Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR wil vrouw in bestuur

Gepubliceerd: 28 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er moet een vrouw in het collegebestuur van de HR komen, vinden de raad van toezicht, de centrale medezeggenschapsraad en collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam.

‘Alles is erop gericht om een vrouw te benoemen’, zei Bormans maandag in vergadering met de centrale medezeggenschapsraad (cmr). ‘Dat gaat zover dat we de wervingsbureaus selecteren op hun bewezen resultaat op dit gebied.’ Ze zullen moeten laten zien dat ze in het verleden geschikte vrouwen hebben weten te vinden voor topfuncties.

Bormans reageerde hiermee op het verzoek van de medezeggenschapsraad om bij het zoeken naar een nieuw lid van het college van bestuur nog explicieter te maken dat een vrouw de voorkeur heeft.

De huidige tweede man van het college van bestuur, Gerard van Drielen, maakte in december zijn vertrek bij de hogeschool bekend. Per april wordt hij bestuursvoorzitter van de scholenkoepel SCO Haaglanden.

De raad van toezicht liet daarop via het interne netwerk van de HR weten dat het college van bestuur per 2016 uit twee personen moet gaan bestaan. Nu wordt een nieuw, derde lid gezocht, maar Jan Roelof heeft de raad van toezicht gevraagd dit jaar voor twee jaar bij te kunnen tekenen. In 2016 verlaat hij als 63-jarige de hogeschool. Daarna blijven dus alleen Ron Bormans en het (nog te vinden) vrouwelijke collegelid over.

Een deel van de medezeggenschapsraad leefde maandag in de veronderstelling dat er nog geen besluit was genomen over deze inkrimping van het college. Ze wilden er graag nog eens over nadenken. Bormans maakte echter duidelijk dat hij vindt dat de overheadreductie het bestuur moet treffen. ‘Dat is mijn uitdrukkelijke wens. De hogeschool heeft gezegd dat het met minder overhead toe kan, met minder directeuren en dus ook met minder bestuurders. Aan dit punt hecht ik heel principieel.’

Overigens, voegde Bormans daaraan toe, ‘formeel gaan jullie er niet over en ga ik er niet over. Alleen de raad van toezicht gaat hierover en die heeft het besluit genomen om van drie naar twee te gaan, omdat ik dat graag wil.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to HR wil vrouw in bestuur

 1. Positieve discriminatie = discriminatie.

  Gezien het aantal werkende mannen en vrouwen is het statistisch gezien helemaal niet eerlijk om specifiek een vrouw aan te stellen. Kies gewoon de meest geschikte kandidaat, ongeacht ras, sekse, geloof etc.

 2. Discriminatie is nooit goed en ook never nooit niet goed te praten, zelfs positieve discriminatie niet. Dat er expliciet naar een vrouw wordt gezocht is meer dan prima overigens.

 3. Alle drie de voorgaande reacties zijn ‘spot on’. Positieve discriminatie is een geïnverteerd pleonasme, en kan de enige reden zijn voor de wens/eis* van de drie eerder genoemde partijen, aangezien ik nergens een ander goed argument lees.

  * Doorhalen wat niet van toepassing is.

 4. Positieve discriminatie, eindelijk! Tenminste, als je geschiedenis hebt gehad begrijp je het wèl.

 5. Heel goed! Een vrouw aannemen op een toppositie is een keus. Ik vind het stoer en terecht dat deze keuze nu expliciet gemaakt wordt door de RvT en het CvB.

 6. koning Alexander. Als jij denk dat de discriminatie uit de geschiedenis goed gemaakt dient te worden door nu weer te discrimineren, dan heb jíj hem niet helemaal begrepen.

 7. Ik begrijp er niets meer van: man, vrouw, gekleurd of blank, homo of hetero, groot of klein, wat maakt mij dat uit. Dat er een voorkeur is, prima. Maar dat kwaliteit primair verbonden wordt aan het geslacht, daar gaat het wat mij betreft mank. Mijn steun krijgt het daarom niet.

 8. @HTC Desire 601 says:
  Uitstekend verwoord!

  @Frank
  Helemaal mee eens.

 9. Oud-collega Kristel Baele is volgens mij beschikbaar. Goed team!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top