Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

PvdA-Kamerlid: ‘PVV toonde ware gezicht’

Gepubliceerd: 25 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Net als zijn partijgenoten zal PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis geen voorstellen van de PVV meer steunen. “De sfeer in de onderwijscommissie zal er niet beter op worden, nu dit gebeurd is.”

Aanleiding voor de boycot is de toespraak van partijleider Geert Wilders, die zijn toehoorders na de gemeenteraadsverkiezingen vroeg of ze ‘meer of minder Marokkanen’ in Nederland wilden. Minder, minder, minder, scandeerden zijn aanhangers.

Glashelder
Enkele PVV-politici stapten hierna uit de partij, maar onderwijswoordvoerder Harm Beertema niet. Hij verwees op Twitter naar de verklaring die Wilders een paar dagen later gaf. “Glashelder”, aldus Beertema. “Laat aan duidelijkheid niets te wensen over.”

Maar Mohandis spreekt van racisme. De PVV misbruikt de democratie, meent hij. “De partij heeft haar ware gezicht getoond toen Wilders mensen ging ophitsen in een zaaltje. Was ik verrast? Nee, ik wist dat de PVV die grens over zou gaan.”

Niet welkom
Dat Wilders alleen criminele Marokkanen hun Nederlandse nationaliteit wil ontnemen, noemt Mohandis “nuance achteraf”. Het gaat volgens hem wel degelijk om alle Marokkanen: waarom zou Wilders anders ‘vrijwillige remigratie’ willen aanmoedigen? “Daarmee geeft de PVV mensen die hier geboren zijn het gevoel dat ze niet welkom zijn. Het gaat bijvoorbeeld om mijn dochter en mijzelf. We zijn hier geboren, we zijn Nederlanders, maar hij ziet ons kennelijk liever naar Marokko vertrekken.”

Niet zo lang geleden zat Mohandis tijdens een werkbezoek nog samen met collega Beertema op een elektrische scooter. Dat zal niet meer gebeuren. “Ik kan niet doen alsof er niets is voorgevallen. Ze hebben laten zien voor wat voor samenleving ze staan. Beertema ook. Hij moet dat zelf weten, maar ik sta voor een andere samenleving.”

Weinig voorstellen
Hij zal niet weglopen zodra Beertema het woord neemt, aldus Mohandis. “We bestrijden de PVV waar het hoort: in het debat. Maar ik heb voorlopig geen zin om PVV-voorstellen te steunen.”

De gevolgen voor het onderwijsbeleid lijken overigens niet groot. Mohandis: “We moeten zien hoe het gaat lopen, maar de PVV deed toch al weinig voorstellen die ik kon steunen. Ik kan me er niet één herinneren.”

Harm Beertema was niet bereikbaar voor commentaar.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to PvdA-Kamerlid: ‘PVV toonde ware gezicht’

  1. Eerst Wilders verwijten dat hij een hele bevolkingsgroep discrimineert, om vervolgens alle PVV-stemmers te discrimineren door automatisch geen enkel PVV-voorstel meer te steunen, ongeacht de inhoud. Geen haar beter dus. En dan nog zeuren over het “misbruiken” van de democratie, terwijl je als partij zelf +- een miljoen stemmers negeert.

    Ik ben blij dat beide partijen lekker veel stemmen en leden verliezen.

  2. De positie die de PvdA heeft ingenomen is zeer zwak, ze zullen het toch met de PVV moeten doen en bovendien negeren ze dan ook de PVV kiezers. Het standpunt van D66 om te blijven debatteren met Wilders is wat dat betreft veel beter.

  3. @Informaticus,
    je etniciteit kan je niet kiezen. Je kan wel kiezen om op een bepaalde partij te stemmen. Daarnaast stemmen de meeste mensen alleen op een partij omdat ze die specifieke ideologie aanhangen. Over die gemeenschappelijke deler wordt nu wat gezegd. Ik neem aan dat 100% heeft gestemd op Geert Wilders’ zijn partijprogramma en niet op zijn haar. Je plaatst dus niemand in een hokje, dat doen ze zelf al. Als er werd gezegd dat PVV stemmers kleine puppy’s zouden mishandelen, had je misschien een punt.
    .
    Overigens deel ik de mening wel van Sven. Het is altijd beter om te blijven debatteren. Wat ik veel erger vind, is dat we het er nu over hebben. Laat het gaan! Laten we het gaan hebben over belangrijkere dingen!

  4. Het lijkt erop dat Wilders zijn woorden niet zo handig gekozen. Of hij ze bewust zo heeft gekozen weet ik niet, maar vooralsnog zie ik geen enkel postief effect (vanuit PVV-perspectief) optreden als gevolg van zijn uitspraken. Echter worden zijn uitspraken ook op een schandalige wijze verdraaid door de mainstream media. Ik snap wel wat Wilders bedoeld heeft en daar ben ik het ook mee eens. Maar als hij zich iets zorgvuldiger zou uitdrukken kan hem dat een hoop gedoe schelen.

    En Wilders is ook ‘slechts’ een volksvertegenwoordiger. Hij spreekt namens een aanzienlijk deel van de Nederlandse samenleving. Laat de PvdA zich eens tot die mensen richten. Waarom gaat de PvdA structureel een partij negeren die meer dan één miljoen Nederlanders vertegenwoordigd?

    Het is juist grotendeels het gevolg van het jarenlange beleid van o.a. de PvdA waardoor er zoveel onvrede is onder de bevolking. Dat een bepaalde groep in Nederland 22! keer zo vaak straatroven pleegt dan gemiddeld, dat zorgt voor onvrede. En dan kan Ahmed Marcouch wel leuk gaan roepen dat dat ook keihard aangepakt zal worden, maar hoe lang hebben ze nu daar al de tijd voor gehad?
    De problemen zijn echt niet van gisteren, maar ondertussen is er nog nooit wat opgelost. Straatcoaches en kopjes thee drinken blijken na al die jaren nog steeds niet het gewenste effect te hebben gehad.

    De grote grap is juist dat eerder de PvdA de oorzaak is van het feit dat mensen ‘Minder! Minder!’ Roepen. Wilders is slechts de (soms ongenuanceerde) vertolker van de onvrede, niet de oorzaak.

  5. @Mr. Nice

    Een keuze of niet, het blijft een laffe streek om een hele partij opzij te zetten, PVV is meer dan alleen Wilders.
    Vergeet overigens niet dat de PvdA zelf ook graag een etniciteit discrimineert, namelijk de Oost-Europeanen. Om Mariette Hamer maar even te quoten, “Maximaal één Oost-Europeaan per 12 vierkantemeter”

    De PVV stelt graag eisen aan de hoeveelheid marokkanen in Nederland
    De PvdA stelt graag eisen aan de hoeveelheid Oost-Europeanen in Nederland.

    Zoals ik eerder al zei, geen haar beter dat PvdA, het verschil is dat Wilders het van de daken schreeuwt terwijl de PvdA er hypocriet over doet.

    Nogmaals, Ik ben blij dat Wilders met zijn domme uitspraken, en de PvdA met hun hypocriete gedrag, beiden zetels verliezen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top