Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-salaris met drie procent omhoog

Gepubliceerd: 29 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogescholen en de vakbonden hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. De salarissen stijgen in twee stappen met drie procent en er gelden nieuwe afspraken voor de ‘duurzame inzetbaarheid’ van de werknemers.

In het akkoord staat dat de eerste salarisverhoging met twee procent ingaat op 1 december 2014. De tweede verhoging met één procent volgt per 1 december 2015. Op 1 augustus 2015 krijgt het personeel bovendien een eenmalige uitkering van 475 euro bruto.

Om ervoor te zorgen dat het hbo-personeel ook op de langere termijn naar behoren functioneert, is onder meer afgesproken dat het veertig uur per jaar mag besteden aan bijvoorbeeld het opdoen van werkervaring buiten de hogeschool, mantelzorg voor een beperkte periode, aan sabbatsverlof of aan een aanvullend studieverlof. In 2020 stijgt dit aantal uren tot 45 per jaar. De nieuwe regeling start op 1 augustus 2015 en geldt voor werknemers met een dienstverband vanaf 0.4 fte. Parttimers krijgen een deel van de uren.

Meer aandacht voor starters
Werknemers van 57 jaar en ouder mogen vijftig uren meer besteden dan hun jongere collega’s, dus negentig uur in totaal. Bovendien behouden ze het recht om eenmalig te kiezen voor een werktijdvermindering van maximaal twintig procent gedurende hooguit vijf aaneengesloten jaren. Ze kunnen dan echter geen aanspraak meer maken op de vijftig extra uren voor oudere werknemers.

Voor het eerst sinds lange tijd komt er in de nieuwe cao aandacht voor startende docenten, van wie er nu opvallend veel afhaken. Op hogeschoolniveau moet er met de medezeggenschapsraad een plan worden gemaakt voor een goed inwerkprogramma. Collega’s die de beginnende docenten inwerken worden bovendien vrijgesteld, zodat het geen ‘klusje erbij’ is.

In het akkoord beloven de werkgevers verder dat ze zich gaan inspannen om het aandeel flexwerkers in het hbo – nu zo’n 35 procent – kleiner te maken. Slagen ze daar niet in, dan zullen er in de volgende cao aanvullende afspraken worden gemaakt.

Tot april 2016
AOb-onderhandelaar José Muijres is blij met het resultaat van maanden onderhandelen. “Werknemers in het hbo krijgen meer loon en er komt één regeling om hen gezond aan het werk te houden.”

Namens de werkgevers leidde HR-bestuursvooriztter Ron Bormans de cao-onderhandelingen. Hij noemt de cao in een tweet ‘prima’.

Als de achterbannen van de onderhandelaars het principeakkoord goedkeuren – ze hebben daar een maand de tijd voor – loopt de nieuwe cao van 1 oktober 2014 tot 1 april 2016.

HOP, Hein Cuppen / Profielen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hbo-salaris met drie procent omhoog

 1. Dit is mooi nieuws voor iedereen die hier werkt.
  Maar helaas is mijn loon van mijn huis aan huis bladen al jaren niet geïndexeerd.

 2. Dat is zuur inderdaad Nexus 5. Wel goed dat er uren komen voor bijv mantelzorg. Zijn er ook regelingen voor studenten? Qua studiepunten uren en opdrachten? Ik heb het als extreem zwaar ervaren voor mijn moeer te zorgen tijdens mijinor. Mijn salaris in de gehandicapten gaat maar met 1% omhoog trouwens 🙁 beetje scheef.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top