Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Sowieso geen extra kosten voor studies

Gepubliceerd: 17 March 2014 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws

Opleidingen mogen geen extra kosten in rekening brengen voor studiereizen of andere activiteiten waar studiepunten van afhangen. Dat antwoordt minister Bussemaker op vragen van de SP.

Vorige week meldde minister Bussemaker al dat hogescholen en universiteiten geen geld mogen vragen aan studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen. Haar antwoorden van vandaag borduren daarop voort.

Alleen collegegeld
Studenten hoeven voor hun onderwijs alleen het collegegeld te betalen. ‘Dit betekent in principe dat van studenten geen extra financiële bijdrage mag worden gevraagd om studiepunten te behalen’, vat Bussemaker samen.

Wel kunnen hogescholen en universiteiten een bijdrage vragen voor activiteiten die geen deel uitmaken van de opleiding, aldus de minister. Denk aan studiereisjes of museumbezoek. ‘Deelname aan en betaling voor dergelijke activiteiten dient plaats te vinden op vrijwillige basis.’

Recht om te weigeren
Zodra er studiepunten van afhangen, heeft de student het recht om te weigeren. Opleidingen moeten een gratis alternatief bieden als studenten de kosten niet willen betalen.

Studenten zijn lang niet allemaal op de hoogte van hun rechtspositie. De voorlichting hierover kan beter. Daarover is het ministerie in gesprek met hogescholen, universiteiten en studentenvertegenwoordigers.

Naar de rechter
‘Als een student van mening is dat hij aan een instelling ten onrechte bepaalde studiekosten heeft betaald, kan hij een verzoek tot teruggave indienen’, aldus Bussemaker. Zo nodig kan hij naar de rechter stappen.

Vorige week presenteerde het Interstedelijk Studenten Overleg een ‘zwartboek’ met klachten over extra studiekosten.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Sowieso geen extra kosten voor studies

 1. Wat is het verschil tussen studiereizen (1e alinea) en studiereisjes (4e alinea)?

 2. @ MADELEINE: De studiereis die in alinea 1 wordt genoemd gaat over een “verplichte” studiereis waar je studiepunten voor krijgt. De in alinea 4 genoemde studiereis gaat over een “vrijwillige” studiereis. Hier mag je school natuurlijk kosten aan verbinden, maar dan moet het niet verplicht zijn.

  Je moet in principe al je studiepunten kunnen halen door alleen het wettelijk gestelde collegegeld te betalen. Alles wat daarboven op komt moet een kosteloos alternatief door de school worden aangeboden.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: