Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Groei HR stabiliseert

Gepubliceerd: 25 September 2014 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dit collegejaar telt de Hogeschool Rotterdam 34.247 inschrijvingen. Een groei van 3 procent ten opzichte van vorig collegejaar. Het aantal nieuwe studenten is met 12.000 ongeveer gelijk aan vorig jaar.

De hogeschool als geheel groeit nog; het aantal nieuwe studenten niet meer. Niemand is daar echt rouwig om, want de Hogeschool Rotterdam heeft de focus op versterking van de onderwijskwaliteit, en veel minder op kwantiteit en het binnenhalen van zo veel mogelijk studenten.

Stijgers: RBS en EAS
Toch zijn er nog zes instituten die (flink) groeien. Dit jaar is Rotterdam Business School (RBS) de grootste stijger. Klom het vorig jaar nog 4,7 procent, dit jaar schreef het 21,4 procent meer nieuwe studenten in (982 personen). Alle opleidingen van RBS stijgen, behalve de Nederlandstalige variant van trademanagement gericht op Azië, die licht daalt.

Hoeveel van deze groei voor rekening komt van Inholland-aanmelders is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. In het voorjaar van 2013 sloten de HR en Inholland een convenant waarin zij afspraken maakten over het verdelen van een deel van het onderwijs. Zo heeft de HR per september 2014 de opleidingen ibl en ibms van Inholland overgenomen en ondergebracht bij RBS. Het financiële instituut IFM kreeg de Inholland-opleiding financial services management en liet bij fsm een stijging van 65 procent nieuwe studenten zien.

Een andere opvallende stijger is het techniekinstituut EAS. Daar verwelkomde men 912 aanmelders; een stijging van 16,6 procent. Vorig jaar zat dit instituut ook al in de lift, dus het appèl op jongeren om toch vooral voor techniek te kiezen lijkt te worden gehoord. Ook meisjes geven hieraan gehoor. Bij EAS steeg hun percentage van 21,8 naar 27,4.

De grootste stijger van vorig jaar, de Rotterdam Academy (RAC), noteert een groei van 4,6 procent aanmeldingen. Daarmee lijkt de explosieve groei van dit instituut voor tweejarige associate degrees (65,9 procent in 2013) te stabiliseren.

IvG grootste daler
Tegenover zes instituten met groei staan zeven onderwijsinstituten die dit jaar minder studenten inschreven dan in 2013. IvG is de grootste daler. Bij de opleidingen logopedie (-26,1 procent), medische hulpverlening (-37,9 procent) en verpleegkunde (-40,8 procent) liep het aantal aanmeldingen fors terug. Vooral de laatste twee vallen op omdat daar een numerus fixus geldt. Bij verpleegkunde is deze gesteld op 450 studenten; een aantal dat op 9 september bij lange na niet was gehaald (276 aanmelders), waardoor er half september – net als voor medische hulpverlening – nog een derde centrale loting bij DUO plaatsvond. Dit leverde maar een handjevol extra studenten op. Verpleegkunde zal de numerus fixus voor het nieuwe collegejaar dan ook loslaten.

Verder leren de definitieve instroomcijfers dat het vooral de deeltijd- en duale opleidingen zijn die veel minder nieuwe studenten inschrijven dan vorig jaar. Daar waar de cijfers diep in het rood schieten, gaat het meestal om deze opleidingsvarianten. In percentages is dat vaak indrukwekkend (-66,7 procent voor small business duaal), maar in absolute aantallen al een stuk minder (van 15 naar 5 personen). En natuurlijk zijn ook hier weer uitzonderingen, zoals bij IBK (bedrijfskunde) waar business IT& management voltijd met 16,4 procent daalt, terwijl de deeltijdvariant met 50 procent stijgt. Bovendien zijn er binnen instituten grote verschillen, waardoor de gemiddelde percentages (zie kader) maar een beperkt beeld geven.

Esmé van der Molen

STIJGERS
Percentage groei definitieve aanmeldingen

RBS    21,4%
EAS    16,6%
IGO      7,4%
IFM      5,0%
RAC     4,6%
RMU    1,3%

DALERS
Percentage daling definitieve aanmeldingen

IvG       -17,5%
COM      -8,7%
IBK        -8,3%
IvL         -6,9%
WdKA   -4,8%
CMI       -1,6%
ISO        -0,9%

Totaal HR -0,7%

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Groei HR stabiliseert

  1. Van de 982 nieuwe RBS-ers komen er vanuit IBL-In Holland nul, zero, nada en van IBMS- In Holland zoals het er nu naar uitziet circa 70.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top