Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lovende woorden voor hbo-onderzoek

Gepubliceerd: 25 November 2014 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Twee bosjes bloemen vandaag voor het praktijkgerichte onderzoek aan de hogescholen: het kabinet en de Onderwijsraad zijn allebei zeer enthousiast en moedigen het hbo aan.

De afgelopen tien jaar zijn de hogescholen steeds meer aan onderzoek gaan doen. Er kwamen lectoren, docenten gingen promoveren en er zijn speciale centers of expertise opgericht, waarin hbo-onderzoekers samenwerken met het bedrijfsleven.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker zijn er blij mee, blijkt uit hun Wetenschapsvisie 2025, die ze vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. ‘Hogescholen slaan een brug tussen kennis uit onderzoek en de innovatie in de beroepspraktijk’, menen ze.

De hogescholen zouden de ‘natuurlijke kennispartner’ zijn voor het midden- en kleinbedrijf en voor de publieke sector. ‘Ze kunnen daarom uitstekende bijdragen leveren aan onderzoeksprojecten gericht op innovatie en maatschappelijk vraagstukken’, aldus de bewindslieden.

Onderzoek al in eerste studiejaar
Vandaag verscheen ook een rapport van de Onderwijsraad waarin ongeveer hetzelfde staat. Hbo-studenten zouden al in het eerste jaar met het aanleren van onderzoeksvaardigheden moeten beginnen, vindt de raad. Daarom zouden er meer lectoren moeten komen en docenten die een deel van hun tijd aan onderzoek besteden.

Daar hoort ook meer geld bij: alles bij elkaar 226 miljoen euro. ‘Er is een extra zetje nodig om de vaart erin te houden’, aldus voorzitter Geert ten Dam in een interview met het HOP. ‘Er zijn nu nog te weinig lectoren met bovendien vaak een kleine aanstelling. Voor een vliegwieleffect heb je er meer nodig.’

Bussemaker en Dekker noemen geen bedragen, maar zeggen wel dat de hogescholen moeten werken aan ‘capaciteitsopbouw in het praktijkgericht onderzoek’. De samenwerking tussen universiteiten en hogescholen kan beter en hogescholen hebben nog te weinig oog voor Europese subsidies.

Meer aandacht voor hbo
Ook kan onderzoeksfinancier NWO meer aandacht schenken aan het hbo. Het kabinet wil sowieso dat NWO meer nadruk gaat leggen op ‘valorisatie’, oftewel de maatschappelijke relevantie van onderzoek. Vorig jaar trok het kabinet al miljoenen uit voor hbo-onderzoek binnen NWO.

Geen wonder dat voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen blij is met alle lof. Het praktijkgerichte onderzoek krijgt in de Wetenschapsvisie van het kabinet een verdiende plaats, meent hij. Ook prijst hij de aanbeveling van de Onderwijsraad om meer te investeren in het hbo-onderzoek. ‘Op die manier kan de kwaliteit van het onderwijs verder omhoog én vergroten we de bijdragen van hogescholen aan de broodnodige innovatiekracht van Nederland.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lovende woorden voor hbo-onderzoek

  1. Dit is een geweldige opsteker voor ons allemaal. En het zou een aanmoediging moeten zijn voor HR om nu eens echt werk te maken van een vooruitstrevende visie op praktijkgericht onderzoek. Dat is meer dan “Focus” alleen en het beleid om de blik alleen naar binnen, op de Bacheloropleidingen te richten. Lectoren moeten zichtbaar zijn in het onderwijs (ja, ik heb vandaag nog een leuk college gegeven bij de minor Sport & Bewegen en dat was een succes) maar ze moeten vooral ook zichtbaar zijn als kennispartner voor de beroepspraktijk. De brug tussen kennis en de praktijk: dat willen wij graag zijn. Om een echte samenwerkingspartner te kunnen zijn voor zowel universiteiten als praktijk, zijn serieuze investeringen nodig in mensen, middelen en kwaliteit. Alles begint met een visie. En die ontbreekt nog op onze hogeschool!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top