Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Haal je Duits II, dan heb je automatisch Duits I ook gehaald’

Gepubliceerd: 26 November 2014 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Uitspraak

Het college van beroep voor de examens behandelde een zaak van een student die een negatief bsa kreeg omdat hij vijf studiepunten te weinig zou hebben gehaald. De student werd in het gelijk gesteld.

uitsptraak 116

De student uit deze zaak heeft een negatief bindend studieadvies (bsa) gekregen omdat hij vijf studiepunten te weinig zou hebben gehaald. Zelf denkt hij dat hij voldoende punten kan halen voor het eerste jaar, omdat hij nog herkansingsmogelijkheden heeft voor het vak principles of marketing en voor Duits I. Het vak principles of marketing bestaat uit een schriftelijk en een multiplechoicedeel. Het schriftelijk deel heeft de student niet gehaald, het multiplechoicedeel heeft hij niet gemaakt vanwege ziekte. En ook het tentamen van Duits I heeft hij niet gemaakt. Zijn docent had hem daarop per mail laten weten dat hij zich moest richten op Duits II. Zou hij dat vak halen, dan zou hij automatisch geslaagd zijn voor Duits I.

De onderwijsmanager, die op de zitting het instituut RBS vertegenwoordigt, stelt dat de student geen bezwaar heeft gemaakt bij de examencommissie tegen het niet kunnen herkansen van beide vakken, terwijl hij alle gelegenheid had om dit te doen.

Maar het college van beroep stelt dat er nooit een officieel besluit is genomen waaruit blijkt dat de student geen herkansingsmogelijkheden meer had. De student kón dus helemaal geen bezwaar maken.

Ook vindt het college van beroep dat de student beide onderdelen van principles of marketing had moeten kunnen herkansen. Hem is dus ten onrechte een herkansingsmogelijkheid onthouden, en daarmee uitzicht op de drie studiepunten die hij zo hard nodig had.

De student had ook de twee studiepunten voor Duits I moeten krijgen. De mail van de docent laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Als je Duits II haalt, heb je Duits I automatisch ook gehaald’. In juridische termen heet dit ‘opgewekt vertrouwen’ en daarom hadden de twee studiepunten van Duits I hem moeten worden toegekend.

Het college van beroep vindt dan ook dat er sprake is van een niet zorgvuldig genomen besluit en verklaart het beroep van de RBS-student gegrond.

Tekst: Dorine van Namen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Haal je Duits II, dan heb je automatisch Duits I ook gehaald’

 1. en ik mocht als student mijn multiple choice deel nooit herkansen, waardoor ik uiteindelijk mijn P niet in ontvangst kon nemen.(in 1 jaar)

  Vincent

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Recente artikelen

Back to Top