Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger Onderwijs: ‘Geef buitenlandse bolleboos een studiebeurs’

Gepubliceerd: 26 May 2014 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen en universiteiten willen dat er weer studiebeurzen komen voor goede buitenlandse studenten. Anders prijst Nederland zich uit de markt, waarschuwen ze.

Tot 2012 had Nederland beurzen voor talentvolle buitenlanders die hier een opleiding wilden volgen: de Huygensbeurzen. Die zijn afgeschaft, terwijl landen als Groot-Brittannië, Finland, Zweden en Duitsland zulke programma’s wel hebben. Hogescholen en universiteiten willen de talentbeurzen weer terug.

Betere branding
Dat schrijven ze in een gezamenlijke visie op internationalisering die ze vandaag aan minister Bussemaker van Onderwijs hebben overhandigd. Ze pleiten ook voor betere branding van het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens handelsmissies.

Want het is goed voor het Nederlandse onderwijs als buitenlandse studenten hierheen komen, menen de hogescholen en universiteiten. Het leert studenten omgaan met andere culturen. De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler, dus studenten moeten internationale vaardigheden opdoen.

Docenten naar buitenland
Daartoe willen de instellingen ook hun eigen onderwijs verbeteren. Docenten zouden bijvoorbeeld beter voorbereid moeten worden op een international classroom en zelf ook eens een kijkje over de grens moeten nemen. Instellingen willen daarnaast hun Engelse communicatie verbeteren: van wegwijzers tot brieven en folders.

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt vooral die verbetering van het onderwijs interessant, zegt bestuurslid Loek Zanders. ‘Bij internationalisering komt meer kijken dan een klas vol studenten met paspoorten uit verschillende landen. We doen wel of de omgang met mensen uit andere landen makkelijk is, maar iedereen heeft toch zijn eigen gebruiken. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Daarom is het ook goed om zelf een deel van je studie in het buitenland te doen.’

Beurzen contra basisbeurs
Het ISO vindt het wel opmerkelijk dat het hoger onderwijs beurzen voor internationale studenten bepleit, terwijl de universiteiten er geen probleem mee hebben als de basisbeurs voor Nederlandse studenten verdwijnt.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hoger Onderwijs: ‘Geef buitenlandse bolleboos een studiebeurs’

  1. Waarom niet basisbeurzen weg, maar studiebeurzen voor getalenteerde Nederlandse én buitenlandse studenten? Extra motivatie om je best te doen en niet meer alleen voor zesjes te gaan!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top