Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

MacBook gejat? Doe aangifte én meld het op school

Gepubliceerd: 7 July 2014 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onlangs is op locatie Wijnhaven de MacBook van student Nick van den Tol gestolen. Het is niet de eerste diefstal en het zal ook niet de laatste zijn. De tips om diefstal te voorkomen zijn simpel, maar ’t is wel wat gedoe.

macbook gestolen adams appelJe moet je waardevolle spullen toch elke keer meenemen, weet cmd-student Nick nu nog beter. ‘Altijd je spullen in de gaten houden. Ook als ik even ga printen, zal ik voortaan steeds mijn laptop meenemen. Het is wel een gedoe, maar blijkbaar is het nodig. Iedereen kan zo het gebouw binnenlopen.’ Op Hint zijn ook tips te vinden.

Even naar de wc
Bij Nick vond de diefstal plaats toen hij even naar de wc ging. Hij zat op de tussenverdieping die Wijnhaven 99 en 107 met elkaar verbindt, in een kleine ruimte vlakbij de wc’s.

Paul Goossens, manager integrale veiligheid op de HR, vertelt dat er sinds 1 januari van dit jaar negen soortgelijke diefstallen zijn gemeld bij de HR. Maar hij gaat ervan uit dat er vaker iets is ontvreemd: ‘Ik vermoed dat het er meer zijn omdat de meldingsbereidheid over het algemeen niet zo hoog is.’

Formulier op Hint
Graag ziet Goossens dat er van diefstal niet alleen aangifte wordt gedaan bij de politie, maar dat ook de Hogeschool Rotterdam ervan hoort. ‘Dat kan via het meldpunt of de receptie, maar de student kan ook zelf op Hint een formulier invullen. Dat is belangrijk omdat we op die manier een goed beeld krijgen van wat er op welke plek gebeurt’, aldus de manager veiligheid.

Als bijvoorbeeld bekend wordt dat op een bepaalde plekken meer wordt gejat dan op andere plekken, kan de HR maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van camera’s.

Camerabeelden naar de politie
De camera’s die er nu al op de locaties hangen, zijn ook een reden om diefstal op school te melden. Goossens: ‘Het gebeurt weleens dat het voorval binnen het blikveld van een camera plaatsvindt. Als we er dan een melding van krijgen, bewaren we de beelden en vertellen we de benadeelde dat de politie bij ons de beelden formeel kan vorderen.’ In het verleden heeft dat tot enkele aanhoudingen geleid.

Op de plek waar de MacBook van Nick is gestolen, hangen overigens geen camera’s.

Jos van Nierop

Usb-stick kwijt? Doe navraag
Een gestolen laptop wordt meestal niet teruggevonden, kleinere attributen wel. Goossens: ‘Als je een usb-stick kwijt bent, zou ik dat ook melden. Die worden nog weleens gevonden en bij de receptie gebracht.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to MacBook gejat? Doe aangifte én meld het op school

 1. Zorg daarom dat je “Find My Mac, iPhone, iPad” goed instelt of in het geval van Windows een Total security solution gebruikt zoals “Bitdefender Total Security” met mogelijkheden voor tracking, remote lock en remote wipe

  Ook heb je semi gratis anti-theft software zoals “Prey by Fork, Ltd.” of paid zoals “LoJack”

  Hopelijk hebben jullie hier wat aan.

 2. @Jonathan zelfs dat kan eenvoudig worden omzeild. Het is beter dan niks, maar geen 100% cure. De oplossing is lastig. De Hogeschool moet nou ook weer niet overal camera’s op gaan hangen, dat lijkt me ook niet zo fijn. Volgende keer, helaas, laptop mee naar de WC.

 3. Ik neem nooit mijn laptop mee op school. Als ik een pc nodig heb dan gebruik ik een openbare pc indien beschikbaar. Door de beestachtig korte accuduur van 2 uur ga ik mijn laptop niet meezeulen naar school. Trouwens als ik een pc meenam laat ik hem zeker niet onbeheerd achter want overal kunnen ‘dieven’ zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top