Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inschrijving tentamens toch niet gelijk op hele HR

Gepubliceerd: 17 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het collegebestuur van de HR komt terug op haar eerdere voornemen om op de HR één regeling in te voeren wat betreft het inschrijven van tentamens. Een groot aantal instituutsdirecteuren was het niet eens met de voorgestelde vorm van inschrijven.

inschrijven klein

Op de HR bestaan verschillende vormen van inschrijven. Soms zijn studenten automatisch ingeschreven voor een tentamen, bij andere opleidingen moeten ze zich zelf inschrijven. De verschillende regels zorgen voor verwarring, met name bij studenten die een vak bij een ander instituut volgen. Het onderwerp werd vorig jaar aangekaart door studentleden van de medezeggenschapsraad van de hogeschool. Daarna kondigde het collegebestuur aan om met een voorstel te komen om op de HR één regeling in te voeren voor het inschrijven voor tentamens.

Altijd inschrijven, behalve…
Het college liet uitzoeken wat het beste systeem was, en daarover is gesproken met zowel de managers bedrijfsvoering als de directeuren van de verschillende onderwijsinstituten. ‘De uitkomst van het onderzoek was dat de bedrijfsbureaus van de instituten studenten altijd inschrijven voor tentamens, behalve als bedrijfsbureaus echt niet kunnen weten of studenten zich inschrijven’, vertelt Servaas van der Horst, die het onderzoek namens het college coördineerde. ‘Dat geldt bijvoorbeeld voor minoren, maar eigenlijk voor alles vanaf het tweede jaar. Tweedejaars die hun propedeuse nog niet gehaald hebben, kunnen ertoe besluiten om alvast wel of juist nog geen tweedejaarstoetsen te maken.’

‘Oplossing slechter dan probleem’
Zeven van de twaalf instituutsdirecteuren zagen deze geharmoniseerde vorm van toetsinschrijving niet zitten. Van der Horst: ‘De oplossing is slechter dan een probleem dat er eigenlijk niet is, kregen we van verschillende directeuren te horen.’ Het collegebestuur heeft daarom besloten af te zien van één manier van toetsinschrijving op de hele HR. Ook omdat de instituten nou eenmaal zoveel van elkaar verschillen en omdat het bij het hogeschoolbeleid Focus juist de bedoeling is dat zaken die het onderwijs betreffen zoveel mogelijk door de instituten zelf worden geregeld.’

Wel is besloten dat er binnen een instituut wel één vorm van inschrijven moet zijn; dat is op dit moment niet overal het geval. Het onderwerp staat vanmiddag op de agenda van de centrale medezeggenschapsraad.

Jos van Nierop

Juni vorig jaar liet Profielen voor- en tegenstanders van het automatisch inschrijven voor tentamens aan het woord.

Naschrift: De centrale medezeggenschapsraad (cmr) gaf vanmiddag aan verrast te zijn door het besluit maar veel vragen leverde het agendapunt niet op. Het onderwerp werd wel ‘aangehouden’ om de vormen van inschrijving ‘wellicht links en rechts nog wat aan te scherpen’, aldus cmr-voorzitter Fons van Maldeghem.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top