijn proefschrift wilde openen. ‘We hebben de reglementen aangescherpt’, zei een woordvoerder van de Leidse universiteit destijds. ‘De dankbetuigingen aan God en huisdieren liepen de spuigaten uit.’ Maar die promovendus kreeg uiteindelijk gelijk en mocht zijn citaat toch gebruiken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to God danken in proefschrift moet kunnen, vindt SGP

 1. Inderdaad, behoorlijk raar dat de onderzoeker niet meer zich zelf mag zijn….

 2. En wederom toont de “wetenschap” haar arrogantie.. Je kunt je er maar druk over maken; het danken van God! Waar hebben we het over?! In plaats van dat de discussie over de inhoud van een proefschrift gaat..

 3. Van der Staaij heeft helemaal gelijk. Waarom zou je je dankwoord geen persoonlijk tintje mogen geven?

 4. Ik zie hier totaal geen verschil als ik deze handeling van de Wageningen universiteit met een communistische regime vergelijk.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top